IPB

Wędkarstwo muchowe, spławikowe, grunt i spinning.
Metody, łowiska, ryby, zanęty,
sprzęt wędkarski, wypoczynek.
Wędkarstwo morskie i podlodowe

Witaj Gościu ( Zaloguj | Rejestruj )

12 Stron V  « < 10 11 12  
Reply to this topicStart new topic
> hodowla dżdżownic
mirgag
post pią, 04 cze 2010 - 09:25
Post #221

Wędkarz
Grupa: Members
Nr użytkownika: 3,423
Numer GG: 569398

Dobrze Kolego kombinujesz. Połóż na kompostownik np. mokry, stary koc. Ja kładę wykładzinę dywanową na działce i stale mam trochę robaków na jeden połów. UWAGA: Nie mieszaj w ziemi. Jak zauważyłem, robaki tego nie lubią.
Robaki/rosówki trzy dni przed połowem włóż do pudełka np. po serze do sernika (około 50 sztuk biorę na nockę) wcześniej wsyp do pudełka na wysokość do 2/3 wilgotnego piasku. Nic więcej. Robak ma się wytrzeć ze śluzu i bozbyć treści. Nie dawaj żadnych smrodów (atraktorów).
Włóż do lodówki do pojemnika na warzywa (tam jest "najcieplej").
Po trzech dniach będą jędrne i żywotne.
Jeśli nie wykorzystasz wszystkich robaków, połóż je na główne podłoże. Te co się skryją są zdrowe. Te co zostaną pokroj na kawałki, do worka strunowego (zalej olejem słonecznikowym) i w zamrażalnik. Będą do zanęty.
Dużo na ten temat pisałem w Wiadomościach Wędkarskich (chyba w roku 1996 lub 7).

--------------------
Profile CardPM
Go to the top of the page
+Quote Post
Robal
post pią, 04 cze 2010 - 15:01
Post #222

Wędkarz
Nr użytkownika: 5,430
Numer GG: 5632283

OK, a jak będę chciał je wysłać koledze, bo potrzebuje to co włożyć do pudełka aby wytrwały tydzień/dwa. W kompostowniku nie mieszam ale widzę, że część odpadów typu banany są nieruszone. Chyba trzeba będzie zrobić tam porządek.
Pozdr.
Profile CardPM
+Quote Post
mati2021
post wto, 08 cze 2010 - 19:38
Post #223

Początkujący
Nr użytkownika: 37,782

Witam
Jestem nowy na forum icon_smile.gif
Tak się składa, że wczoraj byłem na rosówkach na trawniku przed blokiem a później też na innym i nałapałem sporo rosówek:) Fakt, że łapałem je pierwszy raz ale po 15 minutach nabrałem wprawy ;D Wczoraj padało porządnie tak około 16/17 godz. więc trawa i ziemia była wilgotna a na polowaniu na rosówki byłem o godzinie 22/23 icon_smile.gif
Wystarczy je szybko łapać: ja to robiłem tylko trzema palcami (kciuk, wskazujący i środkowy) bo tak było najwygodniej i najefektywniej icon_smile.gif Polecam ten sposób, lecz trzeba mieć niezły refleks i szybko atakować bo nie raz mogą być od nas szybsze ;P A i bym zapomniał - nie tupać i powoli się skradać ;P
Pzdr
Ten post edytował mati2021 wto, 08 cze 2010 - 19:40
Profile CardPM
+Quote Post
zbynio_50
post wto, 08 cze 2010 - 22:42
Post #224

Weteran
Nr użytkownika: 12,222

....Aha ? Trzema palcami....? Dzięki ! icon_razz.gif

--------------------
Nie Ważne Jakie Ryby
Ważne  w Jak
imTowarzystwie !
Profile CardPM
+Quote Post
bilak
post pią, 30 lip 2010 - 01:49
Post #225

Początkujący
Nr użytkownika: 38,432

CYTAT(mirgag @ pią, 04 cze 2010 - 10:25) *
Dobrze Kolego kombinujesz. Połóż na kompostownik np. mokry, stary koc. Ja kładę wykładzinę dywanową na działce i stale mam trochę robaków na jeden połów. UWAGA: Nie mieszaj w ziemi. Jak zauważyłem, robaki tego nie lubią.
Robaki/rosówki trzy dni przed połowem włóż do pudełka np. po serze do sernika (około 50 sztuk biorę na nockę) wcześniej wsyp do pudełka na wysokość do 2/3 wilgotnego piasku. Nic więcej. Robak ma się wytrzeć ze śluzu i bozbyć treści. Nie dawaj żadnych smrodów (atraktorów).
Włóż do lodówki do pojemnika na warzywa (tam jest "najcieplej").
Po trzech dniach będą jędrne i żywotne.
Jeśli nie wykorzystasz wszystkich robaków, połóż je na główne podłoże. Te co się skryją są zdrowe. Te co zostaną pokroj na kawałki, do worka strunowego (zalej olejem słonecznikowym) i w zamrażalnik. Będą do zanęty.
Dużo na ten temat pisałem w Wiadomościach Wędkarskich (chyba w roku 1996 lub 7).

co za przepisik mmmmmyyyyyyyyyyyyyymmmmmmmmmmmm!!!!!!!!!!!!!!!
nie myslisz ze olej z oliwek bedzie lepszy ??? lepiej bedom ryby braaly icon_biggrin.gif
ZAMROZONE ZUCAC ???? icon_mrgreen.gif
Profile CardPM
+Quote Post
bilak
post pią, 30 lip 2010 - 01:53
Post #226

Początkujący
Nr użytkownika: 38,432

CYTAT(adams1999 @ nie, 29 sty 2006 - 03:14) *
rosówki sa bardzo wytrzymałe kiedys wsadzilem do wiaderka ok. 20szt
wsadzilem im trche trawy i o nich kompletnie zapomnialem i mówie ci przetrwały miesiąc!!!!!!!!!!!
po miesiacu jak sie kapnelem to je szybko wypuscilem i odrazy zwialy w glebe

siemka muglby mi ktos na prywatnom skrzynke wyslac jakoms fotre jak wygladajom rosowki hehe ze mnie taki rybak ze niewiem hehe

dzieki z gory
Profile CardPM
+Quote Post
Lechkibic
post pią, 27 sie 2010 - 20:25
Post #227

Początkujący
Nr użytkownika: 38,835
Numer GG: 6477898

Witam. Myślę nad założeniem swojej własnej malej hodowli. Czy ktos jeszcze odwiedza to forum? hccial bym zaciagnac porad ekspertow i doswiadconych hodowcow, mam pare pytan. Czekam na odp.
Profile CardPM
+Quote Post

Quote Post

12 Stron V  « < 10 11 12
Fast ReplyReply to this topicStart new topic
2 Użytkowników czyta ten temat (2 Gości i 0 Anonimowych użytkowników)
0 Zarejestrowanych:

- Wersja Lo-Fi Aktualny czas: środa, 08 wrzesień 2010 - 00:54
Sklep akwarystyczny Wrocław | Imprezy integracyjne | Oprawa obrazów