Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Jezu nic nie bierze!!! co robic??
Wędkarstwo - Forum Wędkarskie > Metody > Wędkarstwo podlodowe
adamuzz
Jezu dzis byłem prawie 3 godziny i ani jednego brania miałem na mormyszce i białego i ochotke i NIC...Cholera człowieka bierze co zrobic moze jakos zanęcic u mnie dzis trzymał cały dzien mroz -5 i bardzi zimny wiatr chyba z południa... icon_twisted.gif moze jakas zanęta na okonia (zresztą obojętnie ) zeby cos wzięło moze jakis domowy sposobik na zanęte z góry dzieki!!
Tiur
Wymieszaj ochotke z glinka.Kup mrozona ochotke , rozmruz i wymieszaj z glinka.Najlepiej robic to w domu.Jak znasz dobrze jezioro ,to ja bym polecal nauke w poblizu zatopionych drzew itp.Jest pewnosc ze tam beda okonie.Ja sie sam tak uczylem
adamuzz
Jezu tak to nie znam jeziora ale wiem moze bo są na nim dwie wyspy i jest przy jednej ładny piasek taki zwirowaty moze tam?? nie wiem ale dzieki sprobuje.jeszcze pomyslec musze bo mieszkam nad 3 jeziorami moze pojde nad drugie??napisze jakie efekty były...
Tiur
gorki jak najbardziej .oblow gorke i jej okolice.duza szansa ze tam bedzie jakis pasiak sie czail:) A tak poza tym jakiej mormyszki uzywasz;kolor, material??
Centosz
Nie martw sie ja tez byłem na rybach dzis (tz wczoraj patrząc która jest godzina) i nic nie złapalem.Nawet jednago brania nie miałem.
adamuzz
Łowie na mormyszke o kolerze z jednej strony srebrna i z drugiej tez srebrna to są te tańsze mormyszki chyba z cyny....mam ich pare np. złota,srebrna taka załamana,potem kolor miedziany,i jeszcze jaedna złota.....probowalem juz na wiele rodzai...dzis pojde oblukac tą wysepke moze cos tam....albo jeszcze na takie zakole i czym tak myslicie zanęcic najlepiej posiadam białe robaki,ochotke,jakas glinka sie znajdzie,itp....
Tiur
Najlepsza na okonia bedzie ochotka z glinka. Wedlug mnie najlepsze sa wlasnie srebrna mormyszki , nie wazne z jakiego sa materialu , chodzi po prostu o to zeby miala odpowiednia wage.Chociaz dlugi czas lapalem na mormyszki kostala mialy ksztalt tak jakby pantofelka czy cus:)Okonie je tez niezle polykaly,ale od kieyd pierwszy raz zalozylem wolframowa to juz jej nie zamienie na zadna inna(chyba).pozdrowienia Tiur i powodzenia na lodzie
adamuzz
ok jutro kupie wolframową..i wujek poradziłmi zeby kupic zanęte wędkarską np na leszcza ale musi byc zółta nie moze byc czarna lub brązowa.. do tego dodac ochotki i konopie ... to jest na okonie ..i do tego np. robaki dzikuny kolorowe itp.pojutrze wyprobuje i powiem jakie efekty aha i do mieszania zanęty oczywiście woda z jeziora..
A_post_oł
Piszesz, że masz w okolicy 3 jeziora
Zobacz gdzie łowią inni wędkarze, pewnie wiedzą co robią.
Porozmawiaj z nimi, zobacz jak łowią, jak nęcą itp.
Miejscowi zazwyczaj wiedzą najlepiej co i jak.

Co prawda nie wierzę, żeby nikt tam nie łówił spod lodu ale gdyby to zacznij tak
Po pierwsze wybierz to gdzie latem łowiłeś płotki okonie i leszcze.
Po drugie wybierz takie które ma kilka, kilkanaście metrów głębokości i jakoś urzeźbione dno (górki dołki itp).
Po trzecie wybierz najmniejsze.

Jeżeli we wszystkich łowiłeś latem to wszystkie będą dobre.
Jeżeli wszystkie mają zróżnicowane dno i odpowiednią głębokość to wybierz z nich najmniejsze, łatwiej będzie zlokalizować ryby.

Przypomnij sobie gdzie były podwodne górki i je odszukaj, albo poszukaj brzegu przy którym dno jest głęboko.
Próbuj łowić na spadkach górki i na spadkach od brzegu, na głebokości 6-8 m.
Zanęć kilka takich miejsc, niezbyt dużą ilością zanęty i próbuj kilka kolejnych dni w tych miejscach. W końcu trafisz na ryby.

Ryby na zimę co roku grupują sie w tych samych okolicach. Jak już je znajdziesz to co roku w zime tam będą.
adamuzz
oK DZIEKI ZA PODPOWIEDZ I TAK ZROBIE JEST JEDNO MIEJSCE NAZYWA SIE "KAMIENIE" JEST TAM BARDZO GŁĘBOKO NAWET Z BRZEGU I SĄ TAM KAMIENIE.....TAM ZANĘCE I BEDE ŁOWIŁ ..NARQ
PvD
QUOTE(adamuzz)
ok jutro kupie wolframową..i wujek poradziłmi zeby kupic zanęte wędkarską np na leszcza ale musi byc zółta nie moze byc czarna lub brązowa.. do tego dodac ochotki i konopie ... to jest na okonie ..i do tego np. robaki dzikuny kolorowe itp.pojutrze wyprobuje i powiem jakie efekty aha i do mieszania zanęty oczywiście woda z jeziora..

ja wlasnie uzywam ciemnej zanety i nie narzekam. Najlepiej jak jest drobniutenka zeby ryby sie nie najadly bo pamietaj ze np ploc trawi pokarm w zimie nawet 200 godz takze jak przekarmisz to po rybach.
KAMO odra
oplaca sie dodac do zanety takze mleko w proszku bedzie zostawiala bardzo ładna smuge za soba
adamuzz
No wiem nie moge przesadzic....Bedę łapał na dzikuna i czerwonego robaka na mormyszke i spławik zobaczymy efekty..
A_post_oł
QUOTE(adamuzz)
No wiem nie moge przesadzic....Bedę łapał na dzikuna i czerwonego robaka na mormyszke i spławik zobaczymy efekty..

