![]() ![]() |
czw, 10 wrz 2009 - 21:48
|
|
|
Weteran Grupa: Members Postów: 803 Dołączył: sob, 29 kwi 06 Nr użytkownika: 1,383 |
Witam , ze względu na co raz większa ilość tematów na temat zanęt na zawody i pytań do mnie na pw , postanowiłem napisać mały artykuł lub jak to nazwać pomoc dla innych
Ten post edytował Tomek1992 nie, 27 wrz 2009 - 01:10
Pierwszorzędna sprawa jesli chodzi o przgotowanie na zawody jest rozpoznanie lowiska : -glebokosc -czystosc wody w lowisku -kolor dna -rodzaj dna (mul , piasek , zwir . .) -rybki w lowisku -co lowi sie na zawodach najczesciej i w jakich ilosciach Druga sprawa jest wybranie odpowiednich skladnikow mieszanki , z czego sklada sie : -zanęta -dodatki do zanęt (konopie prażone , odchody gołębie , klej . . ) -atraktory -ziemie , gliny , piaski , żwir -przynęty zanętowe Pytania tego typu : Pomóżcie mi zrobi zanętę na zawody ! . . . Aby odpowiedzieć na to potrzebna będzie nam chyba najważniejsza jeśli chodzi o mieszankę informacja , jakie firmy i serie zanęt ,dodatków , atraktorów , glin/ziemi mamy dostępne w naszym sklepie wędkarskim . Z mojego punktu widzenia mieszanki na zawody dostępne na nasze wody w kraju to : Lorpio www.lorpio.pl Sensas http://www.gut-sklep.pl/ M.V.D.E i Catfish www.catfish.pl Boguslaw Brud Boland http://www.boland.boguslaw.brud.rix.pl/ Traper http://trapersiedlce.pl/ Tomasz Nysztal www.lowisko.net Jeśli już wiemy jaka wybierzemy mieszankę , jeśli jest taka możliwość finansowa , pojechać z nią na trening w celu sprawdzenia jej nad danym wcześniej łowiskiem , jest to kluczowa rzecz jeśli chodzi o wynik na zawodach . . . Jeśli nie mamy takiej możliwość korzystamy z gotowych mieszanek , jakie oferują nam dystrybutorzy w kraju . . . W dzisiejszych czasach , bardzo duza role na zawodach odgrywają ziemie oraz gliny . . . Moga to być ziemie/gliny łączona z zanęta , sama ziemia/glina z atraktorem i robakami. . . Jest wiele możliwość, na każdym łowisko sprawdzi się inna . . I tutaj chyba nie będzie żadnych zbędnych pytań : Jokers to podstawa , są łowiska na których nie ma tak dużych zmian po jego wrzuceniu , ale przeważnie jest to najlepsza zanęta na biała rybę . Podaje się go w ziemi/ glinie ponieważ zanęty zawierają w sobie sol która zabija jokersa . I ostatnia sprawa to ilosc pieniazkow przeznaczonych na zawody i ewentualnie trening. Myślę ze po przeczytaniu tego każdy będzie wiedział jakie konkretnie pytania zadać . Jeśli Administratorzy bądź moderatorzy się zgodzą , prosiłbym o przyklejeniu tematu . W razie w gdybym o czymś zapomniał dodać proszę napisać a dopisze. Pozdrawiam -------------------- Maver Renegade 13
Maver Competition 201 |
pon, 14 wrz 2009 - 19:01
|
|
|
Weteran Grupa: Members Postów: 323 Dołączył: czw, 06 lip 06 Skąd: łódź Nr użytkownika: 2,133 Numer GG: 563784 |
Dolaczam sie do postu wiele razy czytam tutaj Pomocy zawody ale sami wedkarze nie bardzo wiedza gdzie jada wiec jak ktos moze podac jaka kolwiek mieszanke w ciemno , co do postow piszcie zawsze ile mozecie przeznaczyc kasy , nazwe lowiska orjentacyjnie obszar i jak znacie to miejsce to charakterystyke .
