IPB

Wędkarstwo muchowe, spławikowe, grunt i spinning.
Metody, łowiska, ryby, zanęty,
sprzęt wędkarski, wypoczynek.
Wędkarstwo morskie i podlodowe

Witaj Gościu ( Zaloguj | Rejestruj )

2 Stron V  < 1 2  
Reply to this topicStart new topic
> Nęcenie Długotrwałe Cz I - Jezioro
adams1999
post sob, 19 sty 2008 - 15:35
Post #21

Szajbus
Grupa: Members
Nr użytkownika: 819
Numer GG: 5858266

kidys cały sezon łowilem tylko w takich oczkach icon_smile.gif w takich miejscach sprawdzila mi sie kukurydza czerwony robak i ciast na nic innego nie brało, a necilem ciastem i kuku ale nie zaduzo bo całeoczko zasypiesz a to nie ma sensu

w takich miejscach sprawdzją sie tylko spławikowki

--------------------

"catch and release" - złów i wypuść!!!!!!
Profile CardPM
Go to the top of the page
+Quote Post
dekosz
post śro, 26 mar 2008 - 18:40
Post #22

Weteran
Nr użytkownika: 6,725
Numer GG: 6754432

A co powiecie o zastosowaniu owsa i łubinu do necenia leszczy?? Podobno tak neci swoje miejscowki Barton, gość ma troche doświadczenie wiec... ktos z was probowal takiej mieszanki? Ciekawe czy ryby przyzwyczaily by sie do tego ?
Profile CardPM
+Quote Post
VooDoo
post śro, 26 mar 2008 - 19:27
Post #23

Weteran
Nr użytkownika: 543

Witam ,przeczytałem temat adamsa1999 o nęceniu dlugotrwałym i pomysłałem ze moze też sproboje , tylko mam u siebie w okręgu klopot.
Zakaz wywozu przynet i zanet , odległosc 70 m.

Zdecydowałem się na 3 sposoby dojscia zanecenia łowiska
-proca ( stonfo,drennan - do 90m.)
-Dodac do kuli zanetowej kamyk i do zamrażalki
-skonstruowanie rakiety

Mam pewne uwagi niestety do każdego :
proca+daleka odleglosc=peknieta guma
zamrozona zanetą niewiem czy tak daleko dorzuce icon_sad.gif
czesto widze zrobione z butelki ale czy takie "rakiety" da sie posłać na tą odległość ?

Jakie macie zdanie ? i co waszym zdaniem było by najlepszym rozwiązaniem. ? moze macie lepszy sposób ? chetnie wysłucham kazdej icon_wink.gif icon_wink.gif
Ten post edytował VooDoo śro, 26 mar 2008 - 19:37

--------------------
user posted image
Profile CardPM
+Quote Post
adams1999
post czw, 27 mar 2008 - 02:07
Post #24

Szajbus
Nr użytkownika: 819
Numer GG: 5858266

1. nie ma jeszcze na swiecie recznej procy miotajacej na 90m icon_biggrin.gif
2. zamrozic to mozesz pierogi a nie zanete do necenia icon_smile.gif jeszcze z kamieniem hehe sklej kule na goraco kasza manna albo platkami
owsianym ale taka kulą nawet miotacz basebolowy nie rzuci na 70m icon_biggrin.gif
3. to cos z butelki to pet i ma najwiekszy zasieg z wszystkiego co wypisales
pet robisz z butelki podobnie do rakiety a rozni sie tym ze kula zanetowa orywa sie od butelki po jakis 10m lotu i leci dalej nawet do 100m pet za tspada 15m od ciebie przez co sie go szybko zwija i mozna na nowo ładowac icon_smile.gif

--------------------

"catch and release" - złów i wypuść!!!!!!
Profile CardPM
+Quote Post
jaguar56
post czw, 27 mar 2008 - 14:35
Post #25

Szajbus
Nr użytkownika: 3,389
Numer GG: 7398623

CYTAT(dekosz @ śro, 26 mar 2008 - 19:40) *
A co powiecie o zastosowaniu owsa i łubinu do necenia leszczy?? Podobno tak neci swoje miejscowki Barton, gość ma troche doświadczenie wiec... ktos z was probowal takiej mieszanki? Ciekawe czy ryby przyzwyczaily by sie do tego ?

Kiedyś używałem do nęcenia leszczy owsiku a to jest owies pozbawiony łusek. można go kupić często w sklepach z artykułami dla gołębi lotowych bo jest lekko strawny. Po sparzeniu takiego ziarna ma ono słodkawy posmak a wiadomo że leszcze lubią słodkie przynęty i zanęty. Teraz nie nęcę już nim bo i leszczy jest zdecydowanie mniej.

A właściwie to muszę zanęcić nim karpie przecież to też smakosze słodkości. Ciekawe co z tego wyniknie? A i owsik można też kupić czasem na bazarkach jak są stoiska z paszami dla drobiu.

