![]() ![]() |
nie, 31 sty 2010 - 17:36
|
|
|
Początkujący Grupa: Members Postów: 8 Dołączył: nie, 31 sty 10 Nr użytkownika: 36,111 |
Witam. Od tego sezonu postanowiłem zająć się na poważnie wędkarstwem spławikowym. Postanowiłem poznać jak komponuje się zanęty. Kolega powiedział mi abym wędkował jedna marka zanęt w róznych warunkach i miejscach ( jeziora, rzeki) i eksperymentował. Co wybrać Lorpio czy trapera? Lorpio jest dobrze oceniany zaś Traper jest łatwiej dostępny i ma większą oferte zanęt i dodatków ( przynajmniej u mnie). Czy lepiej wybrać droższą zanętę czy tańszą i zainwestować w dodatki? Macie jakieś spostrzeżenia? Co polecicie? Interesują mnie zanęty te tańsze max. do 10 zł. Dzięki za odpowiedzi.
|
nie, 31 sty 2010 - 18:01
|
|
![]() Szajbus Grupa: Members Postów: 1,785 Dołączył: pon, 26 sty 09 Skąd: Poznań Nr użytkownika: 16,042 |
Co wybrać blondynkę czy brunetkę??
pozdro -------------------- ![]() Wspólna pasja!!! Jedna zasada..Złów i Wypuść pozdrawiam Kuba |
nie, 31 sty 2010 - 18:06
|
|
![]() Weteran Grupa: Members Postów: 289 Dołączył: pon, 18 maj 09 Skąd: Kalisz/KW Nr użytkownika: 24,064 Numer GG: 15522905 |
Jezeli nie masz duzego dostepu do lorpio o bierz trapera.Seria magic to naprawde dobre zanety
|
nie, 31 sty 2010 - 19:17
|
|
|
Początkujący Grupa: Members Postów: 8 Dołączył: nie, 31 sty 10 Nr użytkownika: 36,111 |
Bardzo szybkie odpowiedzi na tym forum i to mi się podoba. Bobesku w tym roku zamierzam wędkować w rożnych łowiskach i sytuacjach zanętą jednej marki. Nie szukam zanęty na jeden zbiornik, ale chce się nauczyć dostosować zanętą do panujących warunków na łowisku ( chodzi mi o jej skład, sposób podania). Stosowanie zanęty i dodatków jednego producenta pozwoli mi na sprawdzenie co lubią jedne ryby a co drugie. Karpik888 polecasz mi Trapera, choć nie ma on zbyt dobrej opinii wśród wędkarzy. Kilka razy spotkałem się z Traperami nie było z nim aż tak zle. Czy zetknąłeś się kiedykolwiek z dodatkami tej firmy ( jak je oceniasz?) i ile one kosztują.
|
nie, 31 sty 2010 - 19:18
|
|
![]() Wędkarz Grupa: Members Postów: 39 Dołączył: pon, 15 cze 09 Skąd: Poznań Nr użytkownika: 25,757 |
Ja bym wybrał inną zanętę bo Traper jest słaby a Lorpio, mając dostęp do zanęty Samet ją stosuje a jest cenowo porównywalna do Trapera a jakościowo do Lorpio.
Testuj i wybieraj Pozdrawiam -------------------- |
nie, 31 sty 2010 - 19:36
|
|
|
Zanęty Samet nie miałem z nią do czynienia. Wybrałem Lorpio i Trapera bo o nie najłatwiej. Traper ma bardzo złą opinie wśród wędkarzy ale czy za 5 zł. ( tyle kosztuje najtańszy traper) można dużo wymagać a te droższe mało nimi łowiłem ale wyglądają lepiej szczególnie zanęty z serii specjal. Na wiosnę chce zakupić większy zapas zanęt i muszę zdecydować się na którąś z nich. Ponoć wiosna są one świeższe a ponadto będę dysponował środkami. Proszę o konkretne opinie poprzedzone własnymi spostrzeżeniami.
|
nie, 31 sty 2010 - 19:36
|
|
![]() Weteran Grupa: Members Postów: 289 Dołączył: pon, 18 maj 09 Skąd: Kalisz/KW Nr użytkownika: 24,064 Numer GG: 15522905 |
W moim przypadku jest to tak że gdy nie mam pieniedzy to kupuje trapera z serii magic wedlug mnie o wiele lepsza zaneta od standardowej zanety na ploc z lorpio.Jezeli mam pieniadze i sa to zawody wyzszej rangi to kupuje sensasa lub inne doskonale zanety i dodaje dodatki z trapera.Do rekreacyjnego lowienia na bata czy tez tyczke traper mi wystarcza.Chodzi mi oczywiscie o ta serie magic.Mam nawet fajny przepis zawsze od niego zaczynam wiosenne lowienie np z ta zaneta wygralem zawody splawikowe o mistrza koła 2 lata temu w juniorach.Oczywisie musialem miec takze ochotke z ziemia.
