Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Ochotka, Drożeje...
Wędkarstwo - Forum Wędkarskie > Czym zanęcić i co na hak założyć > Przynęty
CinCinek
Czy u Was w sklepach wędkarskich także drożeje ochotka hakowa? U mnie w tamtym roku kosztowała 2zł, teraz już 3,50zł ;/
U Was w sklepach też tak w górę idzie?
pytonek19
5zl haczykowa:((( a jok 15zł kilo narazie:((
arcio99
taa, a u mnie białe kosztują 1.80 zł ! icon_eek.gif
kuczyk
pinka ... mała paczka u mnie kosztuje 2 zł , ochotka haczykowa 3.50 zł a jokers za 0.5 kg 14 zł icon_neutral.gif z ukrainy
Hiroszi
u mnie ochotka 2,50 jok 0,5 14zł pinka te duze opakowanie 6 zł nie jest tak zle ;p
Czarnyy
To macie tanio bo ja za 1kg joka placilem 35zl !! To jest zdzierstwo dopiero.
cebula111
u mnie pol litra teraz 20 zeta, a haczykowa 5 wiec ja mam dopiero drogo, zaczynam terazw ybierac sam mam dwie 99% miejscowkio nie pwoiem gdzie!! icon_biggrin.gif
CinCinek
to u mnie jeszcze nie tak najgorzej...
płacić 5zł za ochotkę hakową... ; O

u mnie gazeta ukraińskiego joka kosztuje 15zł

CYTAT
To macie tanio bo ja za 1kg joka placilem 35zl !! To jest zdzierstwo dopiero.

To pewnie kupowałeś polskiego joka bo polski jest droższy i lepszy od tego ukraińskiego
cebula111
Po pierwsze kazy jokers jest w gazecie czy to polski cyz ukraiński. Jokersa zdobywa się na giełdzie w Łodzi chyba w czwratki, największa giełd a w polsce i tam ceny sa na prawdę niskie. Mieszkańcy łodzi maja bardzo fajnie. Jeśli płacisz 15 zeta na ukraińskiego to płacisz tyle co nic icon_wink.gif

pozdro

p.s kto ci powiedział że ukraiński jets gorszy od polskiego? ja ostatnio miałem pięknego ukraińskiego, był minimalnie mniejszy od ochotki haczykowej D:
Lukas8808
CYTAT(cebula111 @ pią, 09 maj 2008 - 17:33) *
ja ostatnio miałem pięknego ukraińskiego, był minimalnie mniejszy od ochotki haczykowej D:

to chyba miałeś małą haczykową icon_biggrin.gif
ElF
U mnie ochotkea haczykowa kosztuje 3.5 zl wczesniej kosztowała 2 zl : |
jaguar56
Ochotkę haczykową najczęściej sprowadza się z Rosji bo tam żyją największe gatunki. Jokers tez sprowadza się głównie z Rosji i Białorusi. Najczęściej jest to ochotka morska poławiana w wodach przybrzeżnych. Ryby często niezbyt dobrze reagują na taką ochotkę bo czują sól. Znam się trochę na tym bo kiedyś kupowałem jej dużo dla rybek akwariowych.
cebula111
Ale każdy ochotkę myje i wącha przed zakupem.

NIe nie miałem małej hazykowej, ale ten jokers był njawiększy w historii nigdy większego nie widziałem. Ładny czerowny i gruby mniam!

p.s jeśli ktoś znajdzie wodę gdzieżyje ochotka i powiedzmy wyciągając 1 litr na tydzień masz jakieś 40-50 zeta w kieszeni. JA muszę się wybrać nad te moje namierzone wody, bo coraz gorzej w Grudziądzu nawet z ochotka na haczyk.
jaguar56
CYTAT(cebula111 @ pią, 09 maj 2008 - 23:32) *
Ale każdy ochotkę myje i wącha przed zakupem.

NIe nie miałem małej hazykowej, ale ten jokers był njawiększy w historii nigdy większego nie widziałem. Ładny czerowny i gruby mniam!

p.s jeśli ktoś znajdzie wodę gdzieżyje ochotka i powiedzmy wyciągając 1 litr na tydzień masz jakieś 40-50 zeta w kieszeni. JA muszę się wybrać nad te moje namierzone wody, bo coraz gorzej w Grudziądzu nawet z ochotka na haczyk.

To że każdy myje i wącha larwy przed zakupem to raczej nic nie da bo jak wiadomo ryby mają czulsze zmysły i wyczują różnice między ochotką słodko i słonowodną. Wiadomo ze soli po umyciu larw nie będzie na ich powierzchni ale będą zawierały ją wewnątrz swoich organizmów a stamtąd jej nie da sie wypłukać bez zabijania larw.
Nie wiem czy wiecie że ochotkę sprowadza się głownie z Rosji bo tam są duże przedsiębiorstwa które zajmują się połowami larw na skalę przemysłową i drugą przyczyną jest to że tam ona jest kupowana za bezcen.
RaYden
ostatnio u mnie zdrozała o 0,50 zł
jakub powiatowy
CYTAT(jaguar56 @ pią, 09 maj 2008 - 22:53) *
Ryby często niezbyt dobrze reagują na taką ochotkę bo czują sól. Znam się trochę na tym bo kiedyś kupowałem jej dużo dla rybek akwariowych.

