michu1234
Mon, 24 Dec 2007 - 04:59
witam zakladam nowego posta o efektach na lodzie w 2008 roku ,wresci lodem skolo jeziora ,wiec wpisujcie tu swoje wypady na rybki
Łukasz Bydgoszcz
Mon, 24 Dec 2007 - 13:16
Chyba sie troche pospieszyłes kolego

gdzie jest lód w polsce ja jestem z kujawsko pomorskiego, ale jezdze bardzo duzo po kraju i nigdzie nie wiedziałem jeszcze lodu chodz jak to jest przpowiednia to sie bardzo ciesze juz sie nie moge doczekac
igor79
Mon, 24 Dec 2007 - 18:26
Pierwsze łapanie z lodu mam za sobą , wynik - kilkanaście ładnych płotek, lód miał 4-5cm , układałem na lodzie szerokie płyty z drewna , lód trzeszczał strasznie , ale wytrzymał
Wiem że to głupie łapać na tak cienkim lodzie i nikomu tego nie polecam , wręcz odradzam , na swoje usprawiedliwienie napiszę że asekurowała mnie linką osoba na brzegu a staw w najgłębszym miejscu ma 120cm

Łukasz Bydgoszcz- w dolnośląskim już niektóre stawy zamarzły
mócha
Tue, 25 Dec 2007 - 13:33
u mnie w lubelskim po zalewie na łyżwach ludzie śmigają:D ładny mróz od kilku dni trzyma. Powoli rzeki zamarzają.
pytonek19
Tue, 25 Dec 2007 - 14:07
podziwiam cie igorze:)

pozdro
Loro
Tue, 25 Dec 2007 - 14:15
No ja natomiast nie podziwiam. Wiem, że to może urazić, ale to wg mnie głupie. Wiadomo... staw może być i płytki ale i taka woda jest niebezpieczna. Wiadomo, że może nastąpić szok czy coś... Jednak jak wiadomo, można się utopić w szklance wody.
adams1999
Tue, 25 Dec 2007 - 22:56
u mnie we wrocławiu mielismy juz lód 5cm ale nie widzialem zeby ktos sie odważył na niego wejsc i tak szybko stopniał

teraz znowmu od paru dni widze lod ale wczoraj byl na tyle cienki ze jak rzucałem kamieniami to pekał

ale wszystko idze w dobrym kierunku bo od 3 dni mamy minusowe temperatury nawet w dzien a w nocy spada do -7-8 to jeszcze 2-3 dni takiej pogody i bedzie mozna łowic z pod lodu
GrzegorzF20
Tue, 25 Dec 2007 - 22:57
ja mam kumpla wazy ponad 90kg i juz od kilku dni w wielkopolsce smiga na lyzwach na zamarznietym stawie!!!
igor79
Tue, 25 Dec 2007 - 23:55
Dzisiaj tylko dwie plotki

, lód ok 10cm czyli już prawie ok.
Loro - zajmuje się w swojej pracy utrzymaniem drożności kanału na rzece Bóbr,
w okresie silnych mrozów praca na lodzie to moje główne zajęcie i uwierz mi potrafię zadbać o siebie i o swoje bezpieczeństwo , ale schodzimy już z tematu.
maciejaaa23
Wed, 26 Dec 2007 - 16:55
W Opolskim na Michalicach od nas ziomki naginają juz na lodzie..efekty: jazie, płocie i okonie...i to nie małe sztuki..a lód grubosci około 5cm..z tym ze praktycznie w tych miejscach nie ma głebiej jak gdzies 80-100cm:)pozdrowionka dla lodołamaczy;)
Kurzy
Wed, 26 Dec 2007 - 17:50
igor79 to skąd ty jesteś? bo ja czasem łapię na bobrze w okolicach Dychowa k. Krosna Odrz.
igor79
Wed, 26 Dec 2007 - 21:17
Kurzy -okolice Bolesławca (dolnośląskie ) , czyli kawałek od ciebie , ale i tak tutaj nie łapie ryb na rzece bo to jest odcinek górski i jakoś kropkowane mnie nie pociągają
Pop-up
Wed, 26 Dec 2007 - 22:20
Dziś byłem połowić pod lodem na błystkę-nic
michu1234
Thu, 27 Dec 2007 - 07:50
u mnie na slasku pieknie lod skol niewielkie zbiorniki 12-14 cm ,bylem wczoraj kilkadziesiat okoni nie przekraczajacych 25 cm ,kocham lowienie na lodzie ,czekam na te wielkie pasiaki z glebokich jezior
arcio99
Thu, 27 Dec 2007 - 16:23
CYTAT(Loro @ wto, 25 gru 2007 - 13:15)

