Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Gdzie Na Dorsze?!
Wędkarstwo - Forum Wędkarskie > Metody > Wędkarstwo morskie
Stron: 1, 2
Żebro90
Panowie mam zamiar wybrać sie z gronem znajomych na Bałtyk, połapać dorsze! Bedzie to moja pierwsze wyprawa dorszowa i potrzebuje waszych porad!! GDZIE SĄ NAJLEPRZE ŁOWISKA tzn. jakie miejscowości i nazwy tych organizacji! I czy sprzęt który można tam wypożyczać jest w miare dobry??

Pozdrawiam
kuba0606
CYTAT(Żebro90 @ wto, 12 lut 2008 - 23:06) *
Panowie mam zamiar wybrać sie z gronem znajomych na Bałtyk, połapać dorsze! Bedzie to moja pierwsze wyprawa dorszowa i potrzebuje waszych porad!! GDZIE SĄ NAJLEPRZE ŁOWISKA tzn. jakie miejscowości i nazwy tych organizacji! I czy sprzęt który można tam wypożyczać jest w miare dobry??

Pozdrawiam

Więc ja powiem tak moje doświadczenie jest małe ponieważ dopiero byłem 2 razy.
To co moge powiedzieć to to że byłem raz w Darłówku na "Nord Star" a za drógim razem w Kołobrzegu na "MERLIN".
W marcu wybieram się kolejny raz i znowu do Kołobrzegu na "MERLIN" ponieważ po pierwsze milsza i lepsza obsługa, po drógie lepszy sprzęt do wyporzyczenia a po trzecie "merlin" jest szybszym kutrem i mniej czasu traci sie na dopłynięcie do łowiska, i po czwarte lepsze wyniki.
To jest moja opinia i znajomych będących ze mną.

Kontaktu na "Nort Star" niee posiadam, a na "Merlin" to http://www.statekmerlin.eu/

Pozdrawiam
Żebro90
A jak tam na "Merlinie" ze sprzętem? tzn. Sonary, ehosondy itd
Paszczet
CYTAT

Pozdrawiam

O wędkarstwie morskim za dużo nie wiem, ale dam Ci rade: poszukaj na forum icon_wink.gif , o ile się nie myle było kilka tematów o kutrach i miejscówkach.
kuba0606
CYTAT(Żebro90 @ wto, 12 lut 2008 - 23:43) *
A jak tam na "Merlinie" ze sprzętem? tzn. Sonary, ehosondy itd

Więc nie wiem czy na "Nord Star" były takie urządzenia, bo nie widziałem (niee mieliśmy dostępu do kapitana) ale z tego co słyszałem to niee mieli echosondy (ale nie jestem pewien bo słyszałem to od innych którzy byli ze mną). Natomiast na "MERLINIE" cały sprzęt sie znajduje, można było porozmawiać z kapitanem (wytłumaczył co jak wskazuje).
maniekjaskol
CYTAT(Żebro90 @ śro, 13 lut 2008 - 01:06) *

Pozdrawiam

Widzę kolego że jesteś bardzo leniwy. wystarczy poczytać tematy na forum, a na każdym jest po kilka tematów dotyczących jednostek i poszczególnych portów. Co do wyposażenia jednostek to widzę że osoby zabierające głos w tym temacie są zupełnymi laikami jeżeli chodzi o połowy z kutra, każda jednostka na pewno ma niezbędny sprzęt jak echosondy GPS-y i plotery, więc nie piszcie bajek.
Pozdrawiam.
warmiaczek
CYTAT(kuba0606 @ śro, 13 lut 2008 - 10:16) *
Więc ja powiem tak moje doświadczenie jest małe ponieważ dopiero byłem 2 razy.
To co moge powiedzieć to to że byłem raz w Darłówku na "Nord Star" a za drógim razem w Kołobrzegu na "MERLIN".
W marcu wybieram się kolejny raz i znowu do Kołobrzegu na "MERLIN" ponieważ po pierwsze milsza i lepsza obsługa, po drógie lepszy sprzęt do wyporzyczenia a po trzecie "merlin" jest szybszym kutrem i mniej czasu traci sie na dopłynięcie do łowiska, i po czwarte lepsze wyniki.
To jest moja opinia i znajomych będących ze mną.

