IPB

Wędkarstwo muchowe, spławikowe, grunt i spinning.
Metody, łowiska, ryby, zanęty,
sprzęt wędkarski, wypoczynek.
Wędkarstwo morskie i podlodowe

Witaj Gościu ( Zaloguj | Rejestruj )

17 Stron V  < 1 2 3 4 > »   
Reply to this topicStart new topic
> Kulki Proteinowe, Nęcenie, przepisy, produkcja
post nie, 15 sty 2006 - 16:41
Post #21

Grupa:
Nr użytkownika: 0

mam takie pytanie ile mniej wiecej wychodzi kulek z jednego kilograma mieszanki?
PM
Go to the top of the page
+Quote Post
Łukasz.pl
post nie, 15 sty 2006 - 17:17
Post #22

Guests

To zależy jaką mają średnice
+Quote Post
post nie, 15 sty 2006 - 18:34
Post #23

Grupa:
Nr użytkownika: 0

powiedzmy ze 18-20mm,wiec ile to ,moze byc?
PM
+Quote Post
KUSIOT
post pon, 16 sty 2006 - 01:20
Post #24

Wędkarz
Grupa: Members
Nr użytkownika: 716

mniej więcej 400-500
Profile CardPM
+Quote Post
Uklejowy_magik
post wto, 17 sty 2006 - 17:54
Post #25

Bulterier Spławika
Grupa: Moderator
Nr użytkownika: 248
Numer GG: 8627208

O dzięki, dzięki...
Kulki umiem robić, ale dzięki za pomoc.
Tylko tak myśle co wylezie jak żarło dla kundla zalee krabem, pewnie pełni to tylko funkcję ciekawych "gródków" w kulce...

Może sie myle, nie wiem...

--------------------
Buddies, Whilie Trambone
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

Profile CardPM
+Quote Post
KUSIOT
post wto, 17 sty 2006 - 18:01
Post #26

Wędkarz

Jeśli cie dobrze zrozumiałem to:
QUOTE(KUSIOT)
zmielony suchy pokarm pla psów

Więc o jakie gródki ci chodzi?
Mieszanie zapachami może przynieść dobre rezultaty w póżniejszych efektach naszej zasiadki.
Profile CardPM
+Quote Post
Garfield
post wto, 24 sty 2006 - 23:26
Post #27

Weteran
Nr użytkownika: 813
Numer GG: 13936165

Jesli chodzi o przechowywanie kulek to jakie metody proponujecie wysuszyc je na kamien czy dodac konserwantów i do zamrazalnika. Jesli ktos moze to niech opisze przebieg suszenia kulek icon_biggrin.gif z góry wielkie dzieki
Profile CardPM
+Quote Post
KUSIOT
post czw, 26 sty 2006 - 02:42
Post #28

Wędkarz

hm sorki ze tak puźno odpisuje na ten temat ale miałem problemy z pocztą.
Zaczynamy:
Do przechowywania kulek stosuje się konserwanty np konserwant firmy Adder Carp, jest on w całości wytworzony ze skladników naturalnych http://www.addercarp.adn.pl/?x7l5lxh3xplil...xxxxhxhxkxyxyx6
Lecimy dalej:
mix do produkcji kulek nie powinien zawierać składników szybko psujących się takich jak mleko w proszku.
Konserwant dodajesz do jajek i musisz to wszystko dobrze wymieszać. Im więcej dodasz konserwantu do mixu tym dłużej będą one leżakować.
Kulki po ugotowaniu należy dobrze wysuszyć( 1-3 dni), później wkłądamy je do woreczka foliowego i przechowujemy w chłodnym miejscu.
Przed użyciem kulek możemy je troche polać boosterem ( ciekawe dlaczego po mistrzustwach polski karpiarzy nazwali mnie ulubieńcem boosterów - chyba sie domyślam), poprawi on znacznie aromat kulki . Wsiąknie on w kulke a ona sama nie stwardnieje, jak to jest w przypadku dipów.
Jak o czymś zapomniałem to pytajcie
Profile CardPM
+Quote Post
Garfield
post czw, 26 sty 2006 - 10:54
Post #29

