![]() ![]() |
sob, 19 sty 2008 - 15:35
|
|
|
Szajbus Grupa: Members Postów: 1,958 Dołączył: czw, 26 sty 06 Skąd: Wrocław Nr użytkownika: 819 Numer GG: 5858266 |
kidys cały sezon łowilem tylko w takich oczkach
w takich miejscach sprawdzją sie tylko spławikowki -------------------- ![]() "catch and release" - złów i wypuść!!!!!! |
śro, 26 mar 2008 - 18:40
|
|
![]() Weteran Grupa: Members Postów: 816 Dołączył: wto, 18 wrz 07 Skąd: PISZ MAZURY Nr użytkownika: 6,725 Numer GG: 6754432 |
A co powiecie o zastosowaniu owsa i łubinu do necenia leszczy?? Podobno tak neci swoje miejscowki Barton, gość ma troche doświadczenie wiec... ktos z was probowal takiej mieszanki? Ciekawe czy ryby przyzwyczaily by sie do tego ?
|
śro, 26 mar 2008 - 19:27
|
|
|
Weteran Grupa: Members Postów: 886 Dołączył: pią, 28 paź 05 Nr użytkownika: 543 |
Witam ,przeczytałem temat adamsa1999 o nęceniu dlugotrwałym i pomysłałem ze moze też sproboje , tylko mam u siebie w okręgu klopot.
Ten post edytował VooDoo śro, 26 mar 2008 - 19:37
Zakaz wywozu przynet i zanet , odległosc 70 m. Zdecydowałem się na 3 sposoby dojscia zanecenia łowiska -proca ( stonfo,drennan - do 90m.) -Dodac do kuli zanetowej kamyk i do zamrażalki -skonstruowanie rakiety Mam pewne uwagi niestety do każdego : proca+daleka odleglosc=peknieta guma zamrozona zanetą niewiem czy tak daleko dorzuce czesto widze zrobione z butelki ale czy takie "rakiety" da sie posłać na tą odległość ? Jakie macie zdanie ? i co waszym zdaniem było by najlepszym rozwiązaniem. ? moze macie lepszy sposób ? chetnie wysłucham kazdej -------------------- ![]() |
czw, 27 mar 2008 - 02:07
|
|
|
Szajbus Grupa: Members Postów: 1,958 Dołączył: czw, 26 sty 06 Skąd: Wrocław Nr użytkownika: 819 Numer GG: 5858266 |
1. nie ma jeszcze na swiecie recznej procy miotajacej na 90m
2. zamrozic to mozesz pierogi a nie zanete do necenia owsianym ale taka kulą nawet miotacz basebolowy nie rzuci na 70m 3. to cos z butelki to pet i ma najwiekszy zasieg z wszystkiego co wypisales pet robisz z butelki podobnie do rakiety a rozni sie tym ze kula zanetowa orywa sie od butelki po jakis 10m lotu i leci dalej nawet do 100m pet za tspada 15m od ciebie przez co sie go szybko zwija i mozna na nowo ładowac -------------------- ![]() "catch and release" - złów i wypuść!!!!!! |
czw, 27 mar 2008 - 14:35
|
|
![]() Szajbus Grupa: Members Postów: 1,647 Dołączył: śro, 15 lis 06 Skąd: Łódź Nr użytkownika: 3,389 Numer GG: 7398623 |
A co powiecie o zastosowaniu owsa i łubinu do necenia leszczy?? Podobno tak neci swoje miejscowki Barton, gość ma troche doświadczenie wiec... ktos z was probowal takiej mieszanki? Ciekawe czy ryby przyzwyczaily by sie do tego ? Kiedyś używałem do nęcenia leszczy owsiku a to jest owies pozbawiony łusek. można go kupić często w sklepach z artykułami dla gołębi lotowych bo jest lekko strawny. Po sparzeniu takiego ziarna ma ono słodkawy posmak a wiadomo że leszcze lubią słodkie przynęty i zanęty. Teraz nie nęcę już nim bo i leszczy jest zdecydowanie mniej. A właściwie to muszę zanęcić nim karpie przecież to też smakosze słodkości. Ciekawe co z tego wyniknie? A i owsik można też kupić czasem na bazarkach jak są stoiska z paszami dla drobiu. -------------------- Etyka wędkarska nakazuje omijać miejsca w których trą się ryby wszelakich gatunków i to obojętne czy mają czy nie mają okresów ochronnych. Świadomy wędkarz daje takim rybkom spokój. Jako propagator zasady NO KILL i C&R uważam iż połów ryby tuż przed, w trakcie jak i tuz po tarle jest nieetyczne i nie moralne. Tak powinien zachować się każdy osobnik o wysoce rozwiniętej inteligencji jakim jest człowiek a na pewno większość ludzi gdyż wiemy że nie każdego można nazwać tym mianem.