Kontaktu na "Nort Star" niee posiadam, a na "Merlin" to http://www.statekmerlin.eu/
Pozdrawiam

Ktoś napisał :Jednosłowo ADMIRAŁ Polecam we Władku
maniekjaskol
CYTAT(warmiaczek @ czw, 14 lut 2008 - 00:27) *
Ktoś napisał :Jednosłowo ADMIRAŁ Polecam we Władku

We władku rzeczywiście Admirał jest numero uno, tylko weekendy ma zajęte do końca tego roku, a w tygodniu trzeba zamawiać z kilkumiesięcznym wyprzedzeniem.
Pozdrawiam wilków morskich Maniek
Żebro90
maniekjaskol a możesz podać mi jakieś namiary na Admirała we Władku?! Pozdro
Waldi69lx
CYTAT(maniekjaskol @ czw, 14 lut 2008 - 20:37) *
We władku rzeczywiście Admirał jest numero uno, tylko weekendy ma zajęte do końca tego roku, a w tygodniu trzeba zamawiać z kilkumiesięcznym wyprzedzeniem.
Pozdrawiam wilków morskich Maniek

Maniek, ja tam bym nie przesadzał z tą numeracją.... icon_wink.gif
Ziggi
CYTAT(Żebro90 @ wto, 12 lut 2008 - 23:06) *

Pozdrawiam

Niezłą miejscówką jest stoisko rybne w Carrefourze. Przy okazji wyhaczysz tam też łososia. A tak na poważnie to w zakładce "wędkarstwo morskie" dowiesz się wszystkiego. Jeżeli nie jesteś tak cierpliwy aby trochę poszukać to odpuść sobie lepiej wyprawę na kutrze.

Pzdr.

Ziggi
maniekjaskol
CYTAT(Waldi69lx @ pią, 15 lut 2008 - 18:47) *
Maniek, ja tam bym nie przesadzał z tą numeracją.... icon_wink.gif

Waldi a masz lepszą dużą jednostkę z Władka? Ja u Olka byłem kilka razy i zawsze byłem zadowolony.
rekmar
nie pływałem na Admirale, ale z Olkiem wielokrotnie i zgadzam się z maniekjaskol. Wiadomo powszechnie że ok 75% sukcesu na wyprawie morskiej to dobry szyper

Moim zdaniem w tej miejscowości jest właśnie taka numeracja... icon_biggrin.gif i to beż żadnej przesady
Waldi69lx
... Już kilka lat nie pływam z Władka po porażce na, ... bodajże Wła-26, kiedy to pijana załoga przewiozła nas po Bałtyku ... wycieczkowo... icon_mad.gif ... Ale pod koniec marca jestem umówiony na łódkę do Jacka Zawady na konkretne połowy... icon_wink.gif ..Ale i do niego trzeba czekać wiele miesięcy... Co do Olka z Admirała to może i się stara... i może jest dobry w tym co robi... Ale na początku większość się stara... -szukają ryby, ciepłe posiłki, patroszenie ryb itp... A potem od "wazeliny" i od nadmiaru klienta przewraca się w głowach... Więc wydaje mi się, że delikatna krytyka ukryta w podtekście nikomu nie zaszkodzi, a może zmobilizować.. icon_cool.gif Pozdrawiam, Waldi
lion0000
CYTAT(Waldi69lx @ pon, 18 lut 2008 - 09:44) *
... Już kilka lat nie pływam z Władka po porażce na, ... bodajże Wła-26, kiedy to pijana załoga przewiozła nas po Bałtyku ... wycieczkowo... icon_mad.gif ... Ale pod koniec marca jestem umówiony na łódkę do Jacka Zawady na konkretne połowy... icon_wink.gif ..Ale i do niego trzeba czekać wiele miesięcy... Co do Olka z Admirała to może i się stara... i może jest dobry w tym co robi... Ale na początku większość się stara... -szukają ryby, ciepłe posiłki, patroszenie ryb itp... A potem od "wazeliny" i od nadmiaru klienta przewraca się w głowach... Więc wydaje mi się, że delikatna krytyka ukryta w podtekście nikomu nie zaszkodzi, a może zmobilizować.. icon_cool.gif Pozdrawiam, Waldi