Weteran

Czytałem ze można je wysuszyć na kamień przez około 10 dni zmieniają sciereczke co jakiś czas.
Później włożyć do pudełek i przechowywać w przewiewnym miejscu. Konserwanty nie maja wpływu na jakość kulek i ilosc brań??
Co o tym myślisz.
Profile CardPM
+Quote Post
adams1999
post pią, 31 mar 2006 - 23:55
Post #30

Szajbus
Nr użytkownika: 819
Numer GG: 5858266

chce zacząć łowić karpie na kulki proteinowe więc mam kilka pytań
1.jaka kulka się sprawdzi o tej porze roku w rzece proszę o konkretny smak (chodzi mi o sztuki do 5g nie o żadne okazy icon_smile.gif)
2.jak przebić kulkę i nawlec ją na włos
3.jak przywiązać włos do haczyka
4.ile kulek nawlec na jeden włos (chodzi mi o kolki 18-20m)
5.jaka powinna być odległość od haczyka do pierwszej kulki na włosie
6.jaki rozmiar haczyka wybrać

wiem że kilka pytań było już poruszanych na forum ale mimo moich starań nie znalazłem na nie odpowiedzi
Profile CardPM
+Quote Post
berth
post sob, 01 kwi 2006 - 12:11
Post #31

Weteran
Nr użytkownika: 863

QUOTE(adams1999)
chce zacząć łowić karpie na kulki proteinowe więc mam kilka pytań
1.jaka kulka się sprawdzi o tej porze roku w rzece proszę o konkretny smak (chodzi mi o sztuki do 5g nie o żadne okazy icon_smile.gif)
2.jak przebić kulkę i nawlec ją na włos
3.jak przywiązać włos do haczyka
4.ile kulek nawlec na jeden włos  (chodzi mi o kolki 18-20m)
5.jaka powinna być odległość od haczyka do pierwszej kulki na włosie  
6.jaki rozmiar haczyka wybrać  

wiem że kilka pytań było już poruszanych na forum ale mimo moich starań nie znalazłem na nie odpowiedzi

Nie jestem ekspertem w tej dziedzinie ale zaczynam się trochę w to bawić i może ci coś podpowiem choć jest to tylko moje zdanie:

1.Wiosną najlepiej powinny się sprawdzić kulki mięsne np.z dodatkiem jedzenia dla psów, poszperaj w necie,przepisów jest dużo
2.Do przebicia kulki kupujesz specjalne wiertełkko w wędkarskim(ok.4zł)i przewiercasz kulkę, przy próbie przebicia mogłaby pęknąć, a nawlekasz włos za pomocą specjalnej igły.
3.Ja stosuję węzeł bez węzła tyle że zostawiam dłuższą końcówkę plecionki, robie pętelkę i to jest mój włos.Na początek możesz też kupic gotowy zestaw w wędkarskim żeby wiedzieć jak to wygląda.
4.ja nawlekam jedną ale kombinacji jest dużo, można robić bałwanki itp.
5.U mnie kulka styka się z łukiem kolankowym.
6.Ja przeważnie używam nr 4.
Profile CardPM
+Quote Post
Garfield
post pon, 01 maj 2006 - 22:06
Post #32

Weteran

Postanowiłem zrobić przepisy na kulki tylko niewiem czy dobrze dobrałem składniki i proporcje. Myslę,że mnie porawicie jak coś źle jest z tymi przepisami.