No ja natomiast nie podziwiam. Wiem, że to może urazić, ale to wg mnie głupie. Wiadomo... staw może być i płytki ale i taka woda jest niebezpieczna. Wiadomo, że może nastąpić szok czy coś... Jednak jak wiadomo, można się utopić w szklance wody.
Taaa, szok termiczny jest bardzo popularny...
Ostatnio (sobota przed świętami) byłem w saunie. Siedziałem ok 7 min w temp. 93*C. Następnie od razu poszedłem pod lodowaty (!) prysznic, pod który w życiu nie poszedł bym zaraz po wejściu pod normalny prysznic. I było znakomicie

.
kck
Fri, 28 Dec 2007 - 00:36
Dzisiaj byłem pierwszy raz na lodzie,niestety krutko 1h (zalew czorsztyński , grubość lodu około 15cm) i wiem że muszę jeszcze potrenować bo miałem trzy podbicia i nic nie zaciołem
Wiem że wczoraj wyciągali okonki (byłem sprawdzić teren, rodzinny spacerek) coprawda nic wielkiego bo max 25cm ale skubały dość chętnie
Atakuje znów w sobotę mam nadzieję że uda się wyrwać na cały dzionek i " trochę z kolegami powiercić"
kck
Sat, 29 Dec 2007 - 22:25
Wypuściłem sie dzisiaj na cały dzionek . Na lód wyszedłem około dziesiątej i powiedzieć muszę że braci wędkarskiej już tam było sporo .
Czorsztyn jest zamarznięty już na cacy i śmiało można przechodzić na drugą stronę zbiornika co też niektórzy czynią .
Jeśli chodzi o efekty to moje blaszki ugryzły dwa okonki takie po 20cm(wróciły do wody) , sąsiedzi na mormyszki złapali po jazgarzu
terenu do eksploracji jest strasznie dużo i żeby to obwiercić to tydzień urlopu nie wystarczy
przy zejściu spotkałem starych wyjadaczy i okazuje się że jeden z nich holował szczupłego , lecz zestaw niestety nie wytrzymał
są czyli jeszcze szanse zostało dwa dni więc jeśli się tylko uda i pogoda dopisze to wiercę dalej
pozdrawiam K.
Bialy_92
Sat, 29 Dec 2007 - 23:11
Witam jestem nowy tu pisze tu 1 posta no ale do rzeczy. Ja dziś też byłem na lodzie ale wiało strasznie więc tylko 1 godz. Miałem jedno branie i nie udało mi się zaciąć :/ no ale to mój pierwszy raz

a tak w ogóle jestem ze śląska a dokładnie Rybnik. Może napiszecie jakie mormyszki stosujecie albo blaszki? i jakie kolory?
Pozdrawiam
Bialy_92
robi120
Sun, 30 Dec 2007 - 10:32
CYTAT(michu1234 @ pon, 24 gru 2007 - 04:59)

witam zakladam nowego posta o efektach na lodzie w 2008 roku ,wresci lodem skolo jeziora ,wiec wpisujcie tu swoje wypady na rybki
czesc ja jestem z łódzkiego u nas lód gruby łowie na stawach przeważnie okonie takie po 20cm ale jest zabawa
ArTuR17
Sun, 30 Dec 2007 - 10:57
robi120 a gdzie ty łowisz na tych stawach??? bo ja też jestem z Łódzkiego...
pawel14_88
Sun, 30 Dec 2007 - 19:34
CYTAT(michu1234 @ pon, 24 gru 2007 - 05:59)

witam! dzisiaj bylem pierwszy raz wtym roku na lodzie,wynik kilkanascie okoni''okonkow''15cm. lud gruby ponad 15cm.Rybki niewielkie ale dobra zabawa.Pozdrawiam
piotrek_pisz
Sun, 30 Dec 2007 - 20:20
Gdzie wy taki lód 15cm macie to ja nie wiem u mnie z 7cm max ma na Brzozolasku ,byłem w piątek na zwiadach łapało 2 ziomków ale nic nie mieli jakieś jazgarze im brały to lód z 5cm miał chwile postaliśmy we 3 obok siebie to coś zaczeło trzeszczec az zrobiła się fajna szczelina