I pewnie jest w tym jakas prawda, kazda robota sie nudzi, przychodzi zmeczenie i nie jest powiedziane ze cos bedzie trwalo wiecznie. W tym sporcie wiele zalezy jednak od nastawienia szypra i zalogi oraz dobrej wspolpracy ryb. Chyba ze ktos twierdzi ze plywa dla morza i pogody ale to mozna rowniez zaznac na promie lub innej jednostce wycieczkowej bo na ryby sie jezdzi zeby zlowic taaaka sztuke. Sa tez wyjatki na tyle sztuk....!
wiwa12
witam kolegów !
dawno nie oglądałem spławika,
mam zamiar wybrać się do Władka w długi łykend majowy z kolegami połowić,
aby pogoda dopisała

jadę na chybił-trafił bo od reklam i opisów na forach boli głowa, nocleg w sprawdzonym i fajnym miejscu icon_wink.gif

Odpowiadanie na Gdzie Na Dorsze?!
Waldi69lx
... wiwa, w długi weekend majowy to się jedzie na mazury, rozpocząć sezon szczupakowy...! icon_biggrin.gif ... A kiedy śmigasz na Litwę...? ...bo jestem ciekaw opinii... icon_wink.gif ..?
Żebro90
Nooo...Panowie!! Mam wkoncu wybraną jednostke!!! Jest to "Merlin" z Kołobrzegu - http://www.statekmerlin.eu/ . Wybieram sie tam 27 marca, o ile nie będzie jakiegoś sztormu:(?! Po powrocie oczywiście opisze wszystko.

Pozdrawiam.
Waldi69lx
CYTAT(Żebro90 @ nie, 02 mar 2008 - 13:57) *
Nooo...Panowie!! Mam wkoncu wybraną jednostke!!! Jest to "Merlin" z Kołobrzegu - http://www.statekmerlin.eu/ . Wybieram sie tam 27 marca, o ile nie będzie jakiegoś sztormu:(?! Po powrocie oczywiście opisze wszystko.

Pozdrawiam.

... To jeszcze kawał czasu ... Ale jak będziesz jechał, to ... zabierz kanapki... tak na wszelki wypadek... icon_lol.gif Pozdrawiam... icon_cool.gif
mariuszgd1
CYTAT(Waldi69lx @ pią, 29 lut 2008 - 04:49) *
... wiwa, w długi weekend majowy to się jedzie na mazury, rozpocząć sezon szczupakowy...! icon_biggrin.gif ... A kiedy śmigasz na Litwę...? ...bo jestem ciekaw opinii... icon_wink.gif ..?

Napisz coś więcej na temat tej jednostki o polowach itd. Też mam zamiar wybrać się do Kołobrzegu POZDRAWIAM MARIUSZ Z GOL-DOBRZYNIA.
kuba0606
Witam ponownie.
Ja jade na Merlin 15 marca jak pogoda pozwoli. Już niee moge sie doczekać.
Opisze po powrocie jak było.

Ps. kanapki jak lubisz dużo zjeść to możesz zabrać, ja jak byłem to dostaliśmy 2 posiłki, pączki oraz kawe i herbate. Mi w zupełności wystarczyło.

Pozdrawiam.
Waldi69lx
CYTAT(kuba0606 @ czw, 06 mar 2008 - 23:32) *
Ps. kanapki jak lubisz dużo zjeść to możesz zabrać, ja jak byłem to dostaliśmy 2 posiłki, pączki oraz kawe i herbate. Mi w zupełności wystarczyło.

Pozdrawiam.

