Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Filet Na Okonia
Wędkarstwo - Forum Wędkarskie > Czym zanęcić i co na hak założyć > Przynęty
xlucas
witam
czesto lowie okonie z gruntu na rosowki, jednak mam problem z malymi okonkami, jazgarzami i inna drobnica, ktora tylko pociaga rosowke nie mogac jej polknac.
postanowilem wiec zastosowac filety ale nie bardzo wiem jak sie do tego zabrac.
czy filet jest dobra przyneta na okonie? co o tym sadzicie? czy ktos na to lowi?
bede wdzieczny za kazda informacje icon_smile.gif

pozdrawiam
wędkarzz
Filet to raczej na sandacza,węgorza ewentualnie szczupłego. Nie wiem może i okoń CI na to skubnie, ale raczej małe szanse. Jak chcesz łapać garbusy to czerwone robaczki, rosówka ... a, że podciągają i mniejsze- to albo troszke większy haczyk i robak albo przestaw się na spinning.
jaguar56
CYTAT(xlucas @ sob, 14 cze 2008 - 16:28) *
witam
czesto lowie okonie z gruntu na rosowki, jednak mam problem z malymi okonkami, jazgarzami i inna drobnica, ktora tylko pociaga rosowke nie mogac jej polknac.
postanowilem wiec zastosowac filety ale nie bardzo wiem jak sie do tego zabrac.
czy filet jest dobra przyneta na okonie? co o tym sadzicie? czy ktos na to lowi?
bede wdzieczny za kazda informacje icon_smile.gif

pozdrawiam

A próbowałeś na malutkie uklejki? Jak byłem na urlopie w zeszłym roku to widziałem jak koleś na 3 cm uklejki łowił pokaźnych rozmiarów garbusy. Najważniejsze żeby rybka była zawieszona w toni bo ze dna to szybciej dorwie ją mały sandaczyk. Pozdro
jakub powiatowy
Możesz równie dobrze z takiej uklejki zrobić filecik, chociaż okoń akurat woli chyba ruchliwą zdobycz;]
Tak czy inaczej, na filecik/małego żywca na pewno nie weźmie jazgarz i to jest duży plus.
Rafi z mafi
Popieram Jaguara, ostatnio kolega tez na zwykły haczyk którym łapał płotki założył małą uklejeczke i ciapał okoniki icon_wink.gif
jaguar56
CYTAT(jakub powiatowy @ nie, 15 cze 2008 - 16:52) *
Możesz równie dobrze z takiej uklejki zrobić filecik, chociaż okoń akurat woli chyba ruchliwą zdobycz;]
Tak czy inaczej, na filecik/małego żywca na pewno nie weźmie jazgarz i to jest duży plus.

A jak uklejeczka zdechnie to wystarczy co jakiś czas szarpnąć wędką i branie murowane. No i w takim przypadku nie potrzeba żywców tylko trupki.
jakub powiatowy
No właśnie, bo przechowywać żywe uklejki trudno, wymagają dużo miejsca i tlenu.
A tak zawsze można ich nałapać kilka i przechowywać w zamrażarce fileciki bądź w całości.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2009 Invision Power Services, Inc.