Dziś byłem z nadzieją że będzie full ludzi przy niedzieli ale nic, spotkałem znajomego to mowił że starżnicy się pokazali to wiadomo czemu nie ma "wędkarzy" w zasadzie to pseudo wedkarzy.Lód jest ścisły,mocny nie kruszy się ale strasznie cienki w granicach 5-8cm. Szkoda bo u nas w Piszu strasznie temperatura się podnosi jak było nockami nawet do -9 tak teraz się ociepla i w dzien jest tak około -1 a w nocy -4.
Ale śniegu na lodzie, nie ma jest czysty lód to z pomostku widziałem ładne stado okoni ,niektóre nawet takie po 25cm.
robi120
Mon, 31 Dec 2007 - 11:02
CYTAT(ArTuR17 @ nie, 30 gru 2007 - 10:57)

robi120 a gdzie ty łowisz na tych stawach??? bo ja też jestem z Łódzkiego...
ja łowie na malince koło zgierza ,przy bzurze na starym korycie,uchań koło głowna,dzieżązna koło białej w ośrodku miasta zgierza
kuskus
Mon, 31 Dec 2007 - 15:28
witam panowie a może był ktoś na gnojnie koło pułtuska.jesienią brały ładne okonie na paprochy pow.30cm.troche za daleko ode mnie żeby jachać w ciemno.czy jest tam w miare bezpieczny lód
piotrek_pisz
Tue, 01 Jan 2008 - 00:11
No i dziś jak zapowiedziałem tak sobie połowiłem.Nie mogłem dostać nigdzie ochotki ,to zadowoliłem się kolorowymi.
Łapałem troche bo było ognisko kiełbaski itd.Na spławik brały fajnie ale drobnica skubała wkońcu zmniejszałem haczyki i złapałem krąpik 7cm to to mi cały czas brało, potem na większym gruncie złowiłem płotke i potem z błystką pochodziłem i okonia złowiłem taki z 20cm .
piotrek___
Wed, 02 Jan 2008 - 00:52
a u mnie na stawie lod prawie 30 cm....

ale dopiero w tym tygodniu bede cos probowal wyrwac....dodam jeszcze ze to bedzie moje pierwsze lapanie z lodu...
pawel14_88
Wed, 02 Jan 2008 - 20:29
CYTAT(piotrek_pisz @ nie, 30 gru 2007 - 21:20)

Gdzie wy taki lód 15cm macie to ja nie wiem u mnie z 7cm max ma na Brzozolasku ,byłem w piątek na zwiadach łapało 2 ziomków ale nic nie mieli jakieś jazgarze im brały to lód z 5cm miał chwile postaliśmy we 3 obok siebie to coś zaczeło trzeszczec az zrobiła się fajna szczelina

Dziś byłem z nadzieją że będzie full ludzi przy niedzieli ale nic, spotkałem znajomego to mowił że starżnicy się pokazali to wiadomo czemu nie ma "wędkarzy" w zasadzie to pseudo wedkarzy.Lód jest ścisły,mocny nie kruszy się ale strasznie cienki w granicach 5-8cm. Szkoda bo u nas w Piszu strasznie temperatura się podnosi jak było nockami nawet do -9 tak teraz się ociepla i w dzien jest tak około -1 a w nocy -4.
Ale śniegu na lodzie, nie ma jest czysty lód to z pomostku widziałem ładne stado okoni ,niektóre nawet takie po 25cm.
dolny slask a dokladnie zbiornik Lubachow co roku jest tam dobra zabawa z okoniami co prawda ciezko tam o dorodnego garbusa co nieznaczy ze takich tam niema.
michu1234
Thu, 03 Jan 2008 - 05:07
wczorajszy wypad na zaporowke Dzierzno małe i jak co roku sie nie zawiodlem 36 okoni trzy najwieksze to 36,33,33,5 cm reszta to 25-28 cm 4 płocie i leszcz 35 cm dzis Pławniowice
PasiastyIrokez:)
Thu, 03 Jan 2008 - 10:35
CYTAT(pawel14_88 @ śro, 02 sty 2008 - 19:29)

