Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Co Na Amura?
Wędkarstwo - Forum Wędkarskie > Czym zanęcić i co na hak założyć > Przynęty
Wojtek-1996
Amur, jaką przynętę polecili byście mi na amura?
Jachu
CYTAT(Wojtek-1996 @ pon, 31 gru 2007 - 11:22) *
Amur, jaką przynętę polecili byście mi na amura?

hmm tutaj pytasz, a tutaj odpowiadasz:

CYTAT(Wojtek-1996 @ pon, 31 gru 2007 - 11:26) *
Może na kawałeczek jabłka ci wziąć amur... ale zrób eksperyment może jakiś ładny okaz dziabnie bo chyba nikt nie próbował...

?

a teraz na poważnie - u mnie kuzyn łowi na kuku maczane w dipie truskawkowym icon_biggrin.gif
Bacik
kukurydza,chleb(chleboplutek),małe kulki proteinowe(po wcześniejszym nęceniu nimi),i różne kanapki z kuku i np.białego robaczka
jasin
Szukajka nie boli, po co zakładac kolejny temat.
http://www.splawik.com.pl/index.php?showto...903&hl=amur
snajper92
W wakacje, facet koło mnie wyciągnoł ładna sztukę, podeszłem do niego i na haczyku miał korzeń z trzciny zanurzony dzień wcześniej w miodzie (musi być dosyć żadki) . Na następnej moiej wyprawie wyprubowałem i łowiłem 2 sztuki (były ledwie wymiarowe;) ).
Sarkozukus Imperator
z tych udziwnionych i raczej selektywnych: korzeń i w ogóle części pałki wodnej, sałata, liście z drzewa (nawet kiedyś jeden kolega próbował, możesz poszukać w artykułach) skórka z chleba (karpik może zassać). Amur wybredny nie jest, wszystko, na co złowisz karpia, może łyknąć amur.

Pozdrawiam
Garfield
snajper92
[quote]były ledwie wymiarowe;)[quote]
Z tego co ja wiem to amur nie ma wymiaru ani okresu no chyba że coś się zmieniło od nowego roku. Moim zdaniem amura najlepiej sprobować na kulki lub kukurydze zawsze może wziąć karp. Smaki najlepiej owocowe chodz niektórzy łapią i na smierdziele
snajper92
Na tym zbiorniku co wtedy łowiłem, a był to zbiornik koła wędkarskiego i prezes tego koła wymiar ochronny paru ryb a w tym amura. icon_smile.gif
GrzegorzF20
najskuteczniejsze na amury sa kulki owocowe nastepnie kuku -choc nie sa to selektywne przynety bo czesto mozemy wyciagnac karpia, leszcza itp, najbardziej selektywne przynety na amura to zielona salata, no i bardzo skuteczne sliwki mirabelki!!! tylko do sliwek amura nalezy przyzwyczaic ale musza spelniac kilka kryterii:-) ale warto sprobowac choc wiadomo jest to przyneta sezonowa

ale amura mozna zlapac na zielone liscie trzciny, na glony choc tu tez moze sie trafic tolpyga no i biale robaczki ale to juz jest...

mozna probowac na liscie na bulke lowiac z powierzchni lecz jest to niezmiernie trudne wiec reasumujac najlepiej na kulasy i na sliwki!!!
adams1999
najwiecej amurow łowi sie na kulki śłiwki (mirabelki) chleb
reszta przynet to według mnie mit nigdy nie slyszalem zeby ktos złowił amura na sałete czy tego typu przynety

jednak jedyna skuteczna metoda złowienia amura to dlugie i obfite necenia wtedy amur bierze na wszystko co mu sie rzuci pod nos icon_smile.gif sam sie spotkalem ze znajomy wedkarz złowił dwa 12 kg amury jednego dnia na pęczak na haczyku płociowym icon_smile.gif sam złowiłem dwa na kulki a znakomy złowił ok 25 amurów w przedziale 10-24kg na kulki i mega kukurydze ale dipowana na migdał bo na żadną inną nie chciały brac icon_smile.gif

jeszcze pare lat temu kiedy kulki były rzadkością na rybnik co zime kazdy karpiarz zabierał ogromne ilosci śliwek mirabelek w słoikach w słodkiej zalewie co było absolutnym kilerem na tamtejsze amury
Pop-up
A może były by dobre kulki śliwkowe-muszę spróbować złowić amura icon_lol.gif
wrobel_mw
[quote name='GrzegorzF20' date='śro, 02 sty 2008 - 22:05' post='104032']
najskuteczniejsze na amury sa kulki owocowe nastepnie kuku -

CO to jest to kuku? icon_smile.gif
jasin
CYTAT(wrobel_mw @ nie, 20 sty 2008 - 12:03) *
CO to jest to kuku? icon_smile.gif

Kukurydza icon_mrgreen.gif
wrobel_mw
CYTAT(jasin @ nie, 20 sty 2008 - 15:33) *
Kukurydza icon_mrgreen.gif

z takim o określeniem się jeszcze nie spotkałem ;d
}-wedkarz-{
Hej wędkarzom =D co powiecie na kulki proteinowe pływające z powietrza ? czyli unoszące się na powierzchni. Mój ojciec złapał amura na skórkę chleba z powietrza ale na kulke ?! jak myslicie ?! icon_question.gif
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2009 Invision Power Services, Inc.