--------------------
Etyka wędkarska nakazuje omijać miejsca w których trą się ryby wszelakich gatunków i to obojętne czy mają czy nie mają okresów ochronnych. Świadomy wędkarz daje takim rybkom spokój. Jako propagator zasady NO KILL i C&R uważam iż połów ryby tuż przed, w trakcie jak i tuz po tarle jest nieetyczne i nie moralne. Tak powinien zachować się każdy osobnik o wysoce rozwiniętej inteligencji jakim jest człowiek a na pewno większość ludzi gdyż wiemy że nie każdego można nazwać tym mianem.
Profile CardPM
+Quote Post
VooDoo
post czw, 27 mar 2008 - 19:40
Post #26

Weteran
Nr użytkownika: 543

CYTAT(adams1999 @ czw, 27 mar 2008 - 01:07) *
pet robisz z butelki podobnie do rakiety a rozni sie tym ze kula zanetowa orywa sie od butelki po jakis 10m lotu i leci dalej nawet do 100m pet za tspada 15m od ciebie przez co sie go szybko zwija i mozna na nowo ładowac icon_smile.gif

mam jeden mocny bambus , więc wezne go w piątek i sprobóje.

Moja rakieta
Ten post edytował VooDoo czw, 27 mar 2008 - 23:37

--------------------
user posted image
Profile CardPM
+Quote Post
Garfield
post sob, 07 cze 2008 - 15:50
Post #27

Weteran
Nr użytkownika: 813
Numer GG: 13936165

Jak zanęcić kuku na około 50-60meteach o ile z kulkami nie ma problemu bo z procy czy z rury spokojnie poleca to z kuku już jest łowisko jest zamulone około 10-25cm mułu, teraz jest mało krzaków ale w w lipcu już tak zarasta ze
na spławik jest ciężko połowic ale mam zamiar przeciągnąć kilka razy kotwicą i wyrwać taki pas roślin lepienie kuku kasza manna raczej odpada bo kule zapadną sie w muł znacie jakieś inne sposoby ? w pontonie więcej mam dziur jak w serze wiec muszę czymś z brzega nęcić
a o to miejsce łowie w połowie odległości w okolicach koryta rzeki miałem zamiar łowić pod samymi trzcinami ale za bardzo zarośnięte i za dużo mułu
PS w sadzyku są płotki na żywca żeby nie było że was oszukuje i biorę wszystko icon_smile.gif
Ten post edytował Garfield sob, 07 cze 2008 - 15:53
Profile CardPM
+Quote Post
dudek333
post wto, 17 cze 2008 - 23:34
Post #28

Wędkarz
Nr użytkownika: 4,701

Mam do was pytanie...w przyszlym tygodniu wybieram sie z kolega na kilka dni na starorzecze blisko naszego miejsca pobytu, planujemy chodzenie na ryby przez kolo 4 dni metoda splawikowa... łowisko te jest starorzeczem bugu glebokosc okolo 2 metrow zbiornik jest troche zarosniety i jestem tam sporo mulu nastawic chcialbym sie glownie na leszcza ale i wieksza plocia nie pogardzimy...planujemy neciic codziennie gotowana kukurydza , a w czasie lapania rzucac trapera special wzbogaconego o bulke tarta oraz czosnek granulowany .... i wlasnie mam do was pytnie czy sama kukurydza wystarczy ? ile dziennie w kg moge jej wrzucic? czy cos do niej warto dodac?
Profile CardPM
+Quote Post
kroku87
post śro, 18 cze 2008 - 00:25
Post #29

Weteran
Nr użytkownika: 8,439
Numer GG: 4539053

hmm kuku jest dobra ale warto wzbogacic o cos innego jakies konpie czy cos w tym stylu zanecic paroma dobrymi kulami zanety wtedy prtzuypplynie jakas rybka i wrazie W jakby nie brałą grubsza ryba z plotka jest zawsze zabawa
Profile CardPM
+Quote Post
MATISII
post wto, 12 sie 2008 - 14:12
Post #30

Weteran
Nr użytkownika: 10,022
Numer GG: 7126224

Mam dla was pytanie czym necic na zalewie 5 hektarow jezeli lowie metoda na koszyczek???
Profile CardPM
+Quote Post
Wiarus
post nie, 05 paź 2008 - 20:29
Post #31

Weteran
Nr użytkownika: 10,085
Numer GG: 8809720

Czytam te wywody,czytam, czytam i icon_rolleyes.gif nic nie kumam, ale człowiek już stary i tępy, może dlatego? icon_lol.gif
Profile CardPM
+Quote Post
esz
post sob, 06 cze 2009 - 02:59
Post #32

