Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Kołowrotek I Plecionka Na Dorsza
Wędkarstwo - Forum Wędkarskie > Metody > Wędkarstwo morskie
urbang
Moglibyście mi poradzić jaki kołowrotek wybrać na dorsze do 100zł, aby nawet duże dorsze holowało się możliwie lekko i żeby był wytrzymały. Polećcie mi jakąś plecionkę do 100zł o dużej wytrzymałości i długości 150-200 m
gluteus
Witam.
Nie jestem zadnym znawcą ale też szukam w tych przedzialach sprzętu. I jestem prawie juz zdecydowany na kołowrotek Robinson galeon i plecionke Dega x-tron 0.20 200m. Mógłby ktoś ocenic mój wybór bo na dniach musze zamówić gdyż za 3 tygodni wypływam. Dzieki. Nara.
Klayman
Jeśli chodzi o plecionkę - polecam Mikado Trython Line co najmniej 0,25 mm o wytrzymałośći co najmniej 20 kg ! Z dorszem nie ma "pitolenia" - czysta siłówka.

Właśnie wróciłem z dorsza i czasem trafiały się na przywieszki po trzy sztuki. Jeśli chwycą się małe - nie ma problemu, jednak coś ciut więszego (2-3 kg) ciężko z dna poderwać i przecholować 30-40 m. Dorsz łatwo się nie podda icon_wink.gif

Jesli chodzi o kołowrotek - ja wybrałem multiplikator i nie żałuję. Na prawdę fantastycznie się kręci chociaż linka troszkę wolniej opada i jest ciutkę więcej problemów. Poza tym ma mniejsze przełożenia, przez co też wolniej się linkę zwija. Nie mniej nie przeszkadza to przy dorszach.

Mój sprzęt:

Wędzisko:

Team Dragon Silver Edition Pilk Cast 2,80 CW 120-300 g - specjalistyczny kij do castingu, bardzo lekki (niespełna 300 g), przymiarkę zrobiłem w sklepie i dobrze w dłoni leży.

Kołowrotek:

Mikado Chinook ZCAL 103 - multiplikator z łożyskiem oporowym, bardzo przyzwoity w przyzwoitej cenie czyli dobra jakoś w dobrej cenie.

Plecionka:

Mikado Trython Mega Line 0,25 mm. Grubsza niż zakładałem na początku ze względu na to, że chciałbym później wykożystać wędzisko jako sumówkę ! W kolorze zielonym.
lion0000
plecionka corastrong w szpulach po 1200m kolor zolty najlepiej z kims na spolke, wytrzymala i nie przeciera sie a wychodzi najtaniej. Mozna rowniez kupic tigrexa w kolorze szzarym po 40 zl za 150 lub 70 za 250m. Nie polecam grubszych niz 0,25 jezeli nie lowisz na wrakach. Generalnie 0,20 odpowieda wymogom morskim. Kolowrotek daiwa power cast jest na allegro po 99 zl- stara konstrukcja ale za to nie do zdarcia. generalnie w tej cenie kolowrotka z fajerwerkami ciezko szukac ale jak umiesz pompowac to wystarczy kazdy w odpowiednim roamiarze czy jaxon, york, galeon, aby mial metalowa szpule i masywna korbke. Unikaj tych najtanszych.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2009 Invision Power Services, Inc.