adamuzz
Thu, 12 Jan 2006 - 23:15
helo mam pytanko co najlepij założyć na mormyszke na okonia a co na płotke i lepsze jest mormyszka na okonia czy błystka jaz doswiadczenia wiem ze błystka na okiona ale doradzcie
A_post_oł
Fri, 13 Jan 2006 - 11:26
Okonie można łowić skutecznie zarówno na blaszkę, jak i na mormyszkę.
Blaszka (spining podlodowy) jest łowieniem mobilnym, wędkarz przemieszcza sie po łowisku, wierci co chwilę nowe dziury, obławia je i idzie dalej. Z praktyki wiem, że przy takim łowieniu z nowej dziury można wyłowić najwyżej kilka okoni i brania ustają. Na spining łatwo jest obłowić głębokie, kilkunastometrowe, partie zbiornika, gdzie mormyszka tonie bardzo długo.
Na mormyszkę łowi się zazwyczaj bardziej stacjonarnie, siedząc nad jedną dziurą lub obławiając kilka nawierconych w pobliżu. Łowi się w płytszych i płytkich partiach zbiornika.
Do łowienia okoni na haczyk mormyszki zakładamy ochotkę (imitację ochotki) lub ich pęczek. Możemy haczyk tylko przyozdobić włóczką, koralikiem. cieniutkim kawałkiem riperowego ogonka itp. Wszystko w kolorze czerwonym.
Do łowienia płotek na haczyk mormyszki zakładamy przynęty naturalne
ochotka lub pęczek ochotki, pinka, biały robak, serek topiony wyciśnięty ze strzykawki, bułka (choć ta często spada).
Uklejowy_magik
Fri, 13 Jan 2006 - 17:50
OKO OKONIA

(upszednio zabitego, takiego którego zabieramy do domu, a jak wiadomo ryby należy zabic zaraz po złowieniu [w zime])
adamuzz
Fri, 13 Jan 2006 - 21:12
dzieki bardzo za podpowiedz jutro ide na rybki tylko musze skombinować ochotke lub cuś takiego jak tam piszesz to dzieki narqa
adamuzz
Fri, 13 Jan 2006 - 21:17
ok ale jeszcze jedno ja łowie sobie koło domu mam jeazioro tak 100m od chaty i te ryby raz biorą raz nie jak je zachęcic jak zanęcic to jezioro ma około 600ha jest płytkie i troche zamulone tak IIstan czystości co mozna poradzic??
adamuzz
Fri, 13 Jan 2006 - 21:21
i głębokośc to około 1m-1,5m tam gdzie łowie chyba ze ide na srodek to tam około 4-5m
Uklejowy_magik
Sat, 14 Jan 2006 - 11:53
To jeziorko całkiem całkiem

Niewiem jak zanęcić skoro łowisz na ochotke czy inne wijące. Może trza by wrzucić w otwór pęczki przynety. No albo normalna zanętą podlodową, do tego jokers, i coś by można jeszcze dorzucić.