|
czw, 27 mar 2008 - 19:40
|
|
|
Weteran Grupa: Members Postów: 886 Dołączył: pią, 28 paź 05 Nr użytkownika: 543 |
3. to cos z butelki to pet i ma najwiekszy zasieg z wszystkiego co wypisales pet robisz z butelki podobnie do rakiety a rozni sie tym ze kula zanetowa orywa sie od butelki po jakis 10m lotu i leci dalej nawet do 100m pet za tspada 15m od ciebie przez co sie go szybko zwija i mozna na nowo ładowac mam jeden mocny bambus , więc wezne go w piątek i sprobóje. Moja rakieta ![]() -------------------- ![]() |
sob, 07 cze 2008 - 15:50
|
|
![]() Weteran Grupa: Members Postów: 474 Dołączył: wto, 24 sty 06 Skąd: Zwoleń Nr użytkownika: 813 Numer GG: 13936165 |
Jak zanęcić kuku na około 50-60meteach o ile z kulkami nie ma problemu bo z procy czy z rury spokojnie poleca to z kuku już jest łowisko jest zamulone około 10-25cm mułu, teraz jest mało krzaków ale w w lipcu już tak zarasta ze
Ten post edytował Garfield sob, 07 cze 2008 - 15:53
na spławik jest ciężko połowic ale mam zamiar przeciągnąć kilka razy kotwicą i wyrwać taki pas roślin lepienie kuku kasza manna raczej odpada bo kule zapadną sie w muł znacie jakieś inne sposoby ? w pontonie więcej mam dziur jak w serze wiec muszę czymś z brzega nęcić a o to miejsce łowie w połowie odległości w okolicach koryta rzeki miałem zamiar łowić pod samymi trzcinami ale za bardzo zarośnięte i za dużo mułu ![]() PS w sadzyku są płotki na żywca żeby nie było że was oszukuje i biorę wszystko |
wto, 17 cze 2008 - 23:34
|
|
|
Wędkarz Grupa: Members Postów: 51 Dołączył: sob, 07 kwi 07 Skąd: warszawa Nr użytkownika: 4,701 |
Mam do was pytanie...w przyszlym tygodniu wybieram sie z kolega na kilka dni na starorzecze blisko naszego miejsca pobytu, planujemy chodzenie na ryby przez kolo 4 dni metoda splawikowa... łowisko te jest starorzeczem bugu glebokosc okolo 2 metrow zbiornik jest troche zarosniety i jestem tam sporo mulu nastawic chcialbym sie glownie na leszcza ale i wieksza plocia nie pogardzimy...planujemy neciic codziennie gotowana kukurydza , a w czasie lapania rzucac trapera special wzbogaconego o bulke tarta oraz czosnek granulowany .... i wlasnie mam do was pytnie czy sama kukurydza wystarczy ? ile dziennie w kg moge jej wrzucic? czy cos do niej warto dodac?
|
śro, 18 cze 2008 - 00:25
|
|
![]() Weteran Grupa: Members Postów: 195 Dołączył: śro, 23 kwi 08 Skąd: Bieszczady Nr użytkownika: 8,439 Numer GG: 4539053 |
hmm kuku jest dobra ale warto wzbogacic o cos innego jakies konpie czy cos w tym stylu zanecic paroma dobrymi kulami zanety wtedy prtzuypplynie jakas rybka i wrazie W jakby nie brałą grubsza ryba z plotka jest zawsze zabawa
|
wto, 12 sie 2008 - 14:12
|
|
![]() Weteran Grupa: Members Postów: 129 Dołączył: pon, 11 sie 08 Skąd: Krzepice Nr użytkownika: 10,022 Numer GG: 7126224 |
Mam dla was pytanie czym necic na zalewie 5 hektarow jezeli lowie metoda na koszyczek???
|
nie, 05 paź 2008 - 20:29
|
|
![]() Weteran Grupa: Members Postów: 503 Dołączył: sob, 16 sie 08 Skąd: Sląsk Nr użytkownika: 10,085 Numer GG: 8809720 |
Czytam te wywody,czytam, czytam i
|
sob, 06 cze 2009 - 02:59
|
|
![]() Wędkarz Grupa: Members Postów: 14 Dołączył: nie, 25 mar 07 Skąd: Sztum Nr użytkownika: 4,554 Numer GG: 1085695 |
ostatnimi dni, nęciłem lina i karasia kukurydzą. przez pierwsze dwa dni wszystko w jak najlepszym porządku. trzeciego zaś dnia również wszystko było w porządku, jednak do pewnego momentu. przypłynąłem na miejsce, wrzuciłem co miałem wrzucić i odpłynąłem. jednak po chwili patrzę a tu stado łysek nurkuje w moim nęconym miejscu (ponad 2 metrowa głębokość) i wyżera stamtąd całą kukurydzę. byłem zaskoczony. na niedziele miałem zaplanowany połów.