W wędkarstwie podlodowym zapomnij o spławiku i czerwonym robaku.
Spławik sprawia kłopoty przy ustawieniu odpowiedniego gruntu i wmarza w lód, trzeba go bardzo precyzyjnie wyważyć, żeby dotykał samym końcem antenki powierzchni wody od spodu, czyli ma być cały utopiony. Szkoda czasu na takie zabawy, a i tak nie pokaże ci tyle co dobry kiwaczek.
Czerwony robak jest za duży, będą go skubały małe okonki i płotki a ty nawet nie zatniesz brania.
Biały robak to największa przynęta jaką się stosuje na haczyk w zimie.
Najlepiej łowić na ochotki lub pinki (takie białe robaczki w mniejszym rozmiarze bo od innego gatunku muchy)

Niewiedzącym wyjaśniam, że dzikuny i mady to regionalne nazwy białych robaków.
Tiur
Skad ty bierzesz te wiadomosci , moze podaj lepiej strone to kazdy bedzie mogl poczytac , a nie ze ty bedziesz nimi sobie licznik nabijal.Co do splawika to nie jest taki zly jak piszesz, wedlug mnie jest najlepszy na np.ploc , ktora nie zawsze chce brac na mormyszke.Czerwone robaki jak najbardziej mozna stosowac tylko te najmniejsze.
adamuzz
ok tak zrobie z wywarzeniem spławika zaraz ide na ryby dzieki za podpowiedz narqa.... (często zapominam sie zalogowac i pisze jako gość)
A_post_oł
Wiadomości biorę z mojego trzydziestoletniego doświadczenia wędkarskiego. Przez ten czas przerobiłem wiele metod wędkarskich. Z pewnych zrezygnowałem na korzyść innych bardziej efektywnych, prostszych czy mniej kłopotliwych. W postach wyrażam jedynie swoją opinię i nie robię tego by, jak piszesz, nabijać sobie licznik.
KAMO odra
Skad ty bierzesz te wiadomosci , moze podaj lepiej strone to kazdy bedzie mogl poczytac , a nie ze ty bedziesz nimi sobie licznik nabijal.Co do splawika to nie jest taki zly jak piszesz, wedlug mnie jest najlepszy na np.ploc , ktora nie zawsze chce brac na mormyszke.Czerwone robaki jak najbardziej mozna stosowac tylko te najmniejsze.

Tiur - bez komentarza icon_exclaim.gif Ja osobiscie bardzo lubie czytac posty Apostoła bo przekazuje on w nich prawdziwy kunszt wedkarstwa i nie rozumiem jak mozna mowic ze w ten sposob nabija sobie licznik jak przekazuje wazne informacje Ogolnie to juz ktorys raz z kolei spotykam sie na naszym forum z czyms takim ze oskareza sie uzytkownika o nabijanie postow co jest dla mnie dziecinada icon_exclaim.gif Pozdrawiam i licze na duuuuuzo postów napisanych przez Apostoła icon_smile.gif
Uklejowy_magik
Myśle że ciut go źle zrozumieliście... no a teraz bedziecie na siebie najeżdżać ...icon_sad.gif
Tiur
nie bede na nikogo najezdrzal,przynajmniej narazie:).Ja wcale nie kwestionuje jego wiiedzy strasznie pisze "ksiazkowo" i to moze zmylic, ufam ze wie to z wlasnego doswiadczenia
adamuzz
byłem dzis na rybkach i nie mowie nic lepiej......
adamuzz
aha mam jeszcze jedno pytanko: czy mogą siedziec jakies ryby tak 3-4m od brzegu ??(łowilem tam latem leszcze) dobrze brały wtedy jednego snia złowilem okolo 6-7 i moze tam sprobowac co myslicie??
A_post_oł
Czy możesz podać nazwy tych jezior oraz okolicę w jakiej sie one znajdują?
Może w necie są ich plany batymetryczne.
adamuzz
jest to jezioro KAŁĘBIE,jezioro CZARNE,jezioro TUSZYNEK jak bys mogl to prosze o sprawdzenie bo nie znam takich stron moze cos bedzie mieszkamW OSIEKU BORY TUCHOLSKIE
adamuzz
albo moze na jakich stronach tych map szukać??bo ja juz nie wiem co robic zeby cos złapać.....tydzien chodze codzien i NIC!!
adamuzz
a moze A_post_oł masz jakies gg ?? to bysmy tak pogadali ?? jak co to moje 2404516
Corristo
Może spróbuj na tzw. haczyk? Czyli mała śrucinka w pewnej odległości od haczyka (powiedzmy 0,5m) i kiwok. Bez mormyszki, sam haczyk.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2008 Invision Power Services, Inc.