...A jesteś pewien że i tym razem dostaniesz??? icon_lol.gif icon_cool.gif
widar
Moim zdaniem numer 1 we Władku to jest Jacek Zawada. Byłem z nim w tamtym roku pływa na Suris terminy ma odległe ale warto czekać. Ja byłem z nim złowiłem 36 szt dorsza takie od 1,30 kg do 3,20 kg wiec naprawdę warto. Teraz chyba kosztuje u niego wyprawa 250 zl. Do tego polecam nocleg w Pomorzance. Ja tez sie chce wybrac w weekend 14 - 16 marca jak tylko pogoda dopisze już sie nie mogę doczekać
Waldi69lx
CYTAT(widar @ sob, 08 mar 2008 - 23:55) *
Moim zdaniem numer 1 we Władku to jest Jacek Zawada. Byłem z nim w tamtym roku pływa na Suris terminy ma odległe ale warto czekać.

... to.. to... to Ty chyba nie pływałeś jeszcze z Olkiem na Admirale !!!?... .. icon_lol.gif icon_wink.gif icon_cool.gif ...
widar

CYTAT(Waldi69lx @ nie, 09 mar 2008 - 01:30) *
... to.. to... to Ty chyba nie pływałeś jeszcze z Olkiem na Admirale !!!?... .. icon_lol.gif icon_wink.gif icon_cool.gif ...
dla cały ten Olek to jest przereklamowany i tyle
remex1973
Panowi wybieram się z kolegami na MORSA-D z Łeby. Co sądzicie na temat tej jednostki?
Ostry
CYTAT(remex1973 @ śro, 12 mar 2008 - 22:07) *
Panowi wybieram się z kolegami na MORSA-D z Łeby. Co sądzicie na temat tej jednostki?

A to poczytaj sobie kolego posty na tym forum i na haczyku. Wszystko będziesz wiedział. Ja stanowczo odradzam. Chcesz wiedzieć dlaczego, a nie doczytasz, to wal na priva. Z tym że odpowiem dopiero po weekendzie. Zawody w jastarni za pasem. Pozdrawiam.
remex1973
CYTAT(Ostry @ czw, 13 mar 2008 - 00:35) *
A to poczytaj sobie kolego posty na tym forum i na haczyku. Wszystko będziesz wiedział. Ja stanowczo odradzam. Chcesz wiedzieć dlaczego, a nie doczytasz, to wal na priva. Z tym że odpowiem dopiero po weekendzie. Zawody w jastarni za pasem. Pozdrawiam.

OSTRY no to mie pocieszyłeś, ale dziękuje.
arturo8
witam czy ktos zna namiary na kuter denega 1 nr tel najlepiej z gory dzieki pozdrawiam
lion0000
CYTAT(arturo8 @ czw, 13 mar 2008 - 23:41) *
witam czy ktos zna namiary na kuter denega 1 nr tel najlepiej z gory dzieki pozdrawiam

http://www.narybki.pl/kontakt.html
marcinbox
Dzień dobry Wszystkim !!
za kilka dni wybieram się w moją pierwszą wyprawę z kpt. Wiśniewskim, sądzicie że to dobry pomysł?!
Czytałem na różnych forach pozytywne i negatywne opinie o kapitanie, z przewagę tych na "+".
O czym nie zapomnieć ??
pozdrawiam
remex1973
Dziś w nocy jadę do Łeby na MORSA-D. Jutro napiszę jak było.
kuba0606
CYTAT(kuba0606 @ czw, 06 mar 2008 - 23:32) *
Witam ponownie.
Ja jade na Merlin 15 marca jak pogoda pozwoli. Już niee moge sie doczekać.
Opisze po powrocie jak było.

Pozdrawiam.

Witam.
Więc tak jak wcześniej pisałem wczoraj byłem na Merlinie. Ja niestety niee połapałem sobie za dużo ponieważ dopadła mnie choroba morska. Złapałem tylko 3 bolki. Najwięcej to chyba jeden miał 17. Ogólnie to nikt większego niz 2 kg nie złapał. Była duża fala która z czasem powoli się uspokajała. Nie jestem juz tak zadowolony jak z pierwszej wyprawy ponieważ przez pierwsze 3-4 h to mieliśmy zwiedzanie bałtyku, dopiero później wypłyneliśmy dalej na wody międzynarodowe czy jakoś tak i tam już było lepiej ale ja już za dużo niee połapałem bo niee byłem w stanie ;p.
Co do obsługi to miła jak wcześniej tylko inny kapitan był niż ostatnio. Jedzenie tak jak wcześniej śniadanie- kiełbasa, później pączki kawa i herbata, na obiad- zupa i pieczywo- każdy sie najadł.
Pozdrawiam.
Ps. następna wyprawa w maju.
remex1973
CYTAT(remex1973 @ nie, 16 mar 2008 - 00:16) *
Dziś w nocy jadę do Łeby na MORSA-D. Jutro napiszę jak było.

