Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Przeczytane W Ww
Wędkarstwo - Forum Wędkarskie > Metody > Wędkarstwo morskie
Ziggi
Do popełnienia niniejszego tekstu zainspirowała mnie lektura specjalnego wydania Wiadomości Wędkarskich - "Polskie wędkarskie eldorado". Mnie, w rzeczy samej szczególnie zainteresowała część opisująca "najlepsze jednostki, na których pływał autor lub jego zaufani koledzy.

Rozpoczynamy od Helu. Tu według autora jedyną godną polecenia jest jednostka o nazwie "Cpt. Morgan". Ja będąc na Helu pływałem na kutrze "Mira" i bardzo udane (nie tylko moje) wyniki połowów stawiają przytoczone określenie autora o "jedyności" "Cpt. Morgana" trochę w dziwnym świetle.

Jedziemy (płyniemy) dalej i jesteśmy w Jastarni. Tu już na szczęście mamy wybór. Możemy połowić na "Passacie VII" oraz u p. Kazimierza Dettlaffa. W tym przypadku pełna zgoda z autorem. Rejs na "Passacie" z p. Ryszardem to czysta przyjemność - nawet gdy ryby brać nie chcą jest czysto, miło i sympatycznie.

Dalej na rozkładzie Łeba - tu pod względem wyboru full wypas. Prym wiodą "Hydrograf 28", "Delfin C",
"Księżna Łeby" i "Szmugler". Polemizował nie będę - nie wypływałem z Łeby, ale Kolega Ostry z naszego Forum na pewno coś nam tutaj podpowie.

Możemy również wybrać się do Ustki i łowić na "Sunstarze", "Feliksie" i i "Ust-3". Również nie polemizuję - o komentarz dla wszystkich proszę Kolegów, którzy z Ustki wypływali.

Przedostanie miejsce to Kołobrzeg. "Poszukiwacz" i "Pilker" mają zadbać o dobre wyniki i humor łowiących.

No i na koniec oczywiście ... Władysławowo, czyli niemal stolica wędkarstwa morskiego. Co nam proponuje autor. Niestety bardzo niewiele, a mianowicie "Neptuna", "Nereidę" i "Wła-65". Trochę mało jak na Władysławowo. Wybór jak w typowym artykule sponsorowanym. Próżno szukać tu np. "Admirała", choć to przecież jedna z najlepszych jednostek nad Bałtykiem.
Autor we wstępie pisze, że "coraz łatwiej trafić na nieuczciwych lub miernej jakości szyprów i że w tej sytuacji wzrasta ranga wędkarskiej wymiany informacji". Skoro tak to dlaczego informacje podane przez autora są (szczególnie w przypadku Władysławowa) tak wybiórcze ? Czy taki był cel autora, a może zabrakło już wolnego miejsca, aby tekst był w pełni rzetelny? Ocenę pozostawiam Kolegom zapraszając oczywiście do dyskusji i wymiany cennych informacji. Do zobaczenie na (może wspólnym "Forumowym" ?)
rejsie.

Pozdrawiam

Ziggi
simi18
No ja raczej sie nie wypowiem bo do morza kawalek.Ale dziw poprostu bierze jakie te informacje sa skromne.Moze tez tak jest ze reklamuja tylko te jednostki,ktore u nich sie reklamowaly i placily za reklame.W tych czasach i w tym kraju teraz jest wszystko mozliwe...
enduro
czasem dodają informację (bardzo małym druczkiem) pt. "artykuł sponsorowany".
radzę poszukać. icon_wink.gif
maniekjaskol
Zaczynasz od Helu i Morgana oraz Miry. Ja wędkuję na morzu przede wszystkim we wschodniej części wybrzeża i będąc co prawda tylko raz na Mirze, mogłem sobie wyrobić zdanie, to co zaprezentował szyper jest godne pochwały profesjonalizm w 100%. Wystarczy popatrzeć na stronę Miry w necie, a galeria oraz opinie gości mówią same za siebie. Nie wiem czy ktoś zwrócił uwagę na strony niektórych jednostek ( Morgan). Pokazywanie wnętrza, czy płynących na rejs gości jakoś do mnie nie przemawia, albo rybki jakie można złowić u obojętnie jakiego fryzjera. Co do wielu artykułów w WW można by mieć wątpliwości czy były pisane na podstawie rzeczywistych sprawdzonych przez wielu wędkarzy informacji, czy tylko na podstawie jednego super rejsu. Część z tego co piszą o Łebie jest raczej tylko częściowo zgodna z prawdą. Wielokrotnie byłem na Hydrografie i nie zdarzyło się żebyśmy zostali niepoważnie potraktowani. Szyper szuka ryby i stara się żeby wędkarze byli zadowoleni, owszem zdarzało się że było ciasno ale jak jest zgrana ekipa to nie przeszkadza. Na Księżnej byłem raz i wystarczy nie polecam !!!! Szmugler duża jednostka ale czy taka rewelacja nie wiem.
Władysławowo - kiedyś flota p. Wiśniewskiego może była i dobra, ale teraz numer jeden jest ADMIRAŁ jeżeli chodzi o duże jednostki.

Jednostek z pozostałych portów po prostu nie znam.
Maniek
rafalyogi
Witam Bracia.... hehehe no cóż, ja wypowiem się tylko dla Łeby: krótko - nr 1 to: Delfin C, Mała Szarlota, Łeb-22 i Hydrograf 28. Sprawdzone nie raz, polecam z czystym sumieniem. Pozostaje tylko jak zawsze sprawa: czy wygodnie czy rybnie? zakładam że rybnie więc te jednostki jak najbardziej. Pozostałych raczej nie polecam, chociaż jak zawsze kij ma dwa końce a proca nawet 3.... hehehehe. Pozdrawiam
PasiastyIrokez:)
ja na dorszach JESZCZE nie bylem...ale czytam sporo o wszystkich metodach polowu nawet tych ktorych nie stosuje....posiadam ten nr WW i przeczytalem ww. artykul...tez zdziwil mnie brak opisu niektorych jednostek o ktorych istnieniu dowiedzialem sie min dzieki temu forum....ale niestety kazdy artykul chocbym nie wiem jak autor sie staral bedzie zawsze subiektywny...a nam pozostaje chyba tylko nie sugerowac sie informacjammi z jednoego zrodla.....a najlepiej chyba zapytac na jakims forum kolegow po kiju...im wiecej opinii tym latwiej bedzie nam wybrac.....sam na razie gromadze informacje gdzie wybrac sie na pierwszy rejs:)
pozdro
Waldi69lx
Czesc Irokez. Kieruj sie najlepiej na Bałtyk, daleko nie masz... icon_lol.gif icon_cool.gif Pozdrawiam
PasiastyIrokez:)
CYTAT(Waldi69lx @ czw, 03 sty 2008 - 02:56) *
Czesc Irokez. Kieruj sie najlepiej na Bałtyk, daleko nie masz... icon_lol.gif icon_cool.gif Pozdrawiam

no raczej ze na baltyk choc rowniez rozwazalem opcje rybnika lub zalewu zegrzynskiego icon_wink.gif woda spora to moze i dorsz bedzie??icon_biggrin.gif:D:D...hehhe..nie no zartuje...a tak naprawde to lepiej dowiedziec sie wczesniej i jechac na pewny rejs niz mialbym sie tarabanic na darmo 500km nad nasz morze...pozdro
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2009 Invision Power Services, Inc.