Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Belona
Wędkarstwo - Forum Wędkarskie > Metody > Wędkarstwo morskie
wujek
Pewnie niektórzy slyszeli o lowieniu tej ryby, chcialbym sie dowiedziec jakie macie najlepsze metody na połów belony.Moja ulubiona jest spining oraz splawik.Do spiningu uzywam dlugich cienkich blach wahadlowych-daleko sie z nich rzuca oraz dobrze imituja morskie male ryby tj sledz, stynka.Jesli chodzi o splawik to kilka czerwonych robakow, grunt ok 70cm i wolne sicaganie go.Mozna tez lapac z gruntu na robaka lub martwa rybke jednak jak sie juz przekonalem ta metoda jest bardzo malo efektywna.Łowienie brzegowe belon jest czasami dosc trudne dlatego najlpeze wg mnie sa falochrony lub polow z łódki(mozna szybciej wytropic ławice belon, wowczas kazdy rzut konczy sie braniem i holem ryby).
Anonymous
icon_biggrin.gif wedłóg mnie najlepsze są blachy imitujące ciernika. Wiem to z tąd że znajduje się je w ich jelitach. Oczywiście wedłóg mnie najlepsze blachy są firmu spinnex . Wolę połów z trollingu , jeżeli natrafi się na ławice belon i krąży się w tych okolicach vrań jest pełno. Za najlepszą okolicę uważam kanał portowy w kuźnicy. Belony najczęściej żeruja na spadach, i nie trzeba zbyt daleko wypływać od brzegu . pozdrawiam i zapraszam do kuźnicy.
Deti
Witam, mieszkam w jastarni na półwyspie Helskim i zapraszam do siebie na Belone !!! Gwarantujwe miłą i profesjonalną obsługe !
adams1999
łowiłem kiedyś belony z długiego pomostu na spławik i na moje nieszczęście co chwile brały płocie !!! ale zobaczyłem że jeden wędkarz na przypon tuż nad haczykiem daje parę koralików (takich z kolorowych naszyjników z bazarka icon_smile.gif) i co 2 minuty miał belonke spróbowałem tej metody i rzeczywiście
brania co chwile
Świerszczu
ja to tam grunt hehe
gregorio
na belony proponuje spławik z filecikiem z małej fladry najlepiej wyciac filecik cienki podłózny pasek spławik bojka zeby byl widoczny na fali przelotowy grunt tuz pod powierzchnia wody 1,5 metra najlepsze siedliska to miejsca z kamieniami , rowniez dobrze jest lapac na spining na podlozne blachy wahadlowe koloru jasnej zieleni imitujacej tabiasa , lub wszystkie srebrne lekko niebieskawe imitacja szproty i sledzia

pozdro
MES
Najlepszy jest spinning albo troling.Pozdro
patryk_wedkarz
na belone zawsze stosowalem błystke wahadłową i nigdy na tym źle nie wyszłem . mozna łowic też na kule wodną i to będzie skuteczniejsze od splawika a na przynęte filet ze śledzia.
Luko87
Jak tam u was z beloną??U mnie słabo złowilem jedną 72cm na spininga rekordy to u nas po 4 sztuki dziennie...ale wszyscy łowia na spławik.Łowilem ze skwerku.
pacokrak
Dzisiaj jedna 80cm na krewetke... i na splawik
Pietras
W Anglii belon jest mnostwo, najlepiej na splawik ze strzepkiem miesa makreli, na blachy ich raczej nikt nie lowi, dwa tygodnie temu to z kolegami zlowilismy 5 i dwie makrele hehe
Seba_7
Dla mnie najlepiej na spławik a na haku szprotke . Ja łowilem z brzegu i nieźle brały ale w norwegi tu tez na blachy trudno je złowic wszyscy na spławik i szprotka albo kawalek makreli.
pacokrak
CYTAT(Seba_7 @ nie, 02 lis 2008 - 20:41) *
Dla mnie najlepiej na spławik a na haku szprotke . Ja łowilem z brzegu i nieźle brały ale w norwegi tu tez na blachy trudno je złowic wszyscy na spławik i szprotka albo kawalek makreli.

A wlasnie HORN GJEL czyli belona w Norwegii jest rybka malo popularna, przynajmniej tu gdzie jestem.
Niemniej jednak najlepiej na splawik na krewetke
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2009 Invision Power Services, Inc.