Pogoda była super i to tyle w kwesti super. Do godziny dunastej zwiedzanie Bałtyku,potem jakieś tam rybki były. Najlepszy wynik to dwanaście sztuk. Waga 1-2 kg.
mariuszgd1
CYTAT(remex1973 @ wto, 18 mar 2008 - 23:22) *
Pogoda była super i to tyle w kwesti super. Do godziny dunastej zwiedzanie Bałtyku,potem jakieś tam rybki były. Najlepszy wynik to dwanaście sztuk. Waga 1-2 kg.

Witam jeśli chodzi o MORSA D tołem też słyszałem że robi wycieczki i niedba o klientów . Ja byłem 8.03 na DELFINIE C pierwszy raz na tej jednostce pływałem na innych ale ten kuter jest godny polecenia wszyscy mieli co do domu zabrać p.WIESIU wie naprawdę gdzie szukać ryb POLECAM I POZDRAWIM MARIUSZ
Waldi69lx
CYTAT(mariuszgd1 @ śro, 19 mar 2008 - 15:31) *
Witam jeśli chodzi o MORSA D tołem też słyszałem że robi wycieczki i niedba o klientów . Ja byłem 8.03 na DELFINIE C pierwszy raz na tej jednostce pływałem na innych ale ten kuter jest godny polecenia wszyscy mieli co do domu zabrać p.WIESIU wie naprawdę gdzie szukać ryb POLECAM I POZDRAWIM MARIUSZ

... Mariusz ... a ja słyszalem że p.WIESIU to Twój wujek ... icon_biggrin.gif icon_lol.gif icon_lol.gif icon_wink.gif icon_cool.gif .....
Żebro90
No Panowie....icon_biggrin.gif Jutro o 12 wnocy wyruszam na Kołobrzeg po dorsze icon_wink.gif ( na jednostke Merlin). Wszystko oczywiście opisze jak wruce. Pozdro
maniekjaskol
CYTAT(Żebro90 @ śro, 26 mar 2008 - 00:29) *
No Panowie....icon_biggrin.gif Jutro o 12 wnocy wyruszam na Kołobrzeg po dorsze icon_wink.gif ( na jednostke Merlin). Wszystko oczywiście opisze jak wruce. Pozdro

