Ziggi
Fri, 10 Aug 2007 - 01:30
Do popełnienia niniejszego tekstu zainspirowała mnie lektura specjalnego wydania Wiadomości Wędkarskich - "Polskie wędkarskie eldorado". Mnie, w rzeczy samej szczególnie zainteresowała część opisująca "najlepsze jednostki, na których pływał autor lub jego zaufani koledzy.
Rozpoczynamy od Helu. Tu według autora jedyną godną polecenia jest jednostka o nazwie "Cpt. Morgan". Ja będąc na Helu pływałem na kutrze "Mira" i bardzo udane (nie tylko moje) wyniki połowów stawiają przytoczone określenie autora o "jedyności" "Cpt. Morgana" trochę w dziwnym świetle.
Jedziemy (płyniemy) dalej i jesteśmy w Jastarni. Tu już na szczęście mamy wybór. Możemy połowić na "Passacie VII" oraz u p. Kazimierza Dettlaffa. W tym przypadku pełna zgoda z autorem. Rejs na "Passacie" z p. Ryszardem to czysta przyjemność - nawet gdy ryby brać nie chcą jest czysto, miło i sympatycznie.
Dalej na rozkładzie Łeba - tu pod względem wyboru full wypas. Prym wiodą "Hydrograf 28", "Delfin C",
"Księżna Łeby" i "Szmugler". Polemizował nie będę - nie wypływałem z Łeby, ale Kolega Ostry z naszego Forum na pewno coś nam tutaj podpowie.
Możemy również wybrać się do Ustki i łowić na "Sunstarze", "Feliksie" i i "Ust-3". Również nie polemizuję - o komentarz dla wszystkich proszę Kolegów, którzy z Ustki wypływali.
Przedostanie miejsce to Kołobrzeg. "Poszukiwacz" i "Pilker" mają zadbać o dobre wyniki i humor łowiących.
No i na koniec oczywiście ... Władysławowo, czyli niemal stolica wędkarstwa morskiego. Co nam proponuje autor. Niestety bardzo niewiele, a mianowicie "Neptuna", "Nereidę" i "Wła-65". Trochę mało jak na Władysławowo. Wybór jak w typowym artykule sponsorowanym. Próżno szukać tu np. "Admirała", choć to przecież jedna z najlepszych jednostek nad Bałtykiem.
Autor we wstępie pisze, że "coraz łatwiej trafić na nieuczciwych lub miernej jakości szyprów i że w tej sytuacji wzrasta ranga wędkarskiej wymiany informacji". Skoro tak to dlaczego informacje podane przez autora są (szczególnie w przypadku Władysławowa) tak wybiórcze ? Czy taki był cel autora, a może zabrakło już wolnego miejsca, aby tekst był w pełni rzetelny? Ocenę pozostawiam Kolegom zapraszając oczywiście do dyskusji i wymiany cennych informacji. Do zobaczenie na (może wspólnym "Forumowym" ?)
rejsie.
Pozdrawiam
Ziggi
simi18
Fri, 10 Aug 2007 - 01:50
No ja raczej sie nie wypowiem bo do morza kawalek.Ale dziw poprostu bierze jakie te informacje sa skromne.Moze tez tak jest ze reklamuja tylko te jednostki,ktore u nich sie reklamowaly i placily za reklame.W tych czasach i w tym kraju teraz jest wszystko mozliwe...
enduro
Fri, 10 Aug 2007 - 04:06
czasem dodają informację (bardzo małym druczkiem) pt. "artykuł sponsorowany".
radzę poszukać.
maniekjaskol
Sun, 12 Aug 2007 - 17:23
Zaczynasz od Helu i Morgana oraz Miry. Ja wędkuję na morzu przede wszystkim we wschodniej części wybrzeża i będąc co prawda tylko raz na Mirze, mogłem sobie wyrobić zdanie, to co zaprezentował szyper jest godne pochwały profesjonalizm w 100%. Wystarczy popatrzeć na stronę Miry w necie, a galeria oraz opinie gości mówią same za siebie. Nie wiem czy ktoś zwrócił uwagę na strony niektórych jednostek ( Morgan). Pokazywanie wnętrza, czy płynących na rejs gości jakoś do mnie nie przemawia, albo rybki jakie można złowić u obojętnie jakiego fryzjera. Co do wielu artykułów w WW można by mieć wątpliwości czy były pisane na podstawie rzeczywistych sprawdzonych przez wielu wędkarzy informacji, czy tylko na podstawie jednego super rejsu. Część z tego co piszą o Łebie jest raczej tylko częściowo zgodna z prawdą. Wielokrotnie byłem na Hydrografie i nie zdarzyło się żebyśmy zostali niepoważnie potraktowani. Szyper szuka ryby i stara się żeby wędkarze byli zadowoleni, owszem zdarzało się że było ciasno ale jak jest zgrana ekipa to nie przeszkadza. Na Księżnej byłem raz i wystarczy nie polecam !!!! Szmugler duża jednostka ale czy taka rewelacja nie wiem.
Władysławowo - kiedyś flota p. Wiśniewskiego może była i dobra, ale teraz numer jeden jest ADMIRAŁ jeżeli chodzi o duże jednostki.
Jednostek z pozostałych portów po prostu nie znam.
Maniek
rafalyogi
Wed, 02 Jan 2008 - 19:29
Witam Bracia.... hehehe no cóż, ja wypowiem się tylko dla Łeby: krótko - nr 1 to: Delfin C, Mała Szarlota, Łeb-22 i Hydrograf 28. Sprawdzone nie raz, polecam z czystym sumieniem. Pozostaje tylko jak zawsze sprawa: czy wygodnie czy rybnie? zakładam że rybnie więc te jednostki jak najbardziej. Pozostałych raczej nie polecam, chociaż jak zawsze kij ma dwa końce a proca nawet 3.... hehehehe. Pozdrawiam
PasiastyIrokez:)
Wed, 02 Jan 2008 - 19:55
ja na dorszach JESZCZE nie bylem...ale czytam sporo o wszystkich metodach polowu nawet tych ktorych nie stosuje....posiadam ten nr WW i przeczytalem ww. artykul...tez zdziwil mnie brak opisu niektorych jednostek o ktorych istnieniu dowiedzialem sie min dzieki temu forum....ale niestety kazdy artykul chocbym nie wiem jak autor sie staral bedzie zawsze subiektywny...a nam pozostaje chyba tylko nie sugerowac sie informacjammi z jednoego zrodla.....a najlepiej chyba zapytac na jakims forum kolegow po kiju...im wiecej opinii tym latwiej bedzie nam wybrac.....sam na razie gromadze informacje gdzie wybrac sie na pierwszy rejs:)
pozdro
Waldi69lx
Thu, 03 Jan 2008 - 03:56
Czesc Irokez. Kieruj sie najlepiej na Bałtyk, daleko nie masz...

Pozdrawiam
PasiastyIrokez:)
Thu, 03 Jan 2008 - 10:21
CYTAT(Waldi69lx @ czw, 03 sty 2008 - 02:56)

Czesc Irokez. Kieruj sie najlepiej na Bałtyk, daleko nie masz...

Pozdrawiam
no raczej ze na baltyk choc rowniez rozwazalem opcje rybnika lub zalewu zegrzynskiego

woda spora to moze i dorsz bedzie??

:D:D...hehhe..nie no zartuje...a tak naprawde to lepiej dowiedziec sie wczesniej i jechac na pewny rejs niz mialbym sie tarabanic na darmo 500km nad nasz morze...pozdro
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę
kliknij tutaj.