Wędkarz
Nr użytkownika: 4,554
Numer GG: 1085695

ostatnimi dni, nęciłem lina i karasia kukurydzą. przez pierwsze dwa dni wszystko w jak najlepszym porządku. trzeciego zaś dnia również wszystko było w porządku, jednak do pewnego momentu. przypłynąłem na miejsce, wrzuciłem co miałem wrzucić i odpłynąłem. jednak po chwili patrzę a tu stado łysek nurkuje w moim nęconym miejscu (ponad 2 metrowa głębokość) i wyżera stamtąd całą kukurydzę. byłem zaskoczony. na niedziele miałem zaplanowany połów.
Czy sensowne jest dalsze nęcenie i wybieranie się na niedzielne łowy?
Jak zapobiec takim przypadkom?
Profile CardPM
+Quote Post
petros
post sob, 06 cze 2009 - 11:09
Post #33

Weteran
Nr użytkownika: 6,246
Numer GG: 3665580

Moim zdaniem nie nalezy skreslac miejsca. Nie wiadomo czy wszystko bedzie wyzarte. Zrezygnuj z kukurydzy, nec juz tylko czerwonymi robakami badz tez kostka ziemniaka. Aby unikac takich przypadkow, nec zawsze 2-3 miejscowki.
Profile CardPM
+Quote Post
Petryk_05
post czw, 18 cze 2009 - 19:36
Post #34

Początkujący
Nr użytkownika: 12,807

Witam!
Mam zamiar ponęcić sobie dwie miejscówki na niedużym jeziorku. Zbiornik jest obficie porośnięty grążelami czy kapelonami (nie wiem dokładnie co to, ale są to duże liście pływające po powierzchni.) a na dnie jest muł. Chcę tam nęcić lina a przy okazji może trafią się jakieś wyrośnięte płocie czy wzdręgi. Głębokość max 2,5-3m ale przeważnie około 2m.

I teraz moje pytania:
1.Czy mieszanka gotowanej kukurydzy oraz pęczaku będzie odpowiednia? Oczywiście ziarna gotowane oddzielnie tylko rzucane razem w łowisko.
2. Jedną miejscówkę chcę nęcić w/w ziarnami z dodatkiem zapachu kozieradki a drugą z dodatkiem zapachu wanilii (tak dla sprawdzenia który zapach ryby będą preferować).
3.Ile zanęty sypać? Czy na początek 0,5kg pęczaku i 0,5kg kukurydzy na miejscówkę będzie wystarczająco?
4. Czym sklejać ziarna by nie rozpadały się w locie? Czy może nie sklejać? (bo nie potrzebuje daleko rzucać).
5.Łowić mam zamiar na dwie wędki spławikowe (opcjonalnie jedna lekka gruntówka). Jako przynęty oczywiście kukurydza i pęczak. w Razie braku brań popróbować na czerwonego lub białego robaka, opcjonalnie rosówkę.

Co o tym wszystkim myślicie?
Ten post edytował Petryk_05 czw, 18 cze 2009 - 19:52
Profile CardPM
+Quote Post
sokoll
post wto, 30 cze 2009 - 22:59
Post #35

Wędkarz
Nr użytkownika: 25,816
Numer GG: 7758506

hmm... chcialbym teraz w lipcu polowic troche wiekszych leszczy,linow i ewentualnie jakies plocie. Jezioro nei jest duze i glebokie (max 5m) jest dosyc mocnko porosniete wodorostami i tzw.kapelonami. Mam zamiar lowic z brzegu na odleglosci max 10. Miejscowka jest miedzy dwoma sporymi kupami trzcin. glebokosc to 2-3m mala warstwa mulu. ile dni mam necic i czym? prosilbym o jak najdokladniejsze proporcje icon_smile.gif z gory dziekuje za odp
Ten post edytował sokoll wto, 30 cze 2009 - 22:59
Profile CardPM
+Quote Post
pawelak23
post pią, 10 lip 2009 - 18:29
Post #36

Wędkarz
Nr użytkownika: 26,451

CYTAT

Mógłbyś bardziej przybliżyć zasadę działania tej wyrzutni ? Może jakieś zdjęcie ?
Profile CardPM
+Quote Post
Czarnyy
post pią, 17 lip 2009 - 12:06
Post #37

Szajbus
Nr użytkownika: 399

Tutaj mozesz o tym poczytac:
http://www.carppassion.eu/?x7l5lxh3xpl5h+h...3x5lxx+l5xhlxxl
Profile CardPM
+Quote Post

Quote Post

2 Stron V  < 1 2
Fast ReplyReply to this topicStart new topic
2 Użytkowników czyta ten temat (2 Gości i 0 Anonimowych użytkowników)
0 Zarejestrowanych:

- Wersja Lo-Fi Aktualny czas: piątek, 10 wrzesień 2010 - 14:51
Sklep akwarystyczny Wrocław | Imprezy integracyjne | Oprawa obrazów