![]() ![]() |
sob, 26 gru 2009 - 22:49
|
|
![]() Wędkarz Grupa: Members Postów: 66 Dołączył: śro, 29 lip 09 Skąd: Radom Nr użytkownika: 28,398 Numer GG: 8739888 |
Witam
Zawody mam dopiero w Kwietniu ale juz mysle o zanęcie. Moze cos poradzicie ? zawody trwają około 4 h metoda spławikowa 1 wedka ( ja z odległośćiówką 4 m ) lowienie 6 - 7 m od brzegu. Woda stojąca ( zalew ) głęgokosc 1-2 m w zasięgu rzutu, dalej pewnie ze 3- 5 m dno zamulone , woda raczej nie za czysta Dominują Płotki i leszcze oraz sporadycznie karp, okon, lin,sandacz, szczupak Na zawodach wyniki robi sie na płoci ale zeby myslec o zajeciu dobrego miejsca trzeba złapac chociaz ze 2 - 3 leszcze - płotki są małe takie po 8 -15 cm Poniewaz dominuje płotka dobrałem zanete na Płoc i pytanie CZY wejdzie mi tez w nią Leszcze ??? Moze cos zmienic ? płotki to zawsze sie złapie a z leszczem to jest roznie wiec nie chce zanety tylko na leszcze. Cena zanety nie ma znaczenia ! 1.5 - Lorpio GP Black Roach 1 kg - Etang Sensas 300 g - Epicenie Sensas 200 g - Gardonix Noire 200 g - konopie prazone 3 kg - ziemi bełchatowskiej 0.5 - Jokers Mała pinka Na haczyk oczywiscie ochotka jak wygruntowac zestaw ? ile cm. od dna ? |
sob, 26 gru 2009 - 23:00
|
|
![]() Szajbus Grupa: Members Postów: 1,785 Dołączył: pon, 26 sty 09 Skąd: Poznań Nr użytkownika: 16,042 |
Chcesz łapać 6-7 m od brzegu i używać odległościówki? BEZSENSU! batem łap na takich małych odległościach to o wiele szybsze łapanie a na zawodach czas to cenniejszy od złota:)Chyba ,że nie zależy Tobie na wyniku i jedziesz rekreacyjnie.
pozdro -------------------- ![]() Wspólna pasja!!! Jedna zasada..Złów i Wypuść pozdrawiam Kuba |
sob, 26 gru 2009 - 23:31
|
|
![]() Weteran Grupa: Members Postów: 204 Dołączył: czw, 05 lut 09 Skąd: Konin Nr użytkownika: 16,725 |
Chcesz łapać 6-7 m od brzegu i używać odległościówki? BEZSENSU! batem łap na takich małych odległościach to o wiele szybsze łapanie a na zawodach czas to cenniejszy od złota:)Chyba ,że nie zależy Tobie na wyniku i jedziesz rekreacyjnie. pozdro Dokładnie! Jeśli możesz łowić na jedną wędkę, to w takiej odległości od brzegu nic nie zastąpi poręcznego bata 5-6 m (zależy od głębokości łowiska). Jest dużo szybszy niż najszybsza wędka z kołowrotkiem, a poza tym na tak małych odległościach jest dużo precyzyjniejszy. Załóż na takiego bacika zestaw ze spławikiem 0,4 do max 0,8 grama, i łowisz jak ta lala... -------------------- |
sob, 26 gru 2009 - 23:40
|
|
![]() Wędkarz Grupa: Members Postów: 66 Dołączył: śro, 29 lip 09 Skąd: Radom Nr użytkownika: 28,398 Numer GG: 8739888 |
Chcesz łapać 6-7 m od brzegu i używać odległościówki? BEZSENSU! batem łap na takich małych odległościach to o wiele szybsze łapanie a na zawodach czas to cenniejszy od złota:)Chyba ,że nie zależy Tobie na wyniku i jedziesz rekreacyjnie. pozdro Wiem ale Nie mam niestety Bacika a na jedne zawody nie bede kupowal wole odleglosciowke na taką wedke i lapiłc na 5 m od brzegu rok temu koles zaioł 2 miejsce łapiąć ze 20 płotek i 3 leszcze Ale problem mam z zanetą. |
sob, 26 gru 2009 - 23:41
|
|
czy taka zaneta moze byc ? wejdą w nią tez Leszcze ?
