Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Kuter Dla Kompletnie Zielonych
Wędkarstwo - Forum Wędkarskie > Metody > Wędkarstwo morskie
gluteus
Od razu przepraszam za nowy wątek ale może nie zostanę od razu wyrzucony. Mam pytanko. Właśnie zarezerwowałem wczasy w Karwii i chciałbym się spytać o dobry kuter dla całkowicie początkujących, Ja byłem 2 razy ale chciałbym zarazić kumpli łowieniem dorsza. Bardzo prosze o polecenie kutra,gdzie udzielona zostanie rzetelna pomoc a i łowienie nie bedzie za trudne. Czy Władysławowo sobie odpuścić bo wiem że tam większe głębokości czy mozna sobie poradzić. A może coś w Jastarnii albo na zatokę ktoś pływa? Szczerze proszę o opinie czy te rejony mam sobie odpuścić czy na jakimś kutrze można połowić. Wiem że kumple będą zadowolenie nawet z limitu bolków byle kilka złapać. Czy może muszę czegoś szukać w Łebie bo tam dużo mnie wymagające łowiska. Nie szukam kutrów tych z najwyższej półki bo i tak na sierpień zapewne nie mają miejsc a tylko wkurzalibyśmy starych wyjadaczy. Szukam kutra z fajną atmosferką ale nie naciągaczy, żeby dali coś połowić. A muszę ich porządnie zafascynować by drugi raz chcieli ze mną popłynąć. Zanzaczam że mieszkamy w górach to kawałek drogi mamy.
A tak z innej beczki jakby ktoś czytając ten wątek znał jakieś opinie o Marcelu w Łebie i Felixie w Ustce to bardzo prosze o podzielenie się bo za 3 tygodnie wyruszam.
Pozdrawiam i przepraszam za ten wywód.
Klucha88
Ogólnie sam też byłem na kutrze dwa razy i upewnij się czy twoi koledzy nie mają choroby morskiej bo wyprawa może skończyc się wilką klęską wiem sam po sobie icon_biggrin.gif
I tak od serca powiem, że dobre kutry są już zarezerwowane do września (weekendy), czasami można znaleźć jeszcze pojedyńcze miejsca na poszczególnych łodziach.
Ostatnio koledzy byli tak jak mówisz w łebie i najwięszy 8,8 kg więc już ładny dorsz icon_wink.gif

p.s jeśli nie masz pewności czy koledzy zostaną pochłonięci przez sport to trochę lipa, bo sprzety na kutrach wie jaki jest i nie ma nic za darmo.
lion0000
zadzwon na passata w jastarni, moze babcia z gorek bedzie miala cos wolnego, ewentualnie wladyslawowo ale tu faktycznie moze byc gleboka woda i to czasami jest niedobrze dla pierwszych kroków. Na marcelu bylem raz i moge dac dobra note jesli chodzi o czas i fachowosc naplyniec. ryby niestety tam przewaznie bolkowate i plywaja czesto w lato na dwie tury wiec oszczedzaja na lowiskach i czasie-w lato nie polecam tego portu.
mac27
Marcela raczej nie polecam ale możesz sam sprawdzić, często w ciągu dnia zalicza 2 rejsy co moim zdaniem nie jest korzystne dla wędkującego.Z Łeby polecam Hydrograf.
maniekjaskol
CYTAT(mac27 @ śro, 30 kwi 2008 - 22:29) *
.Z Łeby polecam Hydrograf.

Mac może i owszem jeżeli chodzi o umiejętności szypra zgoda Mirek z Hydrografa potrafi napływać ale ja nie polecił bym go dla początkujących wędkarzy, z jednego powodu zabiera na łajbę za dużo wędkarzy. Przy nowicjuszach ilość splątań może być kosmiczna, a to nie jest już przyjemnym łowieniem.
gluteus
Dzięki za dotychczasowe odpowiedzi. Mniej więcej się orientuje które kutry są najlepsze ale bardziej mnie interesuje na których poczatkujący bedą mieli najlepiej więc Hydrografów itd mi nie polecajcie bo po pierwsze nikt by nie miał czasu pokazać mniej więcej co robić a po drugie tylko byśmy zamieszanie zrobili wśród gości którzy nastawieni są na rekordy. Co do chorób morskich to nie powinno być źle. Kumpel marynarz a po drugie tyle teraz jest środków zapobiegających że nie ma źle. Zastanowił mnie ten Passat, może to nie jest głupie rozwiązanie?
Dzięki jeszcze raz za pomoc. Pozdrawiam i czekam na jeszcze.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2009 Invision Power Services, Inc.