-Traper magic płoć -Konopie prażone 200 gr -Epiceine 200gr -Coco belge 200 gr -Wanilia 200 gr -Bułka czerowona 200gr -Bułka żółta 200 gr Oczywiscie waga dodatkow ma charakter orjetacyjny chodz na poczatku dodawałem te dodatki co do grama.Ta zanete stosuje na zbiorniku zaporowym w wielkopolsce w okolicach Kalisza.Akurat u mni lorpio wogole sie nie sprawdza i wszyscy wedkarze odradzaja ta zanete. |
nie, 31 sty 2010 - 19:50
|
|
|
A jakie dodatki zanętowe ma Traper, chodzi mi o ich jakość? Melasę mają ponoć słabą. I ile one kosztują tak w przybliżeniu?
|
nie, 31 sty 2010 - 19:59
|
|
Traper ma wiekszosc dodatkow dostapnych na rynku.Co do melasy to nie wiem bo rzadko używam ale inne maja mysle ze na jako takim poziomie,wiadomo ze nie jest to sensas ale cena jest kilka razy mniejsza.Jezeli ktos startuje na mistrzostwach polski itp to wtedy kupi wszystko np sensasa ale takie lowienie rekreacyjne i od czasu do czasu jakies zawody nie wymagaja wszystkiego z najwyzszej półki chyba ze ktos nie ma co z pieniedzmi robic.Porównując bułke kolorowa trapera i chyba wlasnie lorpio lub czegos w podobnej cenie to traper bije na glowe poniewaz ta bułka nie rozpuszcza sie odrazu i w wodzie wabi ryby swoim kolorem tak samo jak dodatki z najwyzszej polki.A bułka innej firmy rozpuszcza sie i gdy rozmieszamy zanete to nie widac juz bułki.Nie mowie ze wszystkie tanie bułki sa takie ale ja taka spotkalem.Jak dla mnie bulka z trapera bez zastrzeżeń .
|
nie, 31 sty 2010 - 20:00
|
|
![]() Szajbus Grupa: Members Postów: 1,785 Dołączył: pon, 26 sty 09 Skąd: Poznań Nr użytkownika: 16,042 |
A jakie dodatki zanętowe ma Traper, chodzi mi o ich jakość? Melasę mają ponoć słabą. I ile one kosztują tak w przybliżeniu? masz przyda ci się ściągnij darmowy katalog i wszystko wiesz:P http://trapersiedlce.pl/ -------------------- ![]() Wspólna pasja!!! Jedna zasada..Złów i Wypuść pozdrawiam Kuba |
wto, 02 lut 2010 - 15:58
|
|
|
Wielkie dzięki za wszystkie odpowiedzi. Postanowiłem postawić na zanęty Lorpio. Ze względu na dostępność będę używać dodatki zanętowe Trapera, co o tym sądzicie? Czy zanęty Lorpio nie będą "gryzły" z dodatkami Lorpio? Macie jakieś doświadczenia z taką mieszanką?
|
wto, 02 lut 2010 - 18:41
|
|
![]() Weteran Grupa: Members Postów: 267 Dołączył: śro, 08 lip 09 Skąd: Szprotawa Nr użytkownika: 27,144 |
Ja uważam że jeśli chcesz na "poważnie" to odpuść Trapera i Lorpio i wybierz zanęty Dragona bo są na każdą kieszeń. Nie kłamiem, łowię już od 11 roku życia a mam 43 lata więc chyba się znam? Sprawdź i nie słychaj niektórych bufonów co Ci odradzają i wsadzają Trapera/Lorpio bo może są te zanęty dobre do nęcenia kilkudniowego ale jeśli już coś robisz to rób na poważnie! Dragon 0,75kg cena 4-4,50zł to nie dużo! Spróbuj i porównaj a jeszcze będziesz mi dziękował!
Takie jest moje zdanie, jeśli zawody to MVDE/Sensas, jeśli łowienie dla przyjemności ale chcesz coś złapać na kolację to Dragon, jeszcze się nie zawiodłem. -------------------- Pod wędą ryby będą, a na wędzie gó.no będzie! ;)
(Pierwsza zasada nowych dzieci neo - usilne podlizywanie się moderatorom/adminom... ) |
wto, 02 lut 2010 - 18:47
|
|
![]() Wędkarz Grupa: Members Postów: 43 Dołączył: nie, 03 sty 09 Skąd: Łomża Nr użytkownika: 35,801 Numer GG: 15857129 |
Jak chcesz to możesz kiedyś spróbować Trapera ja zawsze wybieram to zanęte i dodaje do niej białych robaków lub pokrojonych czerwonych wyniki mam dobre.
|
czw, 04 lut 2010 - 16:24
|
|
|
Weteran Grupa: Members Postów: 803 Dołączył: sob, 29 kwi 06 Nr użytkownika: 1,383 |
Nie znosze przechwalania ...
