Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Jaka Powinna Wygladac Prawidlowo Przyrzadzana Zaneta ?
Wędkarstwo - Forum Wędkarskie > Czym zanęcić i co na hak założyć > Zanęty
pacomaco
Witam,
Chcialbym zapytac czy zaneta ma byc gesta, zadka czy jaka ??
Czarnyy
zalezy gdzie ja uzywasz i na jakie ryby, bo np uklejowki sa czesto w postaci papki. Inne zanety powinno sie nawilzac kilkakrotnie bo wiadomo ze zaneta chlonie wode.
jaguar56
Przyjmijmy że będziesz łowił metodą spławikową na wodzie stojącej o głębokości do 2,5 metra ryby spokojnego żeru tj płocie, leszczyki i karasie. Ogólnie zanęta powinna być tak spoista że jak ją uformujesz w dłoniach w krztałcie kuli i ją wrzucisz do wiadra z wysokości metra to powinna się nie rozpaść. Oczywiście przyjmuję że uzywasz zanętę prosto z paczki z niewielką ilością prznęt. Dowilżaj zanętę stopniowo i wykonuj taką próbę. Tyle powinno na początek wystarczyć. Do reszty sam dojdziesz.

Podaj na jakiej wodzie łowisz, podaj głębokość, jeśli to rzeka to jaki ma uciąg(jak silny jest nurt), jakie ryby chcesz łowić i jaką metodą bo to ułatwi odpowiedź.
arcio99
CYTAT(jaguar56 @ wto, 26 sie 2008 - 11:45) *
Ogólnie zanęta powinna być tak spoista że jak ją uformujesz w dłoniach w krztałcie kuli i ją wrzucisz do wiadra z wysokości metra to powinna się nie rozpaść.

icon_eek.gif

ja robilem zawsze taką zanętę, że jak rzucałem ją do wody to w locie sie rozlatywały kule icon_lol.gif No to teraz chyba wiem co robiłem źle z zanętami ;] A czy do koszyka też musi być aż taka mocno spoista ?
BMLipień
to zalezy ale lepiej zeby sama sie rozpuszcala w wodzie tak aby utworzyc koło zanetowe
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2009 Invision Power Services, Inc.