-------------------- " NO KILL " Mver N57 / RX Chassis Bleu
|
nie, 27 wrz 2009 - 23:31
|
|
|
Wędkarz Grupa: Members Postów: 88 Dołączył: sob, 30 maj 09 Nr użytkownika: 24,807 |
Witam , ze względu na co raz większa ilość tematów na temat zanęt na zawody i pytań do mnie na pw , postanowiłem napisać mały artykuł lub jak to nazwać pomoc dla innych Pierwszorzędna sprawa jesli chodzi o przgotowanie na zawody jest rozpoznanie lowiska : -glebokosc -czystosc wody w lowisku -kolor dna -rodzaj dna (mul , piasek , zwir . .) -rybki w lowisku -co lowi sie na zawodach najczesciej i w jakich ilosciach Druga sprawa jest wybranie odpowiednich skladnikow mieszanki , z czego sklada sie : -zanęta -dodatki do zanęt (konopie prażone , odchody gołębie , klej . . ) -atraktory -ziemie , gliny , piaski , żwir -przynęty zanętowe Pytania tego typu : Pomóżcie mi zrobi zanętę na zawody ! . . . Aby odpowiedzieć na to potrzebna będzie nam chyba najważniejsza jeśli chodzi o mieszankę informacja , jakie firmy i serie zanęt ,dodatków , atraktorów , glin/ziemi mamy dostępne w naszym sklepie wędkarskim . Z mojego punktu widzenia mieszanki na zawody dostępne na nasze wody w kraju to : Lorpio www.lorpio.pl Sensas http://www.gut-sklep.pl/ M.V.D.E i Catfish www.catfish.pl Boguslaw Brud Boland http://www.boland.boguslaw.brud.rix.pl/ Traper http://trapersiedlce.pl/ Tomasz Nysztal www.lowisko.net Jeśli już wiemy jaka wybierzemy mieszankę , jeśli jest taka możliwość finansowa , pojechać z nią na trening w celu sprawdzenia jej nad danym wcześniej łowiskiem , jest to kluczowa rzecz jeśli chodzi o wynik na zawodach . . . Jeśli nie mamy takiej możliwość korzystamy z gotowych mieszanek , jakie oferują nam dystrybutorzy w kraju . . . W dzisiejszych czasach , bardzo duza role na zawodach odgrywają ziemie oraz gliny . . . Moga to być ziemie/gliny łączona z zanęta , sama ziemia/glina z atraktorem i robakami. . . Jest wiele możliwość, na każdym łowisko sprawdzi się inna . . I tutaj chyba nie będzie żadnych zbędnych pytań : Jokers to podstawa , są łowiska na których nie ma tak dużych zmian po jego wrzuceniu , ale przeważnie jest to najlepsza zanęta na biała rybę . Podaje się go w ziemi/ glinie ponieważ zanęty zawierają w sobie sol która zabija jokersa . I ostatnia sprawa to ilosc pieniazkow przeznaczonych na zawody i ewentualnie trening. Myślę ze po przeczytaniu tego każdy będzie wiedział jakie konkretnie pytania zadać . Jeśli Administratorzy bądź moderatorzy się zgodzą , prosiłbym o przyklejeniu tematu . W razie w gdybym o czymś zapomniał dodać proszę napisać a dopisze. Pozdrawiam proszę o pomoc zatydzień mam zawody pierwsze zresztą jest to nie duży staw o średniej głębokości 1,5m występuje płoć wzdręga karp lin okoń karaś sporadycznie leszcz jaką zanętę zastosować jakie proporcje? |
nie, 27 wrz 2009 - 23:54
|
|
|
Weteran Grupa: Members Postów: 803 Dołączył: sob, 29 kwi 06 Nr użytkownika: 1,383 |
proszę o pomoc zatydzień mam zawody pierwsze zresztą jest to nie duży staw o średniej głębokości 1,5m występuje płoć wzdręga karp lin okoń karaś sporadycznie leszcz jaką zanętę zastosować jakie proporcje? Wybaczcie ale cza nasz kraj to idioci ? Po to napisalem wszystko aby kazdy wypisal wszystkie informacja dotyczace swojego lowiska itd . . . A ty wypisales/as 2 z 10 moich ! Ludzie myslcie. Jesli chcesz podam ci mieszanke karpiowa z pelletem . . bo z tego co napisalem obojetna kwota itd Ok . 10 kg ziemi belchatowskiej , litr ochotki haczykowej. . . Konkrety -------------------- Maver Renegade 13
Maver Competition 201 |
wto, 29 wrz 2009 - 01:07
|
|
|
Wędkarz Grupa: Members Postów: 88 Dołączył: sob, 30 maj 09 Nr użytkownika: 24,807 |
