Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Hmm... Jak Założyć Ziemniaka Na Karpia !
Wędkarstwo - Forum Wędkarskie > Czym zanęcić i co na hak założyć > Przynęty
endriu
właśnie gotuję sobie ziemniaki, mam też 2 flaszki zapachów do ciast... powiedzcie mi jak mam tego ziemniaczka założyć na haczyk, będę łowił w stawie... czekam na cenne rady ???
okoonek
ciężko bedzie założyć ziemniaka tak żeby podczas rzutu nie spadł, proponuje założyć do na włos.
Archi
Bądź go "nie dogotować" żeby był lekko twardawy, wtedy nie spadnie.
endriu
a da się zrobić ten włos domowym sposobem... pokażcie jak ma to wyglądać ???
Sarkozukus Imperator
Najpierw wykrawasz sobie pożądany kształt ziemniaka, następnie wbijasz w niego trzonek haczyka i na ukos przeciągasz żyłkę do góry i wola! Założony. Wymaga to troszkę wprawy i pierwsze mogą spadać. Cały haczyk ma się schować w ziemniaczku.

Pozdrawiam
Astarot
CYTAT
Hmm... Jak Założyć Ziemniaka Na Karpia !

Na karpia raczej ziemniaka nie zalozysz.
okoonek
CYTAT(Astarot @ sob, 17 maj 2008 - 20:06) *
Na karpia raczej ziemniaka nie zalozysz.

Hehe, no racja to nawet włos nie pomoże icon_mrgreen.gif
endriu
to na co polecacie mi łowić w stawie... bo u mnie gość ma staw i się płaci 10zł za wędkę 24h ... ma w nim... karpie, amury,liny,sumy ???
Paszczet
CYTAT
to na co polecacie mi łowić w stawie... bo u mnie gość ma staw i się płaci 10zł za wędkę 24h ... ma w nim... karpie, amury,liny,sumy ???

Na takich łowiskach zazwyczaj najskuteczniejszą i najpewniejszą przynętą jest kukurydza.
endriu
a pokaż mi na jakimś screenie jak mam ją poprawnie założyć... bo z tym mam problem... ile od dna i takie tam ???
endriu
chłopaki... niedługo około 13 idę na karpie... do stawu w którym są rybki do łowienia... staw ten ma powierzchnię niezbyt dużą i bez glonów (prawie) i mam zamiar łowić na kukurydzę... w jaki sposób mam ją najlepiej założyć... proszę o cenne rady icon_smile.gif ???
kwasozlop1990
wbij haczyk w puszkę od kukurydzy..

1- 2 ziarka na haczyk i do wody icon_wink.gif
wiesiek
Endriu - ziemniaki na karpia / inne ryby też/ gotuje się w łupinkach, czyli w mundurkach. W trakcie gotowania możesz dodać zapach. Gotuje się ziemniaki " prawie" na miękko. Po ugotowaniu zalewa się zimną wodą ażeby je zahartować . Potem wykrawa się kostki, lub wyciska strzykawką porcje ,które następnie zakłada się na haczyk . Igłą wędkarską lub cieńkim patyczkiem przewlekasz przypon przez ziemniak , a pomiędzy kolanko haczyka i ziemniak wkładasz kawałeczek np.trawy. Ma to zapobiec przecięcie ziemniaka przez haczyk w trakcie wyrzutu.
'
endriu
wiesiek... ale pokaż mi na jakimś zdjęciu jak ma to wyglądać... wiem jak mam ugotować ziemniaki, ale ja sądzę że ie źle zakładam icon_sad.gif ???
etnies
CYTAT(endriu @ sob, 17 maj 2008 - 15:34) *
właśnie gotuję sobie ziemniaki, mam też 2 flaszki zapachów do ciast... powiedzcie mi jak mam tego ziemniaczka założyć na haczyk, będę łowił w stawie... czekam na cenne rady ???

Najlepszym sposobem na założenie ziemniaka na haczyk jest zrobienie przyponów. na przypon od haczyka zakładamy zapałkę i następnie nakładamy ziemniaka na koniec haczyka zawiązujemy przypony a przy powtórnym zakładaniu ziemniaka odwiązujemy je i powtarzamy czynność. Metoda ta jest w 100% skuteczna pozdrawiam i życzę miłych połowów
Mijagii
Ja jak lowilem na stawie na ziemniaka to normalne ziemniaki od obiadu zakladalem nabijajac ziemniaka na grot haczyka tak zeby byl w miare schowany ten haczyk. wszystko bylo super tylko problem przy zarzucaniu, trzeba bylo delikatnie zarzucac ale na stawie nie rzucalem dalej jak 10m
Uncontrol
najlepsze sa male ziemniaczki ktore gotuje chwilke zeby nie byly za miekie pozniej do sloika z jakims atraktorem i gotowe ja jak zakladam ziemniaka to robie tak :
przecinam go zylka nad haczykiem i sciagasz tego ziemniaczka w dol az na haczyk przekrecasz go tak zeby grot wbil sie w ta nie przecieta strone i nie spadnie napewno oczywiscie ziemniak jest w mundurku;p dziekui temu drobnica mi go nie skubie p[olecam ten sposob ale ziemniaczki musza byc naprawde male mniejsze nuiz pileczka do ping ponga
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2009 Invision Power Services, Inc.