Zestaw 1
1. mąka kukurydziana 30%
2. mąka pszenna 25%
3. mąka sojowa odtłuszczona 25%
4. mleko w proszku 10%
5. mielone konopie 10%
6. aromaty: słodki krem i syrop klonowy ADER CARP około 5-10ml
7. 10-12 jaj

Zestaw 2
1. mąka kukurydziana 30%
2. mąka pszenna 30%
3. mąka sojowa odtłuszczona 20%
4. kasza manna 10%
5. aromaty: magiczny owoc i brzoskwinia ADER CARP 5-10ml
6. 10jaj

Zestaw 3
1. mąka kukurydziana 30%
2. mąka sojowa odtłuszczona 25%
3. mąka pszenna 25%
4. kasza kukurydziana 10%
5. mleko w proszku 10%
6. syrop klonowy i pomarańcza ADER CARP 5-10ml
7. 10 jaj

Są to pierwsze moje mixy. Aromaty dobierałem raczej słodko-owocowe bo to maą być kulki szczegulnie wabiące amury ale i karpie. Mile widziane wasze poprawki icon_smile.gif
Profile CardPM
+Quote Post
Bartek87
post nie, 07 maj 2006 - 17:53
Post #33

Wędkarz
Nr użytkownika: 973

Witam!
W tym roku zacząłem łowić na kulki proteinowe i bardzo mi sie to spodobało. Słyszałem, że kulki można produkować samemu i tu zaczyna się problem. Nic nie wiem na ten temat jaki sprzęt, składniki i jak to później przechowywać. Nie wiem może nawet bardziej się opłaca je kupować???? Proszę o profesjonalną pomoc czy warto robić je samemu czy kupować gotowe, a jeśli robić to proszę o przepisy,co potrzebne do wyprodukowania, jak je zrobić, itp.

--------------------
Bartek
Profile CardPM
+Quote Post
Adams
post nie, 07 maj 2006 - 18:54
Post #34

Weteran
Nr użytkownika: 370

Kulki proteinowe sporządza się w/g nsatepujacej procedury: 100 g kazeiny, 100 g mąki pszennej, 100 g grysiku z kukurydzy i 30 g albuminy laktozowej. Wszystkie skladniki muszą być doskonale wymieszane, lekko osłodzone (najlepiej słodzikiem bo cukier przyspiesza proces psucia sie przynęty !!). Jako dodatek mozesz zastosowac miod w niewielkich ilosciach i odrobine wanili. Do mieszanki nalezy dodac 4-6 kurzych jaj i wyrabiac z niej ciasto na jednolita mase z ktorej formujesz kulki (10-20 mm średnicy), które nastepnie wrzucasz na 2-3 minuty do gotującej się wody. Po wysuszeniu kulki przechowujesz w lodówce
------------------------------------------------------------------------
1) 5 części proszku kazeinowego, 1 część kazeinianu sodu, 1 częśćlaktaluminy, 2 części glutenu pszennego i 1 część mąki sojowej
2) 3 części kazeiny, 2 części laktalbuminy, 1 część wapnia, 1 część glutenu pszennego, 2 części mleka w proszku i 2 części koncentratu sojowego
3) 2 częsci kazeiny, 2 czesci mąki pszennej, 2 części grysiku kukurydzianego, pół częsci albuminy laktowej
Z podanych skladnikow tworzysz ciasto z ktorego formujesz kulki i jak wczesnie napisalem wrzucasz na 2-3 minuty do gotujacej sie wody. Dodam ze nalezy je jeszcze obsuszyc w jakiejsc sciereczce aby sie nie sklejały i przechowywać w lodówce jako gotową przynęte na karpie połamania kija icon_biggrin.gif

--------------------
Co mnie nie zabije, to mnie wzmocni...
Profile CardPM
+Quote Post
Adams
post nie, 07 maj 2006 - 18:55
Post #35