Wybaczcie ale cza nasz kraj to idioci ? Po to napisalem wszystko aby kazdy wypisal wszystkie informacja dotyczace swojego lowiska itd . . . A ty wypisales/as 2 z 10 moich ! Ludzie myslcie. Jesli chcesz podam ci mieszanke karpiowa z pelletem . . bo z tego co napisalem obojetna kwota itd Ok . 10 kg ziemi belchatowskiej , litr ochotki haczykowej. . . Konkrety jest to nie duży staw o średniej głębokości 1,5m występuje płoć wzdręga karp lin okoń karaś sporadycznie leszcz dno ciemny piasek woda zielonkawa przejrzystość wody gora do 40 cm staw położony w lesie na dnie dużo liści z drzew najwięcej łowi się płoci i wzdręgi podchodzi karp,co do finansów to ok 100 zł,myślę o zrobieniu zanęty na bazie Traper http://trapersiedlce.pl/,ale proszę o radę jakie dodatki w jakich ilościach i proszę się nie złościć bo każdy od czegoś zaczyna pozdrawiam |
śro, 30 wrz 2009 - 20:21
|
|
|
jest to nie duży staw o średniej głębokości 1,5m występuje płoć wzdręga karp lin okoń karaś sporadycznie leszcz dno ciemny piasek woda zielonkawa przejrzystość wody gora do 40 cm staw położony w lesie na dnie dużo liści z drzew najwięcej łowi się płoci i wzdręgi podchodzi karp,co do finansów to ok 100 zł,myślę o zrobieniu zanęty na bazie Traper http://trapersiedlce.pl/,ale proszę o radę jakie dodatki w jakich ilościach i proszę się nie złościć bo każdy od czegoś zaczyna pozdrawiam Dobrze ze od razu sie poprawiles/as Nie po to czlowiek poswieca czas zeby ktos to olewal Chyba mnie rozumiesz Co do zanety , podstawowe pytanie , bedziesz mial jokersa , ziemie /gline ? Co do samej zanety to mnie o tej porze najlepiej na ploc,jazia , wzdrege sprawdza plociowka w mocno wyrazistym kolorze czerwonym ale akurat tutaj wolalbym pojechac na SS Etang Odp na pytanie -------------------- Maver Renegade 13
Maver Competition 201 |
śro, 30 wrz 2009 - 20:40
|
|
|
[quote name='Tomek1992' date='śro, 30 wrz 2009 - 20:21' post='215243']
Dobrze ze od razu sie poprawiles/as Nie po to czlowiek poswieca czas zeby ktos to olewal Chyba mnie rozumiesz Co do zanety , podstawowe pytanie , bedziesz mial jokersa , ziemie /gline ? Co do samej zanety to mnie o tej porze najlepiej na ploc,jazia , wzdrege sprawdza plociowka w mocno wyrazistym kolorze czerwonym ale akurat tutaj wolalbym pojechac na SS Etang Odp na pytanie [/quote co to jest jokers sorki że pytam ale jestem początkujący mam pojęcie o wędkowaniu ale w sprawie zanęt to jestem kiepski może podsunąłbyś według Ciebie skład zanęty jaką bym mógł użyć na tych zawodacha ja się dostosuję i na pewno ją wypróbuję oczywiście doceniam pracę którą wkładasz w to forum |
śro, 30 wrz 2009 - 20:58
|
|
|
no podstawowe pytanie czy bedziesz mial jokersa , ziemie belchatowska torfowa . Sensas Etang Rouge 1,5 kg Konopie prazone 150 g Konopie gotowane 250 g ( porcjowac przy donecaniu) 3 kg ziemi belchatowskiej torfowej 0,5 kg jokersa do tego mozesz dodac atraktora 200 g badz glina rozpraszajaca czarna 1 kg glina wiazaca czarna 1kg ziemia belchatowska 1 kg 500 g jokersa do tego mozna tez dodac atraktora -------------------- Maver Renegade 13
Maver Competition 201 |
śro, 30 wrz 2009 - 22:10
|
|
|
no podstawowe pytanie czy bedziesz mial jokersa , ziemie belchatowska torfowa . Sensas Etang Rouge 1,5 kg Konopie prazone 150 g Konopie gotowane 250 g ( porcjowac przy donecaniu) 3 kg ziemi belchatowskiej torfowej 0,5 kg jokersa do tego mozesz dodac atraktora 200 g badz glina rozpraszajaca czarna 1 kg glina wiazaca czarna 1kg ziemia belchatowska 1 kg 500 g jokersa do tego mozna tez dodac atraktora dzięki za radę mam takie pytanie a atraktor o jakim zapachu i czy do całości zanęty można dodać pinek czy raczej nie |
śro, 30 wrz 2009 - 23:41
|
|
|
TAk oczywiscie ze mozna ale nie za duzo . . .