Ten post edytował =NOWY= sob, 26 gru 2009 - 23:51
Czy moze macie jakąc inną propozcje ? |
nie, 27 gru 2009 - 00:28
|
|
|
Weteran Grupa: Members Postów: 803 Dołączył: sob, 29 kwi 06 Nr użytkownika: 1,383 |
Zdecydowanie za duzo zanety spozywczej , bardziej skupilbym sie na podaniu robactwa w ziemi i gliny .
Co do mieszanki to ... Nie wiem czy jest sens nastawiac sie na leszcze poniewaz roznie to bywa wiosna ,czasem w zyciu na danym lowisku tak dobrze sie nie polowilo a czasem zbieramy sie z 1 rybka na konce ... Nie ma sensu teraz myslec nad tym , bierz wedki i jedz nad wode 2 razy przed zawodami i zobaczysz co bierze ,.... Jak na leszcza to czemu od razu nie na karpia ,, moze akurat .... -------------------- Maver Renegade 13
Maver Competition 201 |
nie, 27 gru 2009 - 00:48
|
|
|
Weteran Grupa: Members Postów: 165 Dołączył: pią, 28 sie 09 Skąd: Warszewice/Toruń Nr użytkownika: 30,245 |
Co do bata to koledzy mają racje... zrób zanętę uniwersalną .. mój wujek robi takie super, że wszystkie ryby się spływają ... niestety nie chcę mi zdradzić przepisu ;/ jeśli już to robi mi na zamówienie hehehe...
A nie masz jakiegoś znajomego który mógłby zapożyczyć ci wędkę ... a bat może przydać się na inne zawody lub wypady na ryby. Pinki są bardzo dobre w zanęcie pamiętaj że zanęta zbiera ryby jeszcze bardziej jak coś w niej się rusza wylatują bąbelki idt. ale jak jeździsz na zawody to pewnie wiesz .. co ja będę ci mówił.. jak coś to pisz na PW albo pytaj dalej w temacie |
nie, 27 gru 2009 - 01:00
|
|
|
Weteran Grupa: Members Postów: 803 Dołączył: sob, 29 kwi 06 Nr użytkownika: 1,383 |
Co do bata to koledzy mają racje... zrób zanętę uniwersalną .. mój wujek robi takie super, że wszystkie ryby się spływają ... niestety nie chcę mi zdradzić przepisu ;/ jeśli już to robi mi na zamówienie hehehe... A nie masz jakiegoś znajomego który mógłby zapożyczyć ci wędkę ... a bat może przydać się na inne zawody lub wypady na ryby. Pinki są bardzo dobre w zanęcie pamiętaj że zanęta zbiera ryby jeszcze bardziej jak coś w niej się rusza wylatują bąbelki idt. ale jak jeździsz na zawody to pewnie wiesz .. co ja będę ci mówił.. jak coś to pisz na PW albo pytaj dalej w temacie Kolego tam nic sie nie rusza no chyba ze robaki , a najczesciej to skladniki z czego zrobiona jest zanete , poprzez swoja prace ( skladniki wyprazone , oleiste, chlebek fluo winduja w gore ) Co do zanety to mu raczej nie pomogles maksymalnie 1,5 kg zanety Chyba bym cos takiego zrobil w ciemno : 1kg GP Lorpio Roach 0,5 kg Sensas Gros Gardons wanillia naturalna ( oblepic kule do necenia ciezkiego wstepnego ) konopie prazone i ewentulanie drobny chlebek suchy fluo czerwony , dodac do namoczonej juz wczesniej zanety , przed samym lepieniem kul .... Ziemia : Belchatowska Torfowa 4 kg jokers 0,5 kg -------------------- Maver Renegade 13
Maver Competition 201 |
nie, 27 gru 2009 - 01:12
|
|
|
Weteran Grupa: Members Postów: 165 Dołączył: pią, 28 sie 09 Skąd: Warszewice/Toruń Nr użytkownika: 30,245 |
