Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Boleń Na Chrab±szcza
Wędkarstwo - Forum Wędkarskie > Czym zanęcić i co na hak założyć > Przynęty
sztywny
Czy mógłby mi kto¶ dokładniej opisać metode łapania boleni na chrab±szcza?
wiesiek
Sposób stary jak ¶wiat, a najważniejsze ,że skuteczny. Przez chrab±szcza przewlekasz igł± przypon na końcu którego jest haczyk. Haczyk dostosuj do wielko¶ci owada , nigdy większy, bo płoszy ryby. Grot haczyka wyprowadż pomiędzy skrzydełkami, przypon długo¶ci do 1m. Nie zakłada się spławika ani żadnego obci±żenia. Po wyrzucie puszczaj luzem żyłke z pr±dem rzeki tak, ażeby owad nie " smużył " Każde nienaturalne zachowanie przynęty płoszy ryby- to musisz pamiętać. Na chrab±szcza możesz spodziewać się również brania klenia a czasami nawet podejdzie płoć. Na wodzie stoj±cej dobrze mieć łódz, wtedy podpłyniesz bliżej żeruj±cych ryb. Po zarzuceniu lekko podci±gaj owada podrywaj±c szczytówke, co wygl±da tak, jakby chrab±szcz chciał się zerwać do lotu.
Rafi z mafi
Ale ma sie rozumieć ze chrab±szcz to juz usmiercony icon_question.gif Jesli tak to musze odwiedzic siostre cioteczn± bo w wakacje nałapała cał± gromade to bede miał do łapania icon_cool.gif A w jakim miesi±cu sprawdz± sie najlepiej icon_question.gif icon_wink.gif
czaapa1992
Ja mam o tyle gorzej że w wakacje, rzadko łowię w miejscach gdzie można się spotkać z rap± icon_neutral.gif ... Łowię głównie na jeziorze gdzie z drapieżnych to tylko okoń, szczupak i węgorz. Czy warto próbować tej metody np. na okonia icon_mrgreen.gif ... czy da to jakiekolwiek efekty?
wiesiek
Jak przez chrab±szcza przeci±gniesz igłę ,to napewno będzie kaput. Pierwsze chrab±szcze pojawiaj± się w maju , następny " wysyp" w czerwcu . Wtedy też można na nie wędkować.
Nigdy nie próbowałem łowić okonia na chrab±szcza , poza tym należało by doci±żyć przypon lub założyć boczny trok. Czy weżmie? Spróbuj i napisz jestem ciekaw inni koledzy chyba też.
RobinJ
CYTAT(czaapa1992 @ czw, 31 sty 2008 - 17:39) *
Ja mam o tyle gorzej że w wakacje, rzadko łowię w miejscach gdzie można się spotkać z rap± icon_neutral.gif ... Łowię głównie na jeziorze gdzie z drapieżnych to tylko okoń, szczupak i węgorz. Czy warto próbować tej metody np. na okonia icon_mrgreen.gif ... czy da to jakiekolwiek efekty?

Co do okonia to nie wiem, ale ładne wzdręgi na pewno połapiesz, jak chcesz dalej rzucać, żeby nie płoszyć ryb łódk±, czy chcesz połowić z mostu to polecam Ci kulkę wodn± icon_smile.gif
sztywny
co¶ nie chc± brać te bolenie, a na dodatek ciężko znale¶ć jakie¶ chrab±szcze icon_cry.gif jak± wielko¶ć haczyków stosujecie?
jakub powiatowy
Chrab±szcz, jak mówi jego nazwa-majowy, pojawia się głównie w maju icon_smile.gif
W tym roku nie zauważyłem jednak rójki, zdarzaj± się one bowiem nieregularnie.
Na pocieszenie powiem, że nadszedł czerwiec, a w czerwcu rójki ma guniak czerwczyk-mniejszy gatunek chrab±szcza, jasnobr±zowy.
Homegeon
cykl rozwoju larwy chrab±szcza 3-4 lata, odbywa się w ziemi i co wła¶nie ten okres występuj± rójki

zależy również od regionu i opryski robi± także swoje
jakub powiatowy
Co do larw chrab±szcza, to one też s± dobr± przynęt±, ale już raczej nie na bolenia;]
To jest wersja lo-fi głównej zawarto¶ci. Aby zobaczyć pełn± wersję z większ± zawarto¶ci±, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2009 Invision Power Services, Inc.