Ten post edytował Tomek1992 śro, 30 wrz 2009 - 23:44
Podczas donecania dodajesz odrobine pinek i konopii gotowanej i formujesz kulke do donecania Zapach Hm szczerze to nie potrzebujesz go . . . jesli wrzucisz towar ktory ci podalem nie dodawaj zapachu Daj znac jak poszlo -------------------- Maver Renegade 13
Maver Competition 201 |
śro, 30 wrz 2009 - 23:54
|
|
|
TAk oczywiscie ze mozna ale nie za duzo . . . Podczas donecania dodajesz odrobine pinek i konopii gotowanej i formujesz kulke do donecania Zapach Hm szczerze to nie potrzebujesz go . . . jesli wrzucisz towar ktory ci podalem nie dodawaj zapachu Daj znac jak poszlo ok dam znać dzięki jeszcze raz a cha jeszcze jedno jak to wszystko mieszać bo to chyba istotna sprawa ,bardziej interesował by mnie ten pierwszy zestaw? |
czw, 01 paź 2009 - 19:23
|
|
|
Zanete spozywcza sama podajesz , ziemie z jokersem osobno.
-------------------- Maver Renegade 13
Maver Competition 201 |
czw, 01 paź 2009 - 20:53
|
|
|
|
czw, 01 paź 2009 - 21:55
|
|
|
Dzięki Tomek za cenne wskazówki zobaczymy co mi z tego wyjdzie oczywiście dam znać jak poszło pozdrawiam Nie ma problemu -------------------- Maver Renegade 13
Maver Competition 201 |
pią, 02 paź 2009 - 20:40
|
|
![]() Weteran Grupa: Members Postów: 168 Dołączył: śro, 27 maj 09 Skąd: lubelskie Nr użytkownika: 24,643 |
Siema, mam pytanie odnośnie jokersa, jutro mam zawody i pierwszy raz mam joka, wiem jak z nim postępować, tylko nie wiem,jak nęcić, czy pierw kilka kulek zanęty potem kilka joka i jak donęcać w trakcie zawodów?
|
pią, 02 paź 2009 - 21:47
|
|
|
Siema, mam pytanie odnośnie jokersa, jutro mam zawody i pierwszy raz mam joka, wiem jak z nim postępować, tylko nie wiem,jak nęcić, czy pierw kilka kulek zanęty potem kilka joka i jak donęcać w trakcie zawodów? Jokersa podajesz w ziemi badz glinie , wczsniej przetartej przez sito ( jokersa tez nalezalo by przeplukac , ale to juz sam sobie znajdziesz jak sie to robi) ) , proporcje najlepsze to 4 kg ziemi/gliny - 0,5 l jokersa , jesli to woda plynaca to bez znaczenia co pierwsze , jesli woda stojaca podaj najpierw jokersa w ziemi , tworzaca dywan na dnie z niego a nastepnie kilka kulek zanety spozywczej , mozesz wymieszac odrobine zanety z ziemia np 1 do 2 , nastepna kulke 1:3 , aby zroznocowac wartosci zanety spozywczej . . . Pozdrawiam -------------------- Maver Renegade 13
Maver Competition 201 |
sob, 03 paź 2009 - 13:56
|
|
![]() Weteran Grupa: Members Postów: 168 Dołączył: śro, 27 maj 09 Skąd: lubelskie Nr użytkownika: 24,643 |
Dzięki
|
nie, 04 paź 2009 - 01:03
|
|
|
|
nie, 04 paź 2009 - 13:05
|
||
|
Zanęta okazała się skuteczna chociarz stosowałem ją po raz pierwszy zająłem II miejsce na 36 zawodników
No to gratulacje , oby tak dalej . Pozdrawiam -------------------- Maver Renegade 13
Maver Competition 201 |
|
nie, 04 paź 2009 - 13:59
|
|
Ja też w swojej kategorii juniorów 2 miejsce, ogólnie trochę cienizna bo ryba siedziała dalej od brzegu, wygrał jakiś przypadkowy ziomek z odległościówką, ja miałem 1100 ptk drobną płocią.
|
|
|
|
|
|
![]() ![]() ![]() |
|
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: piątek, 10 wrzesień 2010 - 15:41 |