Faktycznie nie
Ten post edytował Adii3333 czw, 31 gru 2009 - 02:02
|
czw, 31 gru 2009 - 05:22
|
|
![]() Początkujący Grupa: Members Postów: 5 Dołączył: wto, 29 gru 09 Skąd: Ok. Skierniewic Nr użytkownika: 35,731 Numer GG: 13147237 |
Wczesna wiosna to czas kiedy ryby dopiero budzą się z zimowego letargu i zaczynają powoli żerować. Nie możesz im dawać aż tyle mieszanki spożywczej bo szybko nasycą się i odpłyną
Ten post edytował Mateusz M. czw, 31 gru 2009 - 05:24
Moja propozycja: Zanęta... 0.8kg bazy (wszystko zależy od zasobność portfela, teraz każda marka ma w swoim zapleczu dobre lub gorszę mieszanki płociowe) 200g. epiceine 200g. Konopi prażonych 100g. Jakiś delikatny atraktor (w zależności od łowiska) Glina... (ewentualnie ziemia ale ja osobiście wole glinę) W zależności od koloru dna biorę jasną bądź czarną (glina nie może kontrastować z dnem) 2kg Gliny rozpraszającej 2kg Gliny wiążącej (wiążącą daje żeby uściślić mieszankę glin 0.5kg Joka (panieruje go glinką suchą ewentualnie można kupić już w panierce) Z gliny tworzę na dnie ,,dywan'' więc w początkowej fazie nęcenia właśnie ona ląduje w wodzie |
nie, 10 sty 2010 - 19:25
|
|
|
Początkujący Grupa: Members Postów: 1 Dołączył: nie, 10 sty 10 Nr użytkownika: 35,931 |
Wdl mnie idz kilka dni przed rozpoczęciem zawodów na rozpoznanie terenu. Sprawdz na co najlepiej ryba żeruje i to będzie klucz do sukcesu
Moja mieszanka na LESZCZ-PŁOĆ 1kg zanęty leszcz-płoć Marcela Van Den Eydena 2kg gily 0,5 kilo jokera + ( ochotka haczykowa ) nakopać bardzo dużo dzdzownic ( porzecinana w poł i dac do wiaderka z gilą) pinki 1x duze pudelko biale 1x prazona konopia 250 gr A co do wygruntowania jezeli zamierzasz polować na leszcza musisz miec przegruntowany zestaw i długi przypon ma leżec na dnie |
nie, 10 sty 2010 - 22:33
|
|
|
Weteran Grupa: Members Postów: 401 Dołączył: sob, 15 wrz 07 Skąd: Ostrów Wlkp. / Gorzyce Wielkie Nr użytkownika: 6,701 Numer GG: 1038913 |
Zainteresował mnie ten temat, ale nie do końca rozumiem jak przygotować jokersa??? jaka glina i kiedy najlepiej przygotować: tuż przed zawodami, czy odpowiednio wcześniej?? może ktoś mi odpowie
-------------------- |
nie, 10 sty 2010 - 23:14
|
|
|
Zainteresował mnie ten temat, ale nie do końca rozumiem jak przygotować jokersa??? jaka glina i kiedy najlepiej przygotować: tuż przed zawodami, czy odpowiednio wcześniej?? może ktoś mi odpowie jokersas kupisz po wczesniejszym zamowieniu w twoim sklepie , naj jak bys go przeplukal choc znam wielu dobrych zawodnikow ktorzy twierdza ze to bład poniewaz ryba znajduje go w mule , nikt go tam nie plucze ... Ochotke trzyma sie w lodowce , w gazecie zwilzonej odpowiednio .. . . Nad wode przewozi sie w lodowkach turystycznych aby utrzymywac temperature . Nad woda , musisz rozwinac gazete i rozproszyc jokersa , rozpraszaczem do ochotki badz sucha glinka czy ziemia ... Co do gliny , ciezko ci pomoc .... Musisz wiedziec jaki chcesz uzyskac efekty gliny , czy ma szybko sie rozpadac ( glinka rozpraszajaca somme ) , czy smuzyc (argille) , czy chcesz zrobic stol z ziemi i ochotki i na to podac kilka kulek zanety ( ziemia belchatowska ) Wszystko zalezy od tego jak ty sobie to widzisz , jakie ryby chcialbys lowic i od kieszeni rowniez .... W razie czego pytaj -------------------- Maver Renegade 13