Tzn że akwariowa też jest morska, a w każdym razie z Rosji?

Haczykowa też u mnie jest droższa niż dawniej
jaguar56
Na rynku bałuckim w łodzi są w soboty sprzedający ochotkę haczykową i zanętową(dla rybek akwariowych). Kiku znam dość dobrze gdyż przez parę lat kupowałem pokarm dla rybek z tatą i powiedzieli że większość ochotki na polskim rynku pochodzi z Rosji a dokładnie poławiana jest w morzu bo jest łatwiejsza do pozyskania ale mniej żywotna niż słodkowodna.
nyny
Drozsza bo jest GP polski we wrocku i potrzeba w weekend ogromne jej ilosci:)
zawsze tak jest jak sa wieksze imprezy:)

pozdro
canon1001
U mnie bodajże hakowa kosztuje 4zł natomiast jok za gazete płace 18 zł a co do pinki to małe opakowanie 3 zł a duże 7zł białe 1,5zł
wędkarz101
u mne

Białe: 1,50zł/paczka
Ochotka: 5zł/paczka tylko na zamówienie
Jokers nie ma
Czerwone nr.2 2,60zł
Pinka 2,50zł/paczka 8zł/250ml 15zł/500ml. 30zł/1l.
Tomek1992
CYTAT(jaguar56 @ sob, 10 maj 2008 - 10:23) *
To że każdy myje i wącha larwy przed zakupem to raczej nic nie da bo jak wiadomo ryby mają czulsze zmysły i wyczują różnice między ochotką słodko i słonowodną. Wiadomo ze soli po umyciu larw nie będzie na ich powierzchni ale będą zawierały ją wewnątrz swoich organizmów a stamtąd jej nie da sie wypłukać bez zabijania larw.
Nie wiem czy wiecie że ochotkę sprowadza się głownie z Rosji bo tam są duże przedsiębiorstwa które zajmują się połowami larw na skalę przemysłową i drugą przyczyną jest to że tam ona jest kupowana za bezcen.

A slyszales o czyms takim ze sol zabija ochotke ? zapraszamy

www.wyczyn.pl
ziemie po belgijsku , poczytaj o tym , dlaczego nie dodaje sie ochotki i jokersa do zanety ! Tylko poadje w ziemii lub glinie
jaguar56
Tak wiem że sól zabija ochotkę. Znam stronę o której piszesz i czytałem ten tekst już kiedyś. Piszą tam że czasem w zanęty zawierają sól która zabija ochotkę wiec najlepiej jest podawać w łowisko ochotkę w ziemi lub glinie.

Teraz ja zapraszam Cię do odrobiny poszukiwań w literaturze i necie w celu nauki i uświadomienia sobie że jest wiele gatunków ochotek. Nie które żyją w wodach słodkich z dużą zawartością tlenu a nie które lubią gdy jest jego mało; są larwy żyjące tylko w strumieniach; larwy które żyją w zagłębieniach pni drzew; nieckach pomiędzy liśćmi; w kałużach na skalistym podłożu lub w komorach trawiennych roślin owadożernych takich jak np. Dzbanecznik; w morzach i oceanach nawet do głębokości 600 metrów; są takie które potrzebują do rozmnożenia zbiorników z miejscami gdzie głębokość wody ma nie mniej niż 16 metrów.

Oczywiście są przedsiębiorstwa które hodują ochotki. Pozdro icon_biggrin.gif
Tomek1992
No chyba że tak , sorka za wymądrzanie icon_biggrin.gif
jaguar56
CYTAT(Tomek1992 @ pon, 13 paź 2008 - 10:20) *
No chyba że tak , sorka za wymądrzanie icon_biggrin.gif

Nie masz za co przepraszać. Każdy z nas się uczy przez całe życie i od niedawna tyle o ochotkach wiem.
Poleciłeś żebym zapoznał się ze stroną wyczyn.pl z której niegdyś się wielu ciekawych rzeczy nauczyłem i mój poprzedni post napisałem w rewanżu bo może taka wiedza w czymś Tobie pomoże. Pozdro
Tomek1992
CYTAT(jaguar56 @ pon, 13 paź 2008 - 21:31) *
Nie masz za co przepraszać. Każdy z nas się uczy przez całe życie i od niedawna tyle o ochotkach wiem.
Poleciłeś żebym zapoznał się ze stroną wyczyn.pl z której niegdyś się wielu ciekawych rzeczy nauczyłem i mój poprzedni post napisałem w rewanżu bo może i tobie ta wiedza w czymś Tobie pomoże. Pozdro

Tzn jeśli chodzi o ochotkę znam tylko ruskiego i polskiego , nie interesuje sie za bardzo gatunkami ale co z nia zrobic mniej wiecej wiem, ale dzieki icon_biggrin.gif. Pozdrawiam
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2009 Invision Power Services, Inc.