Czy sensowne jest dalsze nęcenie i wybieranie się na niedzielne łowy? Jak zapobiec takim przypadkom? |
sob, 06 cze 2009 - 11:09
|
|
|
Weteran Grupa: Members Postów: 362 Dołączył: czw, 09 sie 07 Skąd: Pasłęk/Gdańsk Nr użytkownika: 6,246 Numer GG: 3665580 |
Moim zdaniem nie nalezy skreslac miejsca. Nie wiadomo czy wszystko bedzie wyzarte. Zrezygnuj z kukurydzy, nec juz tylko czerwonymi robakami badz tez kostka ziemniaka. Aby unikac takich przypadkow, nec zawsze 2-3 miejscowki.
|
czw, 18 cze 2009 - 19:36
|
|
|
Początkujący Grupa: Members Postów: 9 Dołączył: sob, 22 lis 08 Nr użytkownika: 12,807 |
Witam!
Ten post edytował Petryk_05 czw, 18 cze 2009 - 19:52
Mam zamiar ponęcić sobie dwie miejscówki na niedużym jeziorku. Zbiornik jest obficie porośnięty grążelami czy kapelonami (nie wiem dokładnie co to, ale są to duże liście pływające po powierzchni.) a na dnie jest muł. Chcę tam nęcić lina a przy okazji może trafią się jakieś wyrośnięte płocie czy wzdręgi. Głębokość max 2,5-3m ale przeważnie około 2m. I teraz moje pytania: 1.Czy mieszanka gotowanej kukurydzy oraz pęczaku będzie odpowiednia? Oczywiście ziarna gotowane oddzielnie tylko rzucane razem w łowisko. 2. Jedną miejscówkę chcę nęcić w/w ziarnami z dodatkiem zapachu kozieradki a drugą z dodatkiem zapachu wanilii (tak dla sprawdzenia który zapach ryby będą preferować). 3.Ile zanęty sypać? Czy na początek 0,5kg pęczaku i 0,5kg kukurydzy na miejscówkę będzie wystarczająco? 4. Czym sklejać ziarna by nie rozpadały się w locie? Czy może nie sklejać? (bo nie potrzebuje daleko rzucać). 5.Łowić mam zamiar na dwie wędki spławikowe (opcjonalnie jedna lekka gruntówka). Jako przynęty oczywiście kukurydza i pęczak. w Razie braku brań popróbować na czerwonego lub białego robaka, opcjonalnie rosówkę. Co o tym wszystkim myślicie? |
wto, 30 cze 2009 - 22:59
|
|
|
Wędkarz Grupa: Members Postów: 87 Dołączył: wto, 16 cze 09 Skąd: Lca Nr użytkownika: 25,816 Numer GG: 7758506 |
hmm... chcialbym teraz w lipcu polowic troche wiekszych leszczy,linow i ewentualnie jakies plocie. Jezioro nei jest duze i glebokie (max 5m) jest dosyc mocnko porosniete wodorostami i tzw.kapelonami. Mam zamiar lowic z brzegu na odleglosci max 10. Miejscowka jest miedzy dwoma sporymi kupami trzcin. glebokosc to 2-3m mala warstwa mulu. ile dni mam necic i czym? prosilbym o jak najdokladniejsze proporcje
Ten post edytował sokoll wto, 30 cze 2009 - 22:59
|
pią, 10 lip 2009 - 18:29
|
|
|
Wędkarz Grupa: Members Postów: 15 Dołączył: czw, 25 cze 09 Nr użytkownika: 26,451 |
CYTAT 3. to cos z butelki to pet i ma najwiekszy zasieg z wszystkiego co wypisales pet robisz z butelki podobnie do rakiety a rozni sie tym ze kula zanetowa orywa sie od butelki po jakis 10m lotu i leci dalej nawet do 100m pet za tspada 15m od ciebie przez co sie go szybko zwija i mozna na nowo ładowac icon_smile.gif Mógłbyś bardziej przybliżyć zasadę działania tej wyrzutni ? Może jakieś zdjęcie ? |
pią, 17 lip 2009 - 12:06
|
|
![]() Szajbus Grupa: Members Postów: 1,920 Dołączył: sob, 27 sie 05 Skąd: Jelenia Góra Nr użytkownika: 399 |
Tutaj mozesz o tym poczytac:
http://www.carppassion.eu/?x7l5lxh3xpl5h+h...3x5lxx+l5xhlxxl |
|
|
|
|
|
![]() ![]() ![]() |
|
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: piątek, 10 wrzesień 2010 - 14:51 |