dolny slask a dokladnie zbiornik Lubachow co roku jest tam dobra zabawa z okoniami co prawda ciezko tam o dorodnego garbusa co nieznaczy ze takich tam niema.
jestes z Wałbrzycha lub okolic?? jezdzisz do zagorza?? nareszcie ktos z "moich" stron...ja na zagorzu od jesieni nie bylem...a koniec sezonu niestety nie byl zbyt udany:(.....sory za offtop ale trafil sie kolego po kiju z naszego "wspolnego" lowiska...pozdro:)
robi120
Sat, 05 Jan 2008 - 21:51
dzisiaj byłem na MALINCE woj łódzkie bardzo fajnie brały okonie takie po 20 cm złapałem pewnie ze 100 na blaszke podlodową polecam to łowisko łodzianom
jaguar56
Sat, 05 Jan 2008 - 22:35
CYTAT(robi120 @ sob, 05 sty 2008 - 22:51)

dzisiaj byłem na MALINCE woj łódzkie bardzo fajnie brały okonie takie po 20 cm złapałem pewnie ze 100 na blaszke podlodową polecam to łowisko łodzianom
Jestem z Łodzi ale nadal nie wiem jak dojechać do malinki. Mógł byś mi to jakoś wytłumaczyć. Z góry dziękuję. Pozdrawiam.
robi120
Sun, 13 Jan 2008 - 09:29
CYTAT(jaguar56 @ sob, 05 sty 2008 - 23:35)

Jestem z Łodzi ale nadal nie wiem jak dojechać do malinki. Mógł byś mi to jakoś wytłumaczyć. Z góry dziękuję. Pozdrawiam.
na malinke jedziesz z Łodzi na zgierz ,a pózniej ze Zgierza na kutno jak będziesz zjeżdzał w zgierzu zgóry trasą miedzy lasami bedzie droga w prawo na malinke i jedziesz do końca tą drogą i w lewo bo wprawo jedzie sie na ten stok do zjedzania i po prawej stronie jest ten staw najlepsze efekty to na blaszke podlodowa schodzącą na bok głebokosc do 2m góra jest tam a okoni bardo duzo tylko same małe na 100 jeden duzy taki 40cm i to by było POWODZENIA
robi120
Sun, 13 Jan 2008 - 09:33
A JAKIE DROGIE U WAS KARTY WEDKARSKIE BO UMNIE W ŁÓDZKIM Z DOPŁATAMI TO 160ZŁ
jaguar56
Sun, 13 Jan 2008 - 11:59
CYTAT(robi120 @ nie, 13 sty 2008 - 10:33)

A JAKIE DROGIE U WAS KARTY WEDKARSKIE BO UMNIE W ŁÓDZKIM Z DOPŁATAMI TO 160ZŁ
Ja wolę płacić za kartę w okręgu skierniewickim bo zawsze ma więcej porozumień niż Łódź a i mają więcej ciekawych łowisk. Parę lat temu to mieli porozumienie nawet z okręgiem w okolicach Gdańska a ja właśnie tam jeździłem na urlop. Za kartę w tym roku zapłacę 140 złotych.
łukaszbp
Sun, 13 Jan 2008 - 21:34
Ja dzisiaj wybrałem się z kolegami na lód.Łowiliśmy co prawda krótko ale i tak na łowilismy troche drobnicy.Wieksość to okonki do 15 cm

,było tez troche takich około 20cm.dodam ze łowiliśmy na prywatnym stawie na blaszke i mormyszke.
dekosz
Sun, 13 Jan 2008 - 23:55
Dzisiaj w Rynie byłem na lodzie, lód cieniutki i do tego nic nie brało, pozniej okolo 3 godzinki u wujka na stawie też nic.
piotrek_pisz
Tue, 15 Jan 2008 - 02:52
Dziś byłem ,pogoda fajna , ryby troche brały, ale strasznie lód pęka ,takie szczeliny się robią strach siedziec

Ale idzie znowu mróz mysle że zetnie jeszcze jeziora lepiej
rzeczka lyna
Tue, 15 Jan 2008 - 04:12
narazie nic specjalnego , łowię tylko na miejskich jeziorkach i w pobliżu mojego miasta :/ na dużych jeziorach ( dadaj, lutry tejstymy ) lód cienki i strach wchodzić , czekam jeszcze na większe mrozy( o ile będą ) i ruszam właśnie na te jeziora za grubymi okoniami ..
galant
Wed, 16 Jan 2008 - 14:52
Planowałem wybrać się w sobotę, ale jak w domu powiedziałem o moim pomysle, to szybko wybito mi to z głowy