A zeby tu chociaż ziarnko prawdy było ... Nie kłamiem, łowię już od 11 roku życia a mam 43 lata więc chyba się znam? A co ma piernik do wiatraka ... Ja ,łowię od 5 roku życia i zaraz mam 18 ale sie tym nie chwalę bo nie w tym rzecz, co do zanet dragona , u Ciebie moze sie sprawdza u innych nie .... Proste i logiczne. Za ta cene kupuje zanete Nysztala , ktora bije na potege dragona a nawet Sensasa . Co do kolacji , prosze Cie zachowaj to dla Siebie jeśli możesz . Wracajac do tematu , powiem tak , porownując zanęty Trapera i Lorpio , moim zdaniem przeważa lorpio , poniewaz seria Gp ora Super sa dla mnie znakomite , jakością do ceny , Traper nie posiada tak dobrej seri jak Super-Lorpio , chodzi o tansza serie . Za to Seria Gold jest rowniez bardzo dobra zlaszcza Champion i Magic . Jednak proszę sie zastanowić czy nie lepiej pomysleć , przejzec oferte Tomasza Nysztala Mp w wedkarstwie podlodowym , oferuje kilka bardzo dobrych zanet w cenie 5-6 zł , z czego ludzie biora bo kilkaset kg od niego , i stosuja na zawodach , zanety bardzo dobrze i starannie wykonane , zaneta leszcz jasny i ciemny znakomicie wspolpracuje z zanetami Piotra Lorenca Grand Prix . Zanety na srednie i duze ryby , mocno melasowane i zawsze swieże ... Jesli ktoś chce wiecej uzyskac informacji na temat tych zanęt zapraszam na pw , chetnie sie podzielę swoimi spotrzeżeniami , poniżej podaje link do strony gdzie mozna nabyc zanety . www.lowisko.net Na wiosne jesli znajde tylko troche czasu przetestuje na swoim łowisku, ( plociowa , leszczowa , karpiowa ) co do zanet : Trapera , Lorpio , Sensasa , M.V.D.E , Dragona ( hardes specjalnie dla Ciebie ) , Jaxona . Oczywiscie wyniki testow przedstawie w postaci artykulu na forum ... -------------------- Maver Renegade 13
Maver Competition 201 |
pią, 05 lut 2010 - 02:04
|
|
![]() Weteran Grupa: Members Postów: 129 Dołączył: pon, 25 lut 08 Skąd: Bydgoszcz Nr użytkownika: 7,818 Numer GG: 3644912 |
Tomek1992 dzięki za link, właśnie czegoś takiego szukałem
-------------------- --------------------------------------------------------------------------------------
Aby życie miało smaczek raz płoteczka, raz szczupaczek! |
pią, 05 lut 2010 - 02:10
|
|
|
Weteran Grupa: Members Postów: 323 Dołączył: czw, 06 lip 06 Skąd: łódź Nr użytkownika: 2,133 Numer GG: 563784 |
Na wiosne jesli znajde tylko troche czasu przetestuje na swoim łowisku, ( plociowa , leszczowa , karpiowa ) co do zanet : Trapera , Lorpio , Sensasa , M.V.D.E , Dragona ( hardes specjalnie dla Ciebie ) , Jaxona . Oczywiscie wyniki testow przedstawie w postaci artykulu na forum ... mozesz dodac do listy mondiala polecam na wiosne polaczenie black bream z super carassio z leszczowych i x dream zmieszana z rapide -------------------- " NO KILL " Mver N57 / RX Chassis Bleu
|
pią, 05 lut 2010 - 02:26
|
|
|
Weteran Grupa: Members Postów: 803 Dołączył: sob, 29 kwi 06 Nr użytkownika: 1,383 |
mozesz dodac do listy mondiala polecam na wiosne polaczenie black bream z super carassio z leszczowych i x dream zmieszana z rapide Xion wysyłam ci pw , ponieważ mam kilka pytan co do zanet Mondiala , jesli tylko znajde czas oczywiscie przetestuje , niestety potrzeba na to dobrych kilkanascie wypadow wiec nie obiecuje ze wszystkie opiszę . -------------------- Maver Renegade 13
Maver Competition 201 |
sob, 06 lut 2010 - 15:25
|
|
|
Może ktoś z Was zna stronę internetową, na której mogę znalezc produkty Lorpio wraz z ich ceną.
|
nie, 07 lut 2010 - 03:37
|
|
|
Weteran Grupa: Members Postów: 149 Dołączył: wto, 15 lip 08 Nr użytkownika: 9,635 |
Co wybrać blondynkę czy brunetkę?? pozdro dokładnie tak jak jak kolega pisze- mnie na jednym zalewie sprawdza się Traper a na innym Lorpio płoć black |
nie, 07 lut 2010 - 04:02
|
|
![]() Weteran Grupa: Members Postów: 129 Dołączył: pon, 25 lut 08 Skąd: Bydgoszcz Nr użytkownika: 7,818 Numer GG: 3644912 |
Może ktoś z Was zna stronę internetową, na której mogę znalezc produkty Lorpio wraz z ich ceną. http://www.pilker.pl/index.php?k176,zanety...i-zanety-lorpio -------------------- --------------------------------------------------------------------------------------
Aby życie miało smaczek raz płoteczka, raz szczupaczek! |
|
|
|
|
|
![]() ![]() ![]() |
|
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: środa, 08 wrzesień 2010 - 01:05 |