Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Wędkarstwo Podlodowe
Wędkarstwo - Forum Wędkarskie > Metody > Wędkarstwo podlodowe
Dawid Leśniewski
Witam od kilku lat jestem miłośnikiem wędkowania podlodowego i znudziły mi się już płocie i okonie a do leszczy mam za daleko - mieszkam nad jeziorem typu linowo szczupakowego i potrzebuje pomocy bo chciałbym zacząć łowić pod lodem KARASIE bo jest ich tu kuuupe czasem mam nawet wrażenie iż więcej niż płoci. Proszę was koledzy o wszelkie informacje na ten temat. Informacji na temat tych połowów we wszelkich artykułach jest bardzo mało i niemam pojęcia jak zacząć. A wiem że tak się te super słodkie w smaku rybki łowi bo widziałem kiedyś w jakimś dokumencie w TVP jakąś o tym wzmianke. P.s. czytałem czasem że karasie się zagrzebują w mule ,a tu jest go z pół metra -a innym razem czytałem że "stoją" przy dnie i są pokryte grubą warstwą śluzu - to wkońcu jak to jest ??
Luko87
nie złyszałem żeby karasie brały z pod lody a jeśli już to może przypadkiem...karasie raczej nie żerują zimą.
majda8
ja widziałem jak facet łowił karaśie na szarpaka na blaszke
Luko87
QUOTE(majda8 @ wto, 27 lut 2007 - 12:13) *

ja widziałem jak facet łowił karaśie na szarpaka na blaszke

raczej kłusował...a to już bardziej mozliwe ze na szarpala.
Wędkarz od 2005
Ja nigdy niewidziałem żeby brały karasie pod lodem zato jeżeli jest to łowisko linowo -szczupakowe poprobój połowić szczupaki icon_wink.gif
Luko87
QUOTE(Wędkarz od 2005 @ śro, 28 lut 2007 - 00:57) *

Ja nigdy niewidziałem żeby brały karasie pod lodem zato jeżeli jest to łowisko linowo -szczupakowe poprobój połowić szczupaki icon_wink.gif

To był żart z tymi szczupakami mam nadzieje???? icon_eek.gif
KlAkIeRR
QUOTE(Luko87 @ wto, 27 lut 2007 - 23:04) *

To był żart z tymi szczupakami mam nadzieje???? icon_eek.gif

Niby dlaczego ??
rzeczka lyna
CYTAT(KlAkIeRR @ pią, 06 kwi 2007 - 18:54) *
Niby dlaczego ??

dlatego że ma okres ochronny do 1 maja od 1 stycznia , a lodu zazwyczaj nie ma wczesnei niżw połowie stycznia
Pasta
u mnie juz jest lód a do okresu ochornnego jeszcze miesiąc, więć co za problem łowić sczupaki jeśli ktoś chce? to zalezy przeciez od tego jaka jest pogoda. Czasem i w styczniu nie ma lodu a czasem i w listopadzie można iśc lód. Nie czepiajcie sie ludzi na zapas.
A_post_oł
CYTAT(rzeczka lyna @ nie, 13 maj 2007 - 19:11) *
dlatego że ma okres ochronny od 1 stycznia do 1 maja , a lodu zazwyczaj nie ma wczesnei niżw połowie stycznia

Od 1 stycznia zakaz połowu szczupaka obowiązuje tylko na wodach należących do PZW.
Zgodnie z ustawą o ochronie wód i rybactwie szczupak ma okres ochronny od 1 marca.

Nie spotkałem się z karasiami żerującymi pod lodem.
CinCinek
Przecież karasie muszą coś jeść więc czemu mogą nie wziąć ?
PasiastyIrokez:)
czytalem gdzies artykul(bodaj w WP) o lowieniu karasi pod lodem..jako ze prazez cala zime nie wystarca mu zapasy energetyczne zgromadzone jesienia musza je czasem uzupelniac.ale nie poszukuja pokarmu tak aktywnie jak leszcze..trzeba trafic na ich zimowisko i tam probowac je skusic do brania np na mormyszke..
pozdro i zycze sukcesow:)
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2008 Invision Power Services, Inc.