W sumie lód jest bardzo cienki, myslę że nie ma co świrować! W mojej okolicy w okresie ostatnich trzech tygodni utonęło już dwóch wedkarzy. Byli to doświadczeni ludzie bo każdy z nich miał ponad 50 lat-więc doświadczenie nie ma nic z tym wspólnego. Chłopaki miejcie trochę rozumu i pokory, lód jest bardzo nie równy, momentami ma 8 cm, a momentami 2 cm. Wszystko jest przykryte pokrywą śnieżną, więc łatwo o kąpiel- oby nie ostatnią! Póki nie przymrozi co najmniej tydzień do -10 stopni, nie wyjde na lód - a mam jeszcze dla kogo żyć. Pozdrawiam
piotrek_pisz
Wed, 16 Jan 2008 - 16:05
Ale wiesz Galant nie trzeba odrazu być takim hojrakiem i wychodzić na środek jeziora tak jak niektórzy
Aby sobie połowić wystarczy wyjść kawałek za trzcine i mozna bawić sie z płotkami
galant
Wed, 16 Jan 2008 - 16:15
CYTAT(piotrek_pisz @ śro, 16 sty 2008 - 15:05)

Ale wiesz Galant nie trzeba odrazu być takim hojrakiem i wychodzić na środek jeziora tak jak niektórzy
Aby sobie połowić wystarczy wyjść kawałek za trzcine i mozna bawić sie z płotkami

Mozna i tak
wiwa12
Thu, 31 Jan 2008 - 23:04
niedawno koło Giżycka ratownicy wyłowili 2 wędkarzy
piotrek_pisz
Fri, 01 Feb 2008 - 00:12
Było w wiadomosciach o tym ale przezyli.
A jak u was teraz z lodem jest jeszcze coś czy juz nic?
dekosz
Fri, 01 Feb 2008 - 16:58
CYTAT(wiwa12 @ czw, 31 sty 2008 - 22:04)

niedawno koło Giżycka ratownicy wyłowili 2 wędkarzy
Dokładniej na jeziorze Bełdany. Ale tez idioci lod cienki a oni wypuscili sie gdzies daleko bo strazakom az ta drabina nie siegala, jakby sie utopili to przez wasna glupote

i pozniej sie dziwia czemu tyle osob ginie pod lodem
piotrek_pisz
Fri, 01 Feb 2008 - 17:51
Sprawdzałem dziś lód

jest taka cienka warstewka na wierzchu około 2cm potem wody ze 4cm i takiego mocniejszego lodu jest około 5cm pod spodem
dekosz
Fri, 01 Feb 2008 - 22:40
No ja piotrek tez bylem na kociolku obadac jak tam pynie rzeczka i myslalem ze sobie wejde na jeziorko popatrzec. Wchodze moze z 10cm wody i trzask lod sie pode mna zarwal

To dalej juz nie ryzykowalem.
wiwa12
Sat, 02 Feb 2008 - 00:24
nie ma szans łowienia
wiwa12
Sat, 02 Feb 2008 - 00:35
lód kruhy jak do drinków ,jak troche mocniej powjeje to wszystko popłynie na brzeg.
Z prognoz pogody nie widać mrozu ,więc trzeba stroić się na pływanie ,albo z brzegu
piotrek_pisz
Sat, 02 Feb 2008 - 14:29
Kurde lipa jak nic trezba miec nadzieje że przyjdą te mrozy bo tak nici z zawodów.
Piotrek-rybak
Wed, 05 Nov 2008 - 23:05
Ja łowie od moze 6 roku życia mam 14 lat no to troszke juz wiem o lodzie wiec tak nie martwcie sie o mialem 2 brania i nie zacielem w szarpaku(wędka) ryba praktycznie sama sie zacina bo my przy ruchu w gore necimy rybe i ona atakuje i zacina sie na haczyk sztuka w tym by ja jak najszybciej wycianac ja robie to w taki sposob ze szybko klade wedke obok i ciagne reką za żyłke
P.S. Sorki za błędy ortograficzne i inne
P.S.S.
jeszcze dla początkujących jeśli wieje wiatr odwracajcie sie plecami i nie bujcie sie trzeszczącego lodu poniewaz on sie rozszerza zwiekrza swoja objetosc
miłego połowu
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę
kliknij tutaj.