Żebro przez twój tekst przemawia straszny mięsiarz, ja nigdy nie powiedziałem po dorsze tylko na dorsza. A kwestia złowienia kilku czy kilkunastu sztuk to sprawa drugorzędna.
Pozdrawiam.
Żebro90
maniekjaskol ten mój tekst to taki żart tylko.....nawewd minke taką zarobiłem - icon_wink.gif . Ja nawed nie lubie jeść ryb. Pozdrawiam i nie denerwować sie tak:P
Żebro90
Witam! Nawed nie wiecie jak sie dzisiaj wkur*****!! Siedze, sobie i dostaje nagle telefon. Organizator wyprawy mówi mi że trzeba mieć dowód osobisty icon_neutral.gif a ja mam 17 lat ( rocznikowo 18 ) . No i mówi ze nie mozemy wypłynąć, bo jakaś kontrola moze być, jak wypłyniemy poza granice wodne. Wsumie gościa rozumiem......ale nie wiedziałem wcześniej ze trzeba mieć 18 icon_evil.gif . I MUSZE KUUUUUURDE CZEKAĆ DO CZERWCA!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
power
CYTAT(Żebro90 @ czw, 27 mar 2008 - 00:21) *
Witam! Nawed nie wiecie jak sie dzisiaj wkur*****!! Siedze, sobie i dostaje nagle telefon. Organizator wyprawy mówi mi że trzeba mieć dowód osobisty icon_neutral.gif a ja mam 17 lat ( rocznikowo 18 ) . No i mówi ze nie mozemy wypłynąć, bo jakaś kontrola moze być, jak wypłyniemy poza granice wodne. Wsumie gościa rozumiem......ale nie wiedziałem wcześniej ze trzeba mieć 18 icon_evil.gif . I MUSZE KUUUUUURDE CZEKAĆ DO CZERWCA!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Zebro90 jesli masz paszport to możesz śmiało jechać.
JAjutro wyruszam do Darłowa na Złota Rybke. Czy ktoś coś wieo tej łajbie ??
Żebro90
no niestety nie mam paszportu icon_evil.gif . Będe musiał poczekać do czerwaca na dowód. A tak swoją drogą to myśle ze osoby organizujące takie wyprawy dorszowe mogłyby informować o tym ze trzeba posiadać dowód albo paszport ( bo w internecie na swoich stronach nikt tego nie pisze, a telefonicznie to sie dowiedziałem dopiero dziś, miesiądź po rezerwacji ). Dzieki za odp. POZDRO
Waldi69lx
Żebro90... możesz przecież popłynąć inną jednostką, pływającą po wodach terytorialnych... kwestia uzgodnień...
icon_cool.gif Pozdrawiam
Żebro90
Waldi69lx tez racja ze mogę sie tak dogadać, ale podobno na tych naszych wodach to mogę sobie połapać takie do 1 kg icon_neutral.gif !? I jeszcze nie zawsze sie da połapać nawed takie....POZDRO
Waldi69lx
...Da się i blisko połapać, tylko trzeba płynąć z kompetentną osobą.... a takich mało niestety... icon_wink.gif ...i raczej wraki polecam... icon_cool.gif
mac27
A jakie jednostki polecisz na wraki?
remex1973
WITAM WILKÓW MORSKICH. Czy ktoś z kolegów mógłby napisać mi coś o SKARPIE lub NIUŚKU z Darłowa.
remex1973
CYTAT(remex1973 @ czw, 27 mar 2008 - 23:30) *
WITAM WILKÓW MORSKICH. Czy ktoś z kolegów mógłby napisać mi coś o SKARPIE lub NIUŚKU z Darłowa.

No PANOWIE. Czy naprawde nikt nie był na tych kutrach.?
Ostry
CYTAT(remex1973 @ nie, 30 mar 2008 - 20:18) *
No PANOWIE. Czy naprawde nikt nie był na tych kutrach.?

O Skarpie mogę ci powiedzieć tyle, że fajna łajba. Miła obsługa, duża mesa. Podają papu, kawę i herbatę. Jednostka pozytywna, zarówno jak chodzi o obsługę, jak i łowienie ryb. A Niusiek, to chyba jakaś nowość tegoroczna, bo jeszcze nic takiego tam w zeszłym roku nie widziałem. A on przypadkiem nie z Kołobrzegu pływa??
remex1973
CYTAT(Ostry @ pon, 31 mar 2008 - 13:39) *
O Skarpie mogę ci powiedzieć tyle, że fajna łajba. Miła obsługa, duża mesa. Podają papu, kawę i herbatę. Jednostka pozytywna, zarówno jak chodzi o obsługę, jak i łowienie ryb. A Niusiek, to chyba jakaś nowość tegoroczna, bo jeszcze nic takiego tam w zeszłym roku nie widziałem. A on przypadkiem nie z Kołobrzegu pływa??

Serdeczne dzięki kolego OSTRY. Ostatnio jak prosiłem o opinie o MORSIE-D to się nie myliłeś,mam nadzieje że teraz też się nie mylisz. Cieszę się że w tym przypadku jest ona pozytywna. Za dorszami uganiam się od roku (13 wyprawa) i mam już dość tułania się po różnych kutrach. Mam nadzieje że w końcu znajde jednostke gdzie wszystko będzie w miare OK.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2009 Invision Power Services, Inc.