Weteran

Kulki proteinowe sporządza się w/g nsatepujacej procedury: 100 g kazeiny, 100 g mąki pszennej, 100 g grysiku z kukurydzy i 30 g albuminy laktozowej. Wszystkie skladniki muszą być doskonale wymieszane, lekko osłodzone (najlepiej słodzikiem bo cukier przyspiesza proces psucia sie przynęty !!). Jako dodatek mozesz zastosowac miod w niewielkich ilosciach i odrobine wanili. Do mieszanki nalezy dodac 4-6 kurzych jaj i wyrabiac z niej ciasto na jednolita mase z ktorej formujesz kulki (10-20 mm średnicy), które nastepnie wrzucasz na 2-3 minuty do gotującej się wody. Po wysuszeniu kulki przechowujesz w lodówce
------------------------------------------------------------------------
1) 5 części proszku kazeinowego, 1 część kazeinianu sodu, 1 częśćlaktaluminy, 2 części glutenu pszennego i 1 część mąki sojowej
2) 3 części kazeiny, 2 części laktalbuminy, 1 część wapnia, 1 część glutenu pszennego, 2 części mleka w proszku i 2 części koncentratu sojowego
3) 2 częsci kazeiny, 2 czesci mąki pszennej, 2 części grysiku kukurydzianego, pół częsci albuminy laktowej
Z podanych skladnikow tworzysz ciasto z ktorego formujesz kulki i jak wczesnie napisalem wrzucasz na 2-3 minuty do gotujacej sie wody. Dodam ze nalezy je jeszcze obsuszyc w jakiejsc sciereczce aby sie nie sklejały i przechowywać w lodówce jako gotową przynęte na karpie połamania kija icon_biggrin.gif

tyle razy juz to pisałem icon_razz.gif hehe.. ale w końcu po to tu jesteśmy żeby sobie pomagać icon_biggrin.gif

--------------------
Profile CardPM
+Quote Post
Bartek87
post pon, 08 maj 2006 - 00:36
Post #36

Wędkarz

no dziękuje bardzo ale jak nadać im aromat??? wiesz truskawka wanilia itp. i jeszcze może głupsze pytanie gdzie kupić te składnki chodzi mi o kazeiny, grysik i te inne dziwne nazwy:P

--------------------
Bartek
Profile CardPM
+Quote Post
szkiel1552
post pon, 08 maj 2006 - 00:38
Post #37

Wędkarz
Nr użytkownika: 1,472

kupisz je w dobrym sklepie wędkarskim a tak apropo to lepiej kupić niż samemy robić.
Profile CardPM
+Quote Post
Bartek87
post pon, 08 maj 2006 - 00:44
Post #38

Wędkarz

w sumie to nie ma odpowiedzi na to pytanie. Więc je ponowie lepiej kupować czy robić, a co do aromatów to co trzeba kupić jak to sie nazywa??

--------------------
Bartek
Profile CardPM
+Quote Post
adams1999
post pon, 08 maj 2006 - 02:01
Post #39

Szajbus
Nr użytkownika: 819
Numer GG: 5858266

według moich obliczeń lepiej się opłaca robić kulki samemu
kupne kosztują 14zł/kg (te średniej klasy) a koszt zrobienia to 6-10zł (zależy od przepisu) a po za tym robiąc kulki możesz zrobić sobie tysiące rodzai wielkości i własne nie powtarzalne smaki prawie wszyscy karpiarze robią sami
kulki
Profile CardPM
+Quote Post
Adams
post pon, 08 maj 2006 - 18:03
Post #40

Weteran

szczerze też uważam że lepiej kupić gotowe kulki proteinowe ale wybór pozostawmy autorowi tematu...

dużo lepsza jest oczywiscie frajda jak zlapiesz duzy okaz na kulki wlasnej roboty icon_biggrin.gif pozdrawiam

--------------------
Profile CardPM
+Quote Post

Quote Post

17 Stron V  < 1 2 3 4 > » 
Fast ReplyReply to this topicStart new topic
1 Użytkowników czyta ten temat (1 Gości i 0 Anonimowych użytkowników)
0 Zarejestrowanych:

- Wersja Lo-Fi Aktualny czas: środa, 08 wrzesień 2010 - 01:30
Sklep akwarystyczny Wrocław | Imprezy integracyjne | Oprawa obrazów