IPB

Wędkarstwo muchowe, spławikowe, grunt i spinning.
Metody, łowiska, ryby, zanęty,
sprzęt wędkarski, wypoczynek.
Wędkarstwo morskie i podlodowe

Witaj Gościu ( Zaloguj | Rejestruj )

Reply to this topicStart new topic
> Jak Pobudzić Czerwone Robaki Do Życia
Rybozerca
post nie, 17 sty 2010 - 00:37
Post #1

Początkujący
Grupa: Members
Nr użytkownika: 35,927
Numer GG: 1552205

Mam pytanie kolejne wogule jak można pobudzić czerwone robaki do życia no bo kupiłem takie i po tygodniu w wakacje większość się psuła przestały się ruszać no i co zrobić czy da się coś zrobić ?? z gury dzięki icon_biggrin.gif

Kolorowanki by Klay
Profile CardPM
Go to the top of the page
+Quote Post
petros
post nie, 17 sty 2010 - 01:08
Post #2

Weteran
Nr użytkownika: 6,246
Numer GG: 3665580

1. Odpowiednio przechowywac: chlod, ciemno
2. jesli sa "sflaczale" to wymienic ziemie, przechowywac w dobrze przepuszczajacym powietrze pojemniku
3. Jesli robaki sa swieze, jednak z jakis innych powodow malo aktywne, to do pudelka dodac lyzeczke fusow od kawy, zamknij pojemnik i postaw do lodowki
Profile CardPM
+Quote Post
Klayman
post pon, 18 sty 2010 - 13:38
Post #3

Szajbus
Grupa: Moderator
Nr użytkownika: 4

Prądem ich ... prądem !!! icon_wink.gif Nie baw się we Frankenstina !!! Nie ożywiaj martwych robaków ! icon_wink.gif

Poza tym nie ma skutecznej metody ożywiania robaków po ich zgodnie. Należy je w odpowiedni sposób przechowywać za ich życia a nie martwić się dopiero, jak się ugotują na słońcu. Robaki nalezy przechowywac w chłodnym, wilgotnym miejscu. Jeśli chcesz wyjechać na jakiś czas, weź wrzuć je do dużego wiaderka lub wysokiej miski, nakryj je trawą (całą darnią wyrwaną z korzeniami) i to dość szczelnie i zwilż trawę (nie za mocno i nie za słabo). Wstaw całość do chłodnej piwnicy i tak możesz je przechować nawet 2 miesiące.

--------------------
Pozdrowienia
Klay
Profile CardPM
+Quote Post
toms2m
post pon, 18 sty 2010 - 15:54
Post #4

Wędkarz
Nr użytkownika: 32,243

pokaż im haczyk ;D jak go zobaczą zaczną uciekać ;D Sprawdzalność to 99,9 % pamiętaj może trafiłeś na ten 0,1 % więc ... . ja w wakacje trzymałem je w piwnicy chłodno wilgotno i ciemno tak robaczki pożyją troche, a jak nie to włóż do lodówki i nie przejmuj się że nie chce się ruszać jak wyciągniesz to one się rozgrzeją i będą ci sie ruszały a jak nie to usta usta i masaż serca tylko nie za mocno bo wypłynie coś z nich a lepiej nie mieć tego w ustach icon_razz.gif
Profile CardPM
+Quote Post
tracjan
post wto, 19 sty 2010 - 19:49
Post #5

Szajbus
Nr użytkownika: 11,788
Numer GG: 1689261

Na forum znajduje sie temat, dotyczacy hodowli robakow- wymieniane tam byly sposoby na pobudzenie niemrawych robakow, jak rowniez sposoby na dlugotrwale przechowywanie przynety.
Profile CardPM
+Quote Post
Filippopo
post sob, 06 lut 2010 - 13:20
Post #6

Weteran
Nr użytkownika: 8,471

Ostatnio czytałem w WW ( styczniowy numer) że fusy z kawy działaja pobudzająco na robaki icon_biggrin.gif

--------------------
Profile CardPM
+Quote Post
maciejjo
post czw, 11 lut 2010 - 19:53
Post #7

Wędkarz
Nr użytkownika: 19,873

sprawdzony i dobry pomysl to do robakow wsypac fusy ale z herbaty probowalem i dziala z kawy jeszcze nie probowalem icon_biggrin.gif icon_biggrin.gif
Profile CardPM
+Quote Post
tracjan
post pią, 12 lut 2010 - 01:35
Post #8

Szajbus
Nr użytkownika: 11,788
Numer GG: 1689261

CYTAT(maciejjo @ czw, 11 lut 2010 - 17:53) *
sprawdzony i dobry pomysl to do robakow wsypac fusy ale z herbaty probowalem i dziala z kawy jeszcze nie probowalem icon_biggrin.gif icon_biggrin.gif

Oba sposoby byly opisywane na forum jako sprawdzone i skuteczne.
Profile CardPM
+Quote Post
Ant
post śro, 17 lut 2010 - 20:48
Post #9

Wędkarz
Nr użytkownika: 36,093

"Kawa na pobudzenie... robaków
Niemal wszystkie przynęty można poddać pewnym zabiegom, dzięki którym zyskują na atrakcyjności. Kusić mogą nowym kolorem i niezwykłym zapachem, jednak tak naprawdę najważniejsza jest ich ruchliwość - wiedzą o tym już nie tylko wędkarze startujący zawodach. Nic bardziej nie zachęca ryb do brania. Każdą żywą przynętę ożywić można w inny sposób.Dziś porada dotycząca czerwonych robaków. Często zdarza się, że mamy zapas przynęty przechowywany wiele tygodni, dawno już straciły swój kolor ruchliwość. Aby je odzyskały, dobrze jest dzień poprzedzający wyprawę przetrzeć je w wilgotnym piasku z niewielkim ( dosłownie kilka kropel ) dodatkiem oleju jadalnego. Po 4-6 godzinach takiej piaskowej "kąpieli" przenosimy robaki do normalnego pudełka, a przed samym wyjściem nad wodę wrzućmy do pudełka fusy, które zostaną nam z porannej kawy. Okazuje się bowiem, że zawarta w nich kofeina działa nie tylko na człowieka, ale i na robaki. Podobne działanie będzie miała łyżeczka kawy rozpuszczalnej wsypana bezpośrednio do pudełka. "

Uff.. Się napisałem icon_biggrin.gif Tu masz wszystko opisane. Jest to wcześniej wspomniany artykuł z WW.
Mam nadzieję że pomogłem.
---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Ten post edytował Ant śro, 17 lut 2010 - 20:49
Załączona miniatura
Załączony obrazek

Profile CardPM
+Quote Post

Quote Post

Fast ReplyReply to this topicStart new topic
2 Użytkowników czyta ten temat (2 Gości i 0 Anonimowych użytkowników)
0 Zarejestrowanych:

- Wersja Lo-Fi Aktualny czas: środa, 08 wrzesień 2010 - 01:29
Sklep akwarystyczny Wrocław | Imprezy integracyjne | Oprawa obrazów