sztywny
Wed, 23 Jan 2008 - 01:04
Czy mógłby mi kto¶ dokładniej opisać metode łapania boleni na chrab±szcza?
wiesiek
Thu, 31 Jan 2008 - 17:30
Sposób stary jak ¶wiat, a najważniejsze ,że skuteczny. Przez chrab±szcza przewlekasz igł± przypon na końcu którego jest haczyk. Haczyk dostosuj do wielko¶ci owada , nigdy większy, bo płoszy ryby. Grot haczyka wyprowadż pomiędzy skrzydełkami, przypon długo¶ci do 1m. Nie zakłada się spławika ani żadnego obci±żenia. Po wyrzucie puszczaj luzem żyłke z pr±dem rzeki tak, ażeby owad nie " smużył " Każde nienaturalne zachowanie przynęty płoszy ryby- to musisz pamiętać. Na chrab±szcza możesz spodziewać się również brania klenia a czasami nawet podejdzie płoć. Na wodzie stoj±cej dobrze mieć łódz, wtedy podpłyniesz bliżej żeruj±cych ryb. Po zarzuceniu lekko podci±gaj owada podrywaj±c szczytówke, co wygl±da tak, jakby chrab±szcz chciał się zerwać do lotu.
Rafi z mafi
Thu, 31 Jan 2008 - 18:49
Ale ma sie rozumieć ze chrab±szcz to juz usmiercony

Jesli tak to musze odwiedzic siostre cioteczn± bo w wakacje nałapała cał± gromade to bede miał do łapania

A w jakim miesi±cu sprawdz± sie najlepiej
czaapa1992
Thu, 31 Jan 2008 - 19:39
Ja mam o tyle gorzej że w wakacje, rzadko łowię w miejscach gdzie można się spotkać z rap±

... Łowię głównie na jeziorze gdzie z drapieżnych to tylko okoń, szczupak i węgorz. Czy warto próbować tej metody np. na okonia

... czy da to jakiekolwiek efekty?
wiesiek
Thu, 31 Jan 2008 - 22:24
Jak przez chrab±szcza przeci±gniesz igłę ,to napewno będzie kaput. Pierwsze chrab±szcze pojawiaj± się w maju , następny " wysyp" w czerwcu . Wtedy też można na nie wędkować.
Nigdy nie próbowałem łowić okonia na chrab±szcza , poza tym należało by doci±żyć przypon lub założyć boczny trok. Czy weżmie? Spróbuj i napisz jestem ciekaw inni koledzy chyba też.
RobinJ
Fri, 15 Feb 2008 - 19:13
CYTAT(czaapa1992 @ czw, 31 sty 2008 - 17:39)

Ja mam o tyle gorzej że w wakacje, rzadko łowię w miejscach gdzie można się spotkać z rap±

... Łowię głównie na jeziorze gdzie z drapieżnych to tylko okoń, szczupak i węgorz. Czy warto próbować tej metody np. na okonia

... czy da to jakiekolwiek efekty?
Co do okonia to nie wiem, ale ładne wzdręgi na pewno połapiesz, jak chcesz dalej rzucać, żeby nie płoszyć ryb łódk±, czy chcesz połowić z mostu to polecam Ci kulkę wodn±
sztywny
Wed, 04 Jun 2008 - 09:41
co¶ nie chc± brać te bolenie, a na dodatek ciężko znale¶ć jakie¶ chrab±szcze

jak± wielko¶ć haczyków stosujecie?
jakub powiatowy
Thu, 05 Jun 2008 - 13:21
Chrab±szcz, jak mówi jego nazwa-majowy, pojawia się głównie w maju
W tym roku nie zauważyłem jednak rójki, zdarzaj± się one bowiem nieregularnie.
Na pocieszenie powiem, że nadszedł czerwiec, a w czerwcu rójki ma guniak czerwczyk-mniejszy gatunek chrab±szcza, jasnobr±zowy.
Homegeon
Thu, 05 Jun 2008 - 18:22
cykl rozwoju larwy chrab±szcza 3-4 lata, odbywa się w ziemi i co wła¶nie ten okres występuj± rójki
zależy również od regionu i opryski robi± także swoje
jakub powiatowy
Fri, 06 Jun 2008 - 13:53
Co do larw chrab±szcza, to one też s± dobr± przynęt±, ale już raczej nie na bolenia;]
To jest wersja lo-fi głównej zawarto¶ci. Aby zobaczyć pełn± wersję z większ± zawarto¶ci±, obrazkami i formatowaniem proszę
kliknij tutaj.