Maver Competition 201 |
pon, 11 sty 2010 - 21:25
|
|
|
Weteran Grupa: Members Postów: 401 Dołączył: sob, 15 wrz 07 Skąd: Ostrów Wlkp. / Gorzyce Wielkie Nr użytkownika: 6,701 Numer GG: 1038913 |
Dzięki za pomoc
-------------------- |
wto, 26 sty 2010 - 16:58
|
|
![]() Weteran Grupa: Members Postów: 150 Dołączył: śro, 15 lis 06 Skąd: Grudziądz Nr użytkownika: 3,391 Numer GG: 1198172 |
Jeżeli kolego chcesz dodawać ziemie lub gliny do zanęty, a jesteś początkujący to przeczytaj koniecznie ten artykuł
http://www.matchfishing.pl/index.php?optio...y&Itemid=93 -------------------- |
nie, 31 sty 2010 - 22:15
|
|
|
Jeżeli kolego chcesz dodawać ziemie lub gliny do zanęty, a jesteś początkujący to przeczytaj koniecznie ten artykuł http://www.matchfishing.pl/index.php?optio...y&Itemid=93 Polecam Kopalnia wiedzy. -------------------- Maver Renegade 13
Maver Competition 201 |
śro, 24 lut 2010 - 15:28
|
|
|
Wędkarz Grupa: Members Postów: 94 Dołączył: wto, 05 sty 10 Skąd: Toruń/Kowalewo-Pomorskie Nr użytkownika: 35,863 Numer GG: 12383268 |
Witam Zawody mam dopiero w Kwietniu ale juz mysle o zanęcie. Moze cos poradzicie ? zawody trwają około 4 h metoda spławikowa 1 wedka ( ja z odległośćiówką 4 m ) lowienie 6 - 7 m od brzegu. Woda stojąca ( zalew ) głęgokosc 1-2 m w zasięgu rzutu, dalej pewnie ze 3- 5 m dno zamulone , woda raczej nie za czysta Dominują Płotki i leszcze oraz sporadycznie karp, okon, lin,sandacz, szczupak Na zawodach wyniki robi sie na płoci ale zeby myslec o zajeciu dobrego miejsca trzeba złapac chociaz ze 2 - 3 leszcze - płotki są małe takie po 8 -15 cm Poniewaz dominuje płotka dobrałem zanete na Płoc i pytanie CZY wejdzie mi tez w nią Leszcze ??? Moze cos zmienic ? płotki to zawsze sie złapie a z leszczem to jest roznie wiec nie chce zanety tylko na leszcze. Cena zanety nie ma znaczenia ! 1.5 - Lorpio GP Black Roach 1 kg - Etang Sensas 300 g - Epicenie Sensas 200 g - Gardonix Noire 200 g - konopie prazone 3 kg - ziemi bełchatowskiej 0.5 - Jokers Mała pinka Na haczyk oczywiscie ochotka jak wygruntowac zestaw ? ile cm. od dna ? Sposób dobry ale użyj bata 6m żyłka 0.12 przypon 0.10 haczykl 14 spławik 08grama bedze dobry do płotki i do leszczyka a co do dna to około 15 cm nad roślinością |
śro, 24 lut 2010 - 17:31
|
|
|
Sposób dobry ale użyj bata 6m żyłka 0.12 przypon 0.10 haczykl 14 spławik 08grama bedze dobry do płotki i do leszczyka a co do dna to około 15 cm nad roślinością Jesli takowa wystepuje ... czasem mamy czyste dno .. -------------------- Maver Renegade 13
Maver Competition 201 |
|
|
|
|
|
![]() ![]() ![]() |
|
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: środa, 08